Un studiu genetic desfășurat pe 714 persoane din toate regiunile României de o echipă de specialiști români a relevat afinitățile genetice pe care populațiile din zonele țării noastre le au. Astfel, se remarcă din start diversitatea genetică mare, cauzată de numeroasele valuri de migrație pe care le-a avut teritoriul României, datorită poziției sale geografice.
Haplogrupurile sunt distribuite relativ omogen, se observă clar înrudirea românilor cu celelalte popoare europene. În același timp însă, se poate vedea și legătura mai strânsă dintre populația Munteniei, Moldovei și Dobrogei cu populațiile balcanice, precum și dintre oamenii din Transilvania și persoanele analizate din zonele central-europene.
Ipoteza emisă de cercetători este că arcul Munților Carpați a acționat ca o barieră naturală în calea migrațiilor, ceea ce a determinat diferențele genetice dintre populația vechiului Regat și cea din Ardeal. De asemenea, e clară și descendența asiatică a locuitorilor din toate aceste zone, cauzată tot de migratorii veniți din stepele Caucazului.
Deși studiul poate părea controversat, trebuie menționat că toate populațiile europene analizate sunt foarte amestecate, nu există popoare pure din punct de vedere genetic. Omogenizarea culturală s-a făcut mult mai rapid decât cea genetică, mai ales în ultimele secole, de când au apărut mijloace de comunicare în masă și metode rapide de transport.
Rezultatele complete ale cercetării pot fi găsite aici.