Tot mai multe companii ce activeaza in Romania au printre prioritati adoptarea unui nou model de business, si anume cel al responsabilitatii sociale corporative (CSR). Acest model este unul de succes in multe tari si are la baza, pe langa respectarea legilor si a reglementarilor existente, si un angajament voluntar de a promova bunastarea sociala si sanatatea mediului inconjurator. Tranzitia de la economia bazata pe consum la cea bazata pe responsabilitate sociala reprezinta o oportunitate excelenta de construire a unei afaceri sanatoase si profitabile.
Implementarea modelului poate parea dificila si consumatoare de resurse financiare, umane si de timp, insa prin folosirea unor metode inteligente si prin apelarea la expertiza disponibila se poate face trecerea in mod natural, fara ca activitatea economica sa aiba de suferit. Un astfel de ajutor este dat de firmele de consultanta de mediu, cum ar fi Stratos.ro, care ofera servicii specializate in probleme ce privesc mediul inconjurator, precum atingerea conformitatii legislative, realizarea dosarelor pentru acordul de preluare al apelor uzate si obtinerea de avize, autorizatii si intocmirea diverselor studii de mediu.
Iata care sunt motivele tranzitiei catre responsabilitatea sociala a companiilor!
Studiile economice recente au aratat ca adoptarea CSR este benefica, indiferent de tipul de firma implicat si de dimensiunile acesteia. Printre motivele care ar putea incuraja preluarea modelului responsabilitatii sociale se numara:
- Dovada responsabilitatii etice fata de societate. Companiile au pe langa datoria legala de a respecta regulile societatii si pe cea morala, de a contribui la binele acesteia. Demonstrarea angajamentului fata de valori de acest tip reprezinta o modalitate excelenta de a oferi consumatorilor si partenerilor motive de incredere si de sprijin catre aceasta directie.
- Prestigiul marcii. Companiile ce adopta CSR dobandesc o imagine publica pozitiva, deoarece cea mai mare parte a populatiei dovedeste un interes din ce in ce mai mare in ce priveste protejarea mediului inconjurator si implicarea firmelor in comunitatile locale unde isi desfasoara activitatea. Cresterea prestigiului este intotdeauna insotita de un succes economic datorita preferintelor catre acele marfuri si servicii ce sunt produse intr-un mod responsabil.
- Conformitatea legislativa. In prezent regulile de responsabilitate sociala sunt in mare parte obligatii morale, neexistand inca suficiente documente legislative, care sa oblige la apelarea acestor solutii. In viitor, insa, legislatia din Romania si cea din Uniunea Europeana vor cuprinde, cu siguranta, tot mai multe obligatii sociale, iar firmele ce au un start timpuriu vor fi avantajate, evitand primirea unor sanctiuni si amenzi usturatoare.
- Atragerea personalului talentat. Companiile responsabile social sunt atractive pentru persoanele valoroase, care au experienta in domeniu. Prin atragerea unei forte de munca dedicata si motivata se poate contribui decisiv la succesul afacerilor.
- Avantajul competitional. Preluarea unor inovatii ca parte a responsabilitatii sociale este o metoda de a atrage atentia in mod pozitiv asupra propriei companii in defavoarea competitiei ce ramane blocata in trecut.
In concluzie, adoptarea responsabilitatii sociale corporative este o metoda excelenta de dezvoltare a unei afaceri profitabile, fara a dauna mediului inconjurator si fara a ignora problemele sociale din comunitatile umane.