Comunicarea, un proces fundamental pentru o ființă sociabilă, este necesar interacțiunii dintre oameni în cadrul unei societăți, potrivit lui Wilbur Schram. Comunicarea parentală se caracterizează prin a fi una directă, reprezintă una dintre cele mai importante forme ale schimbului informațional. Totodată este unica cale prin care se realizează un schimb informațional eficient. Potrivit numeroaselor studii realizate de psihologi, comunicarea parentală determină viitorul unui copil în societate. Succesul oricărei relații: profesionale, intime are la bază un mecanism de comunicare sănătos.
Relația dintre părinți și copii este vitală, esențială în educația unui tânăr. Consecințele ce decurg din buna creștere a copilului sunt clar vizibile atât în comportamentul social al acestuia cât și în intimitatea lui.
Modelul captat de copil în adolescență sau copilărie îi determină într-un mod categoric dezvoltarea lui în stadiul de adult. Educația sănătoasă sau propice a unui copil presupune în primul rând o comunicare constantă, deschisă și eficientă. În cazul în care această comunicare parentală nu există, copilul ajuns la maturitate va proceda identic în societatea în care se dezvoltă pe parcursul anilor. Prin urmare, din cauza lipsei de comunicare, înțelegere, individul va tinde să renege orice schimb informațional cu interlocutorii săi.
Interacțiunea directă între cele două părți implicate (părinte-copil) reușește să influențeze direct caracterul și comportamentul copilului tău. Rolul cel mai important în procesul de formare al tinerilor îl au părinții, doar apoi urmează anturajul sau alte relații ce intervin în viața unui om. Baza fiecăruia dintre noi este atent construită de către persoanele care ne dau viață.
În caz contrar, conform zicalei: aşchia nu sare departe de trunchi, copilul va avea un comportament defectuos, în majoritatea situaților va eşua în mediul său. Întrebarea cel mai des întâlnită pe buzele părinților – care este metoda cea mai eficientă în comunicarea parentală – aduce după sine numeroase răspunsuri și strategii.
Analizată la un nivel mai profund, comunicarea parentală cea mai eficientă presupune următorul sistem: folosirea într-un mod des a negaților în cadrul conversaților precum: nu ai voie, nu atinge, nu te las, nu meriti etc. înhibă comportamentul copilului, iar acesta va ajunge la stadiul în care nu va mai avea curajul de a spune ceva sau a acționa într-un anumit fel. Consecințele acestor tipuri de conversație din cadrul comunicării vor fi anularea simțului de explorare, decizie, astfel se va ajunge la un demers dezastruos care va atinge punctul culminant: pierderea încrederii.
Încrederea de sine este unul dintre cel mai importante atuuri al unui om în viață, dacă crezi în tine poți depăși orice eșec în viață. Încrederea stă la baza unui caracter puternic și sănătos. Pe de altă parte, mulți părinți consideră că trebuie să stabilească anumite limite pentru copiii lor, iar aceștia au dreptate. Nu totul este permis, omul trebuie să învețe și semnificația negației. În acest caz, psihologii recomand expunerea motivelor: de ce nu este voie. Explicațiile au un rol extrem de important în dezvoltarea găndirii unui tânăr.
Astfel, lui îi este expusă problema, limita și totodată motivul pentru care zicem nu. În acel moment se dezvoltă cu adevărat logica unui om. Comunicarea parentală oferă astfel motive raționale pentru decizia luată. Copilul, la rândul lui, va întelege într-un mod logic de ce nu îi este permis un anumit lucru. Logica dezvoltată astfel îl va ajuta să realizeze conexiuni pe viitor și să își argumenteze alegerile făcute.
O altă modalitate eficientă de a comunica copilului tău anumite reguli este folosirea imaginației. Vorba ce ție nu îti place altuia nu îi face se potrivește în această categorie. Prin imaginației, copilul se va transpune într-o anumită situație și își va da seama de gravitatea ei.
Acest exercițiu conduce la o bună întelegere și la o dezvoltare a imaginației. Orice om, în momentul în care devine subiectiv și se vede direct implicat într-o anumită actiune , efectul va fi răsunător și bine înțeles.
În cadrul unei comunicări parentale nu trebuie să lipsească cuvintele motivaționale și cele care cresc stima de sine. Setul de cuvinte pozitive: ești puternic ! ești capabil ! fii optimist! etc. asigură un start bun în viață. Încrezător în puterile sale, el va reuși să treacă orice obstacol.
Necesar este de menționat faptul că o comunicare parentală deficitară va împiedica evoluția sănătoasă a copilului tău. Impactul unei educații are repercursiuni grave, fenomen demonstrat în rata criminalității crescută la o vârstă tânără, refugiul copiilor într-un mediu nociv și totodată îndepărtarea multor tineri de societatea în care trăiesc.
Ascultă, înțelege, explică, educă într-o manieră sănătoasă care permite dezvoltarea deplină a comportamentului copilului tău este arma ta secretă pentru o comunicare parentală de succes. Dacă vei atinge acest nivel de răbdare și îti vei încuraja copilul, îi vei aprecia eforturile, mereu dezvoltându-i logica și raționamentul, te vei bucura de o comunicare eficientă și o relație părinte-copil de invidiat.
Comunicarea parentală cu ajutorul acestor sfaturi va lua un alt drum care conduce spre succes, o relație părinte – copil caracterizată prin armonie, iar tu în calitate de părinte vei putea spune: da, sunt mândru de copilul meu!