Radu Boloveschi, membru în Consiliul Local Cluj-Napoca, din partea USR, atrage atenția asupra numărului enorm de mașini din oraș, care blochează tot mai mult traficul, iar ca soluție propune creșterea prețurilor pentru parcare.
„Nici un oraș nu a fost conceput pentru 300 000 de mașini, și nu poate să suporte un asemenea trafic. Cauza: Politica de tarifare a locurilor de parcare, Poliția Locală și calitatea Transportului Public.
Problema este că Primăria nu face destule ca să încetinească creșterea numărului de mașini și nu taxează corect pentru locurile de parcare. Unii clujeni ajung să aibă 2-3 mașini, parcate pe trotuare și spații verzi.
Un abonament pe 1 an pentru 1 mașină va fi 81 lei pe an în 2023, un abonament pe transportul public pe 12 luni este 1080 lei, (90 lei luna/1 linie).
De asemenea, în cartiere, Poliția Locală nu intervine peste tot unde se parchează pe trotuare sau se ocupă o bandă de circulație. Sunt tolerate parcările neregulamentare pentru că nu există alternative pentru șoferi.
Transportul public poate fi îmbunătățit, prin trasee în noile cartiere și frecvență crescută. Orice stație de autobuz trebuie să fie la maximum 5 minute de mers pe jos de zonele rezidențiale și să aștepți maximum 5 minute după un mijloc de transport. Din păcate în unele zone, frecvența este de 20min între autobuse.
Prețul abonamentelor de transport public este printre cel mai mare din țară și grila tarifară complicată. Nu există abonamente anuale.
Mulți clujeni au nevoie de mașină pentru că transportul public nu le răspunde nevoii de mobilitate. 3 lucruri se pot face, dacă ar exista voință politică să se rezolve situația:
1. Politică de parcări corectă ca preț, veniturile din taxarea parcărilor se pot reinvesti și construi noi parkinguri și amenaja parcări unde acum sunt garaje.
2. Poliția locală să aplice legea peste tot unde este încălcată, unde se parchează neregulamentar pe trotuare sau pe spații verzi. Din nou, venituri în plus din care se pot amenaja parkinguri.
3. Transportul în comun îmbunătățit cu trasee care să lege cartierele și frecvență crescută pentru a asigura rapididate și comfort (pasagerii să nu fie îngrămădiți).”, se afirmă în mesajul alesului local.