Sănătatea este cea mai de prisos valoare a unui om, deoarece reprezintă eficiența de adaptare și întreținere a organismului la mediul la care este expus. A fi sănătos nu înseamnă neapărat să nu suferi de o anumită afecțiune sau boală, ci să ai o stare bună, fie că se face referire la cea fizică, mentală sau socială.
În prezent, viața oamenilor depinde din ce în ce mai mult de tehnologie. Avansarea acesteia își pune amprenta asupra sănătății, afectând-o în mod negativ, deoarece utilizarea telefoanelor mobile și a calculatoarelor pot crea probleme medicale.
Care sunt cele mai afectate părți ale corpului și cum se resimte?
1. Spatele
Adoptând zilnic o poziție neadecvată la calculator, în timp pot apărea afecțiuni ale spatelui, cum ar fi artrita, spondiloza cervicală sau hernia de disc intervertebrală. Este bine să efectuezi un consult periodic pentru a verifica dacă starea de sănătate a spatelui este în regulă, căci altfel vei ajunge să ai musculatura permanent încordată și dureri ale coloanei tot mai persistente, care vor crea senzație de disconfort și mai apoi, să ducă la una din afecțiunile menționate anterior.
2. Ochii
Statul îndelungat pe telefoane, tablete sau laptopuri duce la o oboseală digitală a ochilor, in timp ce luminozitatea puternică a ecranelor obosește musculatura oculară. Cateva simptome care pot apărea sunt privirea încețoșată, usturimea ochilor, spasmul ocular sau cefaleea. Dacă ai parte de aceste simptome, este indicat să consulți un specialist pentru a vedea condiția ochilor sau dacă este necesar să porți ochelari pentru ameliorarea simptomelor. Clinica Infosan.ro oferă consultații oftalmologice generale, care îți pot fi de mare ajutor pentru investigații amănunțite.
3. Creierul
Dispozitivele electronice au efecte nocive asupra creierului uman, prin lumina puternică dată ecran și radiațiile emise. Folosirea acestor instrumente înainte de culcare provoacă tulburări de somn și determină apariția insomniilor, ducând ulterior la pierderi de memorie, lipsă de concentrare, dar și la scăderea capacităților de focusare și reținere. De asemenea, utilizarea gadget-urilor poate să creeze dependență și astfel să afecteze indivizii pe plan psihologic și social, sporind riscul de adoptare a unui stil de viață sedentar.
Ce poți face tu singur ca să reduci riscul de apariție a afecțiunilor?
Pentru a evita apariția afecțiunilor de natură oftalmică, este important să efectuezi pauze cu regularitate din a sta în fața monitorului sau a butona telefonul și să îți menții ochii umectați, fie prin crearea unei rutine de clipit sau prin utilizarea picăturilor.
Problemele musculare sau de la nivelul oaselor se pot ameliora dacă încerci să faci exerciții de întindere, să îți iei pauze mai dese și să utilizezi un scaun de birou ce ajută la corectarea posturii.
Tulburările psihice pot fi evitate prin scurtarea timpului petrecut pe rețelele de socializare sau a lucratului excesiv pe calculator înainte de culcare și prin diverse activități sociale ce se manifestă în afara casei sau a biroului.
Timpul îndelungat petrecut pe dispozitivele electronice poate avea efecte nocive serioase asupra organismului, însă dacă îți creezi un program și respecți un interval de timp petrecut în fața ecranului, vei ajunge la o rutină benefică sănătății fizice și mentale.