Într-o declarație politică, senatorul USR de Cluj argumentează că statul ar trebui să-și exercite funcția de control asupra propriilor producători în condițiile în care 70-80% din producția de energie electrică vine de la producătorii de stat, iar la gaz avem Romgaz, deținut majoritar de stat și OMV-Petrom în care statul este acționar semnificativ.
Cristian Bordei: „Actualmente, asistăm la un eșec total al Ministerului Energiei și al ANRE în gestionarea acestei crize, Dumitru Chiriță, Președintele ANRE, alegând să meargă în vacanță în țările calde exact în momentele cele mai critice ale acesteia. De aceea conducerile ambelor instituții trebuie să plece acasă!”
Parlamentarul susține că fără un pachet coerent de măsuri și acționând heirupist, nu există nicio șansă ca actuala criză a facturilor să fie rezolvată, avertizând că și de această dată – ca de fiecare dată – incompetența dăunează grav bunăstării!
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Incompetența dăunează grav bunăstării
Care ar fi putut fi și poate încă mai este soluția pe termen scurt pentru a stopa creșterea prețului energiei electrice?
Soluția ar fi ca statul să-și exercite funcția de control asupra propriilor producători. Pentru că 70-80% din producția de energie electrică vine de la producătorii de stat, iar la gaz avem Romgaz, deținut majoritar de stat și OMV-Petrom în care statul este acționar semnificativ. Suntem într-o situație excepțională care necesită soluții excepționale, care nu pot veni decât ascultându-i pe specialiștii pieței, cei care înțeleg mecanismele efective de formare a prețurilor.
O măsură bună și ușor de aplicat este cea propusă de USR și anume scăderea TVA pentru energie la 5% și eliminarea altor taxe. De ce actuala putere se încăpățânează s-o ignore și să n-o aplice, nu pot înțelege.
Pe de altă parte, Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, ar fi trebuit să cheme încă din octombrie conducerile celor trei mari producători de stat, Hidroelectrica, CE Oltenia și Nuclearelectrica dar și ale principalilor furnizori și să analizeze diferiții indicatori pentru a lua măsuri care să ducă la scăderea presiunii pe piețe. Astfel, furnizorii nu s-ar mai fi aruncat să ofere oricât ca să își asigure energia necesară pentru onorarea contractelor cu clienții finali. Și poate, cel mai important, nu mai eram acum în situația de a face verificări cu toate instituțiile statului (ANRE, ANPC) dacă s-a facturat sau nu cu plafonare și/sau compensare.
O altă soluție complementară care s-ar putea aplica ține de o posibilă acțiune la nivelul Comisiei Europene, pornită tot de Ministerul Energiei, preferabil concertată cu omologii din alte țări UE pentru o potențială revizuire, fie și temporară, a mecanismului de tranzacționare a certificatelor de carbon, creșterea abruptă a prețului acestor certificate fiind un alt factor de presiune asupra prețurilor.
Actualmente, asistăm la un eșec total al Ministerului Energiei și al ANRE în gestionarea acestei crize, Dumitru Chiriță, Președintele ANRE, alegând să meargă în vacanță în țările calde exact în momentele cele mai critice ale acesteia. De aceea conducerile ambelor instituții trebuie să plece acasă!”