Ne lăsăm mereu influențați de tot felul de factori externi, într-un continuu proces de cunoaștere și modificare a percepției față de lumea în care trăim, de experiențele pe care le acumulăm sau oamenii pe care îi întâlnim. Ce legătură are îmbrăcămintea cu procesele psihice de zi cu zi? E simplu! Esteticul și inesteticul au o influență majoră asupra minții omului, iar moda are la baza procesarea categoriilor estetice, într-un joc de culori, forme și compoziții care reușesc să transmită anumite mesaje.
Fiecare individ intra în acest joc al modei zilnic, chiar și atunci când scoate din dulap un tricou și o pereche de pantaloni în mod aleatoriu. Dar cum reușește îmbrăcămintea să ne influențeze atât de puternic psihicul în mod conștient și inconștient?
Iată trei perspective din care putem privi influența îmbrăcămintei asupra minții noastre:
- O abordare psihologică
Un profesor al Universității din Columbia împreuna cu echipa NRP au efectuat o serie de teste pentru a vedea dacă ținuta poate avea anumite efecte asupra performanțelor mentale. În acest sens, au adunat două grupe de indivizi pe care i-au supus testului Stroop. Mai exact, au fost puși să numească culoarea cu care este scris un cuvânt care reprezintă, în fapt, o altă culoare. Prima grupă era formată din indivizi care purtau halate albe de doctor, iar în a doua grupă purtau exact aceleași halate albe, dar menite pictorului.
Rezultatul testului a fost că cei îmbrăcați în halatele albe au dovedit o capacitate a atenției cu mult mai mare decât cei din a doua grupă. Explicația stă în conceptul de cogniție vestimentară. Hainele au efect asupra stării de spirit pentru că le atribuim prejudecăți și judecăți de valoare. Ceea ce înseamnă că, temporar, ne vom conforma identitar la cerințele vestimentației!
- O abordare estetică
Mai există, însă, o metodă prin care putem ajunge la acest rezultat. Petrecem zilnic puțin timp îmbrăcându-ne astfel încât să fim satisfăcuți estetic. Această satisfacție este însă atinsă pentru că e în concordanță cu felul în care ne simțim în acel moment. Explicația poate merge și în sens invers: ne îmbrăcăm în funcție de cum vrem să ne simțim!
Există haine pe care le percepem extrem de estetice, precum o rochie sau perechea preferată de sneakersi. Dacă nu ai încă o pereche preferată, vezi aici inspirația perfectă pe care ți-o pune la dispoziție Reverse.ro Când arătăm bine suntem mai fericiți și mai încrezători în propria persoană.
- O abordare din perspectiva relaționări interumane
Dacă hainele au un astfel de efect asupra psihicului propriu, ce efect au hainele pe care le îmbrăcăm asupra celor din jurul nostru? Îmbrăcămintea are o funcție simbolică extrem de importantă. Ea este primul mesaj pe care îl transmitem celorlalți despre noi înșine. În funcție de înclinațiile estetice și mecanismul de înțelegere al mesajelor nonverbale, fiecare individ își va face o primă impresie despre noi în funcție de hainele pe care le purtăm.
Așadar, haina îl face pe om? Poate nu în totalitate, dar în mod cert spune foarte multe despre acesta. Mesajul astfel transmis, va influența modul în care relaționăm și comunicăm cu cei din jurul nostru și felul în care ei se vor raporta la noi.
În acest punct, este de la sine înțeles că îmbrăcămintea ne influențează psihicul, dar se pare că reușește să ne și modeleze identitar într-o oarecare măsură, făra ca noi să fim neapărat conștienți de acest lucru. Se pare că percepția noastră asupra lumii este influențată de vestimentație mai mult decât ne-am fi așteptat!