În general, există două tipuri de motivație care îi determină pe oameni să persevereze în obiceiurile sănătoase – motivația pozitivă, care se referă la sentimentul de împlinire pe care îl ai după ce ai ieșit la alergat, ți-ai diminuat obiceiurile nesănătoase sau ai reușit să mănânci mai multe legume, și motivația negativă, care se referă la sentimentele de vină și eșec pe care le ai dacă nu faci aceste lucruri.
O echipă internațională de cercetători în psihologie, și-a pus următoarele întrebări: care tip de motivație este mai puternică? Ce anume oferă o motivație mai mare în menținerea unui stil de viață sănătos: căutarea sentimentelor de împlinire sau evitarea celor de vină și eșec?
Pentru a face lumină asupra acestor întrebări, oamenii de știință au chestionat 744 de persoane referitor la progresul pe care îl fac în implementarea obiceiurilor sănătoase în viața lor și intențiile pe care le au de a se angaja în comportamente sănătoase în viitor. Cele trei obiceiuri sănătoase asupra cărora s-au concentrat oamenii de știință, au fost exercițiile fizice, alimentația corectă și limitarea consumului de alcool.
După ce au analizat datele obținute de la participanți, cercetătorii au descoperit că sentimentele și emoțiile pozitive generate de evoluția înregistrată sunt un predictor mai puternic pentru intențiile de a menține comportamentul sănătos în viitor. Adică, oamenii care aveau emoții și sentimente pozitive legate de progresul lor, aveau și intenții mai puternice de a menține și în viitor comportamentele sănătoase, decât oamenii care aveau emoții și sentimente negative legate de progresul lor.
Apoi, în completarea acestui studiu, cercetătorii au realizat un al doilea studiu pentru a vedea dacă încurajarea oamenilor să aibă emoții pozitive sau negative față de progresul lor ar afecta angajamentul lor pentru alimentația sănătoasă. S-a dovedit că, atunci când oamenii erau făcuți să se simtă bine pentru progresul lor, aveau intenții mult mai puternice de a mânca sănătos și în viitor, decât atunci când erau făcuți să se simtă prost.
Așadar, oricine își dorește să facă mai multă mișcare, să mănânce mai sănătos, sau să mai reducă din alcool, trebuie să țină minte că întăririle pozitive – conștientizarea și aprecierea propriei evoluții, sunt mult mai puternice decât întăririle negative – îngrijorările și nemulțumirile pentru lipsa progresului. Concentrează-te asupra realizărilor tale și îți va fi mult mai ușor să găsești voința și disciplina necesară pentru a-ți menține obiceiurile sănătoase.