China produce cam 50% din obiectele pe care le aveţi momentan în casă. Cu toate acestea, potrivit unor sondaje făcute de HD Trade Services, un enorm procent de 94% dintre persoanele americanii interveviaţi (dintre care 1.500 chestionaţi online) nu au putut să numească niciun singur brand chinez. Sondajele online nu sunt chiar cele mai acurate, dar starea de fapt pare foarte plauzibilă: Câte branduri chineze puteţi dumneavoastră numi?
Există mai multe motive pentru această situaţie. Unul dintre ele este acela că, deşi multe dintre brandurile din China sunt dintre cele mai faimoase, ele tind să rămână în ţara lor de baştină. Fiind aproape noi pe scena fabricaţiilor din lume, multe dintre aceste firme fie sunt adresate în mod specific Chinei (precum Telecom China, Banca Chineză, Asigurarea de Viaţă Chineză), fie sunt relativ noi şi încă încearcă să se pună pe picioarele lor (precum ZTE şi Huawei, ambele companii de electronice de consum).
O problemă şi mai evidentă este că, pentru standardele americane,- iar aici spunem “americane”, mai degrabă decât “non-chineze”, din cauză că sondajul s-a concentrat asupra americanilor- bunurile chineze sunt puţin cam nerezistente, sunt neviabile. Firme precum Haier, Tencent, Hisense şi Huawei deţin o prezenţă majoră în, de exemplu, Show-ul Consumer Electronics din Las Vegas. Aceste branduri sunt folosite de ani de zile, iar singurul lucru pe care mi-l pot aminti despre acestea este că acum câţiva ani Haier a avut un Kinect jalnic, aşa cum nu am văzut niciunul în acel an. Aceste branduri sunt entuziasmate, dar încă nu şi-au dat seama de cum funcţionează piaţa americană, atât vorbind în termeni de produse, cât şi în termeni de marketing.
Singurul brand pe care PresaLocala îl recomandă fiecărui cititor să şi-l amintească, cel ce face unul dintre cele mai bune computere, este Lenovo. Lenovo s-a descurcat de minune după ce a cumpărat aripa produselor de consum a lui IBM, cu toate că nu mulţi realizează că brandul este chinez acum. Rămâne pentru toţi un ThinkPad, nu?