Dacă ai o afacere pe care îți dorești să o promovezi online, SEO off-page ar trebui să facă parte din mixul de tehnici aplicate. Dacă observi că afacerile care sunt competitorii tăi direcți au poziții mai bune decât tine în SERP, este esențial să abordezi cât mai detaliat problema SEO și să înțelegi ce presupune optimizarea pentru motoarele de căutare.
Vei afla din acest articol ce este și ce presupune SEO off-page, dar și care sunt beneficiile pe care le poate aduce afacerii tale. Chiar dacă alegi să apelezi la agenții de marketing online care să se ocupe de promovare, indicat este să cunoști principiile de bază din SEO pentru a înțelege mai bine strategiile și tehnicile propuse de specialiștii agenției.
SEO off-page – ce înseamnă, ce strategii presupune și ce beneficii îți poate aduce
Pe scurt, promovarea SEO se referă la acțiunile întreprinse pentru a crește poziția organică a site-ului tău în rezultatele de căutare. Aceste eforturi de promovare se împart în SEO on-page și SEO off-page. După cum poate intuiești deja, SEO off-page presupune acțiunile întreprinse în afara propriului site web pentru a crește vizibilitatea în SERP, pe când SEO on-page presupune acțiunile întreprinse pe propriul site web pentru o mai bună poziționare organică.
Ce strategii presupune SEO off-page?
Strategia care aduce poate cele mai bune rezultate este strategia inteligentă de Link Building. Aceasta presupune obținerea unor backlinkuri de calitate prin diverse tehnici. De la colaborarea cu influencerii, până la parteneriatele cu diverse site-uri relevante pentru nișa în care activezi, obținerea de backlinkuri relevante ajută site-ul să câștige mai multă autoritate în ochii Google, ceea ce contribuie la o poziționare mai bună în SERP.
Este important să fie obținute backlinkuri de la site-uri relevante, credibile și cu autoritate pentru a putea beneficia de avantajele aduse de campaniile de link building implementate. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că strategia de link building aplicată ar trebui să funcționeze pe principiul calitate > cantitate.
Algoritmii pe care se bazează Google sunt foarte avansați și penalizează strategiile tip black hat de obținere a backlinkurilor, așadar, acestea trebuie obținute pe căi care se aliniază cu recomandările Google.
Un alt aspect presupus de optimizarea SEO off-page este optimizarea locală. Conturarea profilului de Google Business și asigurarea informațiilor corecte pentru afișarea în Google Maps sau în rezultatele Google tip local pack este importantă pentru afacerile care au magazine fizice, showroom-uri sau birouri. Optimizarea corectă a acestor informații și obținerea recenziilor din partea clienților poate determina numeroase persoane să îți calce pragul sau să te contacteze.
A te asigura că apari în rezultatele din Google Maps și că obții recenzii pozitive (și reale!) de la clienții din trecut este esențial în special dacă activezi în domeniul HoReCa, fie că este vorba despre un oraș mare, cu mulți turiști, fie că este vorba despre un oraș micuț sau poate chiar o comună! Viitorii clienți vor citi recenziile și se vor orienta după ratingul pe care localurile din zonă le-au primit pentru a decide unde să meargă.
Importante pentru succesul SEO sunt și prezența pe social media plus obținerea de brand mentions cât mai frecvente. O prezență pe social media puternică și o rată de engagement sporită pot influența în mod pozitiv eforturile SEO. De asemenea, mențiunile organice ale brandului pe diferite canale sau platforme îi oferă algoritmului Google semnale că site-ul tău este unul cu autoritate în domeniul în care activezi.
Bineînțeles, după implementarea acestor strategii trebuie să urmărești rezultatele obținute și performanțele lunare. Vei fi nevoit să urmărești backlinkurile, să te asiguri că funcționează corect și că fac trimitere către linkul potrivit din site-ul tău, să urmărești traficul și clasamentul din SERP. Având în vedere aceste date, vei putea decide cum să continui cu strategia de SEO off-page, pe ce trebuie să pui mai mult accentul sau ce schimbări sunt necesare pentru o performanță mai bună.
Beneficiile de care poți avea parte cu o implementare de succes a strategiilor SEO off-page
De la construirea unei imagini puternice de brand, la obținerea unui avantaj pe piață, SEO off-page te poate ajuta să te remarci în ochii membrilor publicului țintă. Bineînțeles, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, strategia SEO off-page ar trebui să funcționeze sinergic cu strategia de SEO on-page. În acest fel îi vei oferi algoritmului Google mai multe semnale pozitive și îl vei ajuta să înțeleagă care este specificul afacerii tale, ce produse pui pe piață sau ce servicii oferi și de ce meriți să fii poziționat în primele rezultate.
- Construirea unei imagini puternice de brand – obținerea de backlinkuri de la surse de încredere va contribui în mod decisiv la construirea încrederii membrilor publicului țintă și la crearea unei imagini puternice de brand. Dacă utilizatorii vor vedea constant, în medii cu autoritate, numele brandului tău alături de informații relevante pentru ei, utile, încrederea și credibilitatea vor fi pe o pantă ascendentă.
- Vizibilitate organică mai bună – bineînțeles, nu putem vorbi despre SEO fără să menționăm aspecte legate de vizibilitatea organică. Printre scopurile oricărei strategii SEO se află creșterea vizibilității organice și obținerea unei mai bune poziționări în SERP.
- Creșterea autorității site-ului în ochii algoritmului – obținând mențiuni frecvente și backlinkuri de calitate, roboțelul din spatele SERP va considera că site-ul tău este unul cu autoritate în domeniul în care activezi și îl va favoriza atunci când compune pagina cu rezultate pentru diverse interogări relevante realizate de către utilizatori.
- Avantaj pe piață – cu siguranță activezi într-o nișă competitivă, iar obținerea oricărui avantaj în fața concurenței este un atu peste care nu îți dorești să sari. Dacă ai o strategie de SEO off-page mai bună decât competiția, vei reuși să te poziționezi mai bine decât ei printre rezultatele organice, dar și pe piață.
- Bază solidă pentru toate eforturile SEO – optimizarea pentru motoarele de căutare ar trebui să pornească de la o bază solidă, formată din backlinkuri de calitate. Aceasta poate fi structura de rezistență pe care să se bazeze celelalte campanii SEO, oferind un punct de plecare stabil pentru obținerea unei poziții favorabile în clasamentul Google.
Așadar, aplicarea strategiilor coerente de SEO off-page poate aduce numeroase avantaje competitive oricărei afaceri de pe piața din România. Pentru a avea succes, trebuie aplicate atent ideile menționate anterior, poate chiar de către specialiști dacă tu nu ești o persoană pricepută în marketingul online. Cei de la Limitless.ro îți stau la dispoziție cu servicii de optimizare SEO complete, pe lângă serviciile PPC oferite.