Până mai ieri, iubitorii de vizionat filme online se așezau în fața calculatorului și dădeau search pe www.cinemaxx.ro, site unde se găsea aproape orice film – excepție făcând cele mai noi. Cum făceau, cum nu făceau deținătorii siteului cu drepturile de autor, habar nu am, însă aici se regăseau mai toate filmele dorite și la o calitate bunicică. Dar treaba merge strună până la un punct, atunci când cineva se prinde și le închide siteul mult iubit de cinefilii care preferă să nu dea bani pe un film, ci să aștepte să apară pe net. Că deh, e mai simplu așa, stai lejer în fotoliul tău, nu te deranjează niciun țăran care stă și ronțăie chipsuri sau mănâncă popcorn lângă tine, nu vin întârziații ăia care mereu se găsesc să te întrerupă de la vizionarea celor zece minute de reclame de dinaintea filmului… și alte bazaconii de genul ăsta.
Dar s-a dus cu cinemaxx-ul, spre tristețea unora și, cu siguranță, spre bucuria creatorilor de filme. Și pe bună dreptate, pentru că e lipsit de bun simț să te folosești de munca cuiva pentru a face tu bani. Fă, frate, ceva al tău, să te poți lăuda cu munca ta postată pe Internet, nu cu a altuia. Lasă-i pe actori să își continue munca pentru cei care îi apreciază și care înțeleg ce-nseamnă arta, cultura și toate cele. Nu îți bate tu joc de munca nimănui, că n-ai absolut niciun drept. În fine, am răbufnit puțin, pentru că dintotdeauna mi se părea aiurea situația asa, iar acum, în sfârșit, după atât de mult timp în care cinemaxx a existat, intru pe site și citesc: „Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispozițiile art. 249 din Codul de procedură penală. Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale”.
De ce am intrat pe cinemaxx.ro? Pentru că văzusem, zilele trecute, la PRO TV, filmul Mirror, Mirror, apărut în 2012. Voiam să fac o analiză pe respectivul film și, cum nu-mi aminteam exact unele scene, am zis să-ncerc și eu online. Mărturisesc că cel mai tare mă enervează furtul ăsta intelectual și nerecunoașterea muncii altuia. Cred că e foarte important să existe, încă din clasele primare, o materie care să-i învețe pe copii cum să facă să nu plagieze, să nu fure munca nimănui, să muncească ei singurei. Dar, atâta timp cât fostul premier al României, în persoana lui Victor Ponta, este acuzat că și-a plagiat lucrarea de Doctorat – nu merg mai departe cu exemplele politice, că sunt destui care ne conduc și fac asta – ce am mai putea să așteptăm?!
În Statele Unite ale Americii, dacă vrei să vezi un film, te duci și cumperi DVD-ul (dacă nu mai e la cinematograf). Dacă vrei să te joci anumite jocuri, la fel, mergi și le cumperi. Nu există siteuri de genul ăsta, care fură munca cuiva și fac bani pe spatele ei. Până să ajungă și România noastră la acel nivel, mai este. Oricum, e bine că se iau măsuri, cât de cât. Așa că, internauții iubitori de filme online, să-și caute alt site unde să le vadă. Asta până când Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se ocupă și de alea. Hai să ne-nvățăm să dăm și noi bani pe un bilet la teatru, la film, la un concert. Hai să nu mai fim o țară a furăciunilor, să înțelegem și să apreciem munca pe care alții o fac pentru noi și pentru ei.