Cum se ajunge cel mai ușor din Cluj-Napoca la mare, pe litoralul românesc? Dacă te-ai hotărât să mai dai o șansă stațiunilor de la noi și încerci să mergi cât mai rapid și confortabil până acolo, nu va fi tocmai simplu, dar există totuși câteva variante relativ convenabile.
Trebuie spus din start că, oricât ar fi de ciudat, e mai ușor să mergi din Cluj în Grecia, Turcia sau Tunisia decât la marea noastră, pentru că există zboruri charter spre aceste destinații, iar de la aeroportul respectiv turistul este preluat de un autocar sau are diferite variante de transport.
La noi va trebui să ajungi în primul rând la Constanța, indiferent de destinația pe care ai ales-o, deoarece de acolo pornesc toate legăturile locale. Să vedem deci ce opțiuni ai pentru Cluj-Constanța.
Avion
O singură companie aeriană are zboruri pe această rută: Blue Air. Sunt 2 curse pe săptămână, marți și joi, doar în sezonul estival. Zborul durează aproximativ o oră și un sfert. Prețul începe de la 156 lei și poate trece de 700 lei, în funcție de cât de repede este făcută rezervarea.
De la aeroportul Mihail Kogălniceanu există legături foarte proaste cu orașul. Sunt câteva taxiuri, majoritatea conduse de țepari care vor cere o sumă foarte mare. Mai există niște autobuze, care fac legătura dintre oraș și comună și circulă destul de des ziua, dar nu se mai găsește nimic după 9 seara. De mers pe jos nu se pune problema, pentru că sunt 25 km între aeroport și centrul orașului.
Tren
CFR are doar 2 trenuri directe, care fac 12 ore și jumătate + întârzieri (iar de multe ori acestea pot ajunge la câteva ore). Prețurile încep de la 84 lei, pentru bilete cumpărate cu o lună înainte de pe net, la clasa a II-a, și pot trece de 300 lei pentru bilet luat în ultima clipă cu loc în vagon de dormit. După o lungă staționare în orașul-port, trenurile directe circulă până la Mangalia în aproape 2 ore, oprind în unele stațiuni.
Autobuz
Există o singură firmă care face transport de persoane cu autocarul pe această rută: Fany. E vorba de o cursă de noapte, care durează 11 ore și 45 de minute și costă 150 de lei. Autobuzul circulă în continuare până la Mangalia și oprește în stațiuni, lucru convenabil pentru mulți turiști care doresc să rămână în zonă.
Mașină proprie
Drumul de 680 km poate fi parcurs în aproximativ 8 ore și jumătate (plus pauzele de pe traseu), prin Valea Oltului, pe unde există câteva porțiuni de autostradă. Costul diferă mult în funcție de tipul mașinii, adică de consumul mediu de combustibil. De exemplu, la un consum de benzină de 7 litri / 100 km și la prețurile actuale de la benzinării, costul ar fi de 270 lei pentru acest traseu.
O variantă alternativă
Mulți clujeni aleg varianta unui zbor până la București, urmat de o călătorie pe șosea până la Constanța. Spre capitală au zboruri mai multe companii aeriene și se prind uneori reduceri, prețul fiind mult mai mic decât pentru zborul direct spre Constanța. În aeroportul Otopeni se găsesc în parcare mai mulți „rechini” care te duc la Constanța cu microbuzul pentru 50 de lei, în condiții… modeste.
Cum ajungi din Constanța în stațiuni?
La plaja Modern din oraș se ajunge ușor atât pe jos cât și cu autobuze locale. Deși nu este atât de populară ca altele, după renovarea și extinderea recentă arată chiar decent.
La Mamaia se ajunge tot cu autobuze locale din Constanța, într-un timp relativ scurt. Se poate apela și la taxi, cu rezerva că există și acolo șmecheri care vor încerca să ceară mai mult.
Spre nord se poate ajunge cu microbuze ale unor firme locale doar până la Năvodari. Pentru restul plajelor izolate dintre Midia și Sulina e nevoie de mașină personală, de preferința una de teren, pentru că drumurile sunt într-o stare foarte rea.
Spre sud, există trenuri care circulă până la Mangalia și opresc în unele stațiuni, dar linia de cale ferată e proastă și drumul durează mult. Mai sunt de asemena și microbuze, majoritatea fiind niște hârburi, care însă te pot lăsa oriunde pe traseu la un preț relativ mic.
Pentru 2 Mai și Vama Veche trebuie luat un alt microbuz din Mangalia, din fața gării, deoarece nu există curse directe din Constanța până aici. Circulă destul de des și e ieftin, dar e aglomerat și vechi.
Mai trebuie menționat și că există mai multe autobuze care circulă zilnic de la Constanța la Varna, astfel că și litoralul bulgăresc poate o variantă bună pentru cei care vor să testeze ceva diferit.
Cam acestea sunt opțiunile turiștilor clujeni care țin neapărat să ajungă la marea noastră. Dacă vi se pare că e complicat și scump – chiar așa și este. Nimeni nu se preocupă să le facă viața mai ușoară românilor care vor să ajungă pe țărmul românesc al Mării Negre.