Un studiu efectuat de o companie romaneasca care se ocupa cu cercetari de piata dezvaluie ca aproximativ o jumatate dintre romanii care locuiesc in spatii urbane detin un animal de companie.
Dintre acestia, peste 55% au in grija pisici. Ramane, insa, problema cresterii corecte a felinelor. Oare cati proprietati de pisici acorda o atentie sporita ingrijirii animalutelor? Putini sunt aceia care isi ingrijesc pisicile corespunzator.
Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tineti cont in cresterea felinelor, pentru a va asigura ca acestea au parte de o viata lunga si sanatoasa, in compania voastra:
- Vizitele la veterinar sunt obligatorii. Ingrijirea unui animal de companie este similara cresterii unui bebelus. In primul an de viata, bebelusii au nevoie de atentie si devotament, iar parintii ii duc adesea la medic, pentru a se asigura ca cei mici au parte de o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. Ei bine, la fel trebuie procedat si cu pisicutele. Puii de pisoi sunt extrem de fragili, asa ca trebuie protejati si ingrijiti corespunzator. Incepand cu saptamana a 8-a de viata, pisoiul trebuie dus la veterinar pentru primul control de rutina. Pana la varsta de 6 luni, animalutul va avea nevoie sa fie vaccinat in repetate randuri. De aceea, este indicat ca stapanul sa stabileasca impreuna cu veterinarul, un calendar al vaccinarilor. Este recomandat ca pisoiul sa nu fie scos afara in perioada vaccinarii, deoarece, intrand in contact cu mediul extern si cu alte animale, exista riscul de a fi afectat de anumiti agenti patogeni care ii pot fi letali. De aceea, va sfatuim sa mergeti cu masina personala atunci cand duceti pisica la veterinar. In felul acesta, animalutul este protejat de mediul extern. Asigurati-va ca autoturismul este curat si perfect functional, fara ca motorul sa scoata zgomote, intrucat sunetele agresive pot speria pisoiasul. Cel mai bine este sa derulati o inspectie rapida la piesele din motor, iar daca ceva nu este in regula, sa le inlocuiti cu piese noi. Puteti intra pe magazinul RaoAuto.ro pentru a alege piesele de schimb de care aveti nevoie. Transportul pisicii trebuie sa fie facut in siguranta, confort si liniste.
- Ingrijirea pisicii. Ingrijirea corecta a pisicii consta in cateva responsabilitati de baza. Cu toate ca felinele sunt animale foarte curate, deoarece se spala singure si au un ritual temeinic de curatare, in acest proces este nevoie si de interventia stapanului. Pentru a va asigura ca animalutul creste intr-un mediu curat si igienic, trebuie sa va ocupati de ingrijirea si spalarea blanii, de examinarea ghearelor, dar si de pastrarea curateniei in toaleta pisicii. Puteti afla mai multe pe www.HORNBACH.ro , cat si alte detalii despre ingrijirea corespunzatoare a felinelor. Foarte importanta este si ingrijirea danturii pisicutei. Oferiti-i oase pe care sa le roada, deoarece aceasta activitate este conceputa ca fiind naturala de catre animale, care au un instinct ascutit de pradator si in plus, contribuie la indepartarea tartrului si la mentinerea gingiilor sanatoase. Desi pare greu de crezut, trebuie sa-i spalati dintii animalutului. Folositi pasta de dinti creata special pentru pisici, cu arome speciale si evitati utilizarea pastei de dinti cu fluor, care poate avea efecte nocive asupra sanatatii animalului.
- Alimentatia pentru feline. Dieta pentru pisici difera in functie de nevoile fiecarui animalut in parte. Putem spune ca hrana pentru pisici este de doua tipuri: hrana de intretinere, care fluctueaza in functie de varsta pisicii (exista hrana pentru junior, adult si senior) si hrana destinata nevoilor speciale, pentru pisicile castrate, pisicile de apartament, cele obeze sau cele cu ghemotoace de par. Medicii veterinari recomanda tuturor proprietarilor de feline sa nu amestece dietele. Hidratarea, ca si in cazul oamenilor, este prioritara. Daca pisica nu bea suficienta apa, o puteti convinge prin varii metode sa consume cantitatea de apa necesara, in functie de varsta si greutatea ei. Iata cateva trucuri: folositi vase speciale pentru a o ademeni si asigurati-va ca apa este in permanenta proaspata, deschideti robinetul si lasati apa sa curga incet, deoarece multe pisici prefera sa bea apa direct din chiuveta sau oferiti-i mancare umeda. In comparatie cu hrana uscata, care contine 10% apa, cea umeda are in compozitie in jur de 65% apa. Astfel, va asigurati ca pisicuta se hidrateaza indeajuns de mult.
Cresterea si dezvoltarea sanatoasa a pisicii depinde si de afectiunea pe care o primeste. De aceea, este important sa-i aratati animalutului vostru ca-l iubiti. Jucati-va cu el, scoateti-l afara si ingrijiti-l cu drag. Doar asa, pisicuta va fi sanatoasa fi fericita.