PIB/locuitor este un indicator destul de bun pentru a măsura evoluția prosperității într-o anumită zonă. În funcție de acesta, Clujul este pe un loc fruntaș în rândul județelor din România: 3 din 42, în topul creșterii din perioada 2013-2023.
Primele două locuri sunt deținute de județe mai sărace, care au plecat „de jos” și au avut o ascensiune rapidă: Girugiu și Mehedinți. Dintre județele bogate, Clujul a crescut cel mai mult, fiind urmat destul de aproape de Bihor.
București este pe la mijlocul clasamentelui, cu o creștere mediocră, dar cu un punct de plecare foarte înalt din start, astfel că rămâne de departe cea mai bogată zonă a țării. Surpriza este Ilfovul, județul cel mai bogat după capitală în trecut, care este pe ultimul loc în topul creșterii din acest deceniu.
Alte județe „cu pretenții” care au avut o creștere slabă sunt: Constanța, Prahova, Timiș, Sibiu, Arad și Brașov, toate aflate în partea de hos a clasamentului. La nivelul întregii țări, gradul de prosperitate a crescut cu 129,2% în acești 10 ani.
Faptul că multe județe bogate au crescut lent și multe sărace au crescut accelerat poate fi considerat un semn bun, care arată că România a început să se dezvolte mai echilibrat și să-și atenueze inegalitățile, chiar dacă procesul în sine este foarte lent. Clujul este deci o mare excepție, un județ care era deja înstărit și care totuși a mai crescut foarte mult.
Sursa datelor: analizeeconomice.ro