Evaluarea stării de sănătate a sânului reprezintă una dintre principalele investigații pe care o femeie trebuie să le efectueze periodic pentru a ține la distanță riscuri serioase. Patologia sânului poate varia de la afecțiuni benigne la neoplazii maligne, și acestea pot fi depistate doar în urma unui control amănunțit, simptomatologia fiind minoră sau chiar inexistentă. Te asteptam la un consult senologic in Bucuresti!
În ce constă un consult senologic complet?
La fel ca în cazul altor controale de rutină, și cel senologic este compus din două părți: anamneză și examen fizic. Pentru început, medicul are o discuție detaliată cu pacienta cu privire la motivele care au determinat-o să vină la consult, simptomatologie, cazuri din familie, rutina de autopalpare a sânului etc. Cea de-a doua componentă, examenul fizic, constă în inspecția generală a sânilor și a zonelor din imediata proximitate pentru a depista eventuale anomalii. Totodată este analizată prezența asimetriilor, aspectul sânilor, culoarea pielii și alte semne care ar putea indica prezența unei afecțiuni.
Când trebuie să programezi un control senologic?
Prezența la medic pentru examen senologic ca metodă de screening se recomandă cel puțin o dată la doi ani tuturor femeilor cu vârsta de peste 45 de ani. Această metodă de prevenție este necesară pentru că riscul de a dezvolta cancer mamar amenință orice femeie, într-un procentaj mai mare sau mai mic. Prin vizita periodică la medic se poate depista în timp util orice semn al unei neoplazii maligne mamare și să se poată acționa în consecință pentru a stopa avansarea acesteia. Totodată, există câteva semne clare care indică nevoia de a te prezenta de urgență la un consult senologic de specialitate. Ia în considerare vizita la medic dacă observi: asimetrii mamare evidente; dureri ale sânului; noduli; leziuni la suprafața sânului; modificarea aspectului sau a culorii pielii; modificări ale mamelonului sau scurgeri anormale.
Care sunt factorii care cresc riscul de cancer mamar?
Un control senologic efectuat la timp poate face diferența dintre viață și moarte, ajutându-te să depistezi la timp orice semn de îngrijorare. În cazul în care în familie au existat cazuri de rude cu cancer mamar sau cu mutații ale genei BRCa, ai urmat tratamente hormonale, te confrunți cu obezitate, ai fost expusă unor radiații toracice între vârsta de 10 și 30 de ani sau ai avut prima sarcină după vârsta de 35 de ani, este necesar să efectuezi aceste examinări mai frecvent.
Cum te pregătești pentru un examen senologic?
Este foarte important ca vizita la medic pentru un consult senologic să se efectueze într-o perioadă bine programată în funcție de ciclul menstrual pentru o expertiză clară. Drept urmare, pentru femeile aflate încă în perioada fertilă, se recomandă ca această examinare să fie făcută la o săptămână de după începerea menstruației în așa încât să se evite interpretarea unor modificări hormonale la nivelul sânilor.
Programează un control amănunțit în cadrul Clinicii Eminescu 100
Ai grijă de sănătatea ta și programează cel puțin o dată la doi ani vizita la medic pentru un control senologic amănunțit. Vino la Clinica Eminescu 100 pentru a avea parte de condiții excelente, medici cu expertiză și tehnologii de ultimă generație pentru un diagnostic concret și soluții eficiente de tratament. Pentru o programare trebuie doar să accesezi site-ul clinicii și să introduci datele solicitate în formularul atașat. După transmiterea acestuia vei fi contactat în scurt timp de către un membru al echipei alături de care vei discuta toate detaliile cu privire la programare și procedură.
Ține la distanță riscul de dezvoltare a unei neoplazii maligne cu ajutorul unui examen senologic efectuat la timp!