Unul dintre cele mai votate proiecte în cadrul primului proces de bugetare participativă online din România, lansat la Cluj-Napoca în acest an, este crearea unui Centru de Tineret. Inițiat de FTC (Federația Tinerilor din Cluj), proiectul are în vedere amenajarea unui spațiu în care tinerii și organizațiile de tineret din Cluj-Napoca să poată desfășura tot felul de activități.
Conform informațiilor oferite de inițiatori, centrul ar urma să fie amenajat în zona centrală a orașului, pe o suprafață de 200 m². Acesta va fi dotat cu mobilier, echipamente IT, videoproiectoare, ecrane de proiecție și sisteme de sonorizare. Întregul proiect se ridică la valoarea de 150.000 de euro.
„Implicarea tinerilor în activitați comunitare are pe lângă o puternica dimensiune educativă, o valoare de asumare a responsabilității privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi. În aceeași măsură și posibilitatea de a pune în aplicare a unor proiecte care pot dezvolta viața tinerilor prin punerea în practică a acelor idei care pot rezolva concret nevoile tinerilor: nevoia de asociativitate, de voluntariat, activitați în timpul liber, mobilitate dar și nevoia de a învăța gestionarea unui proiect și dezvoltarea abilităților manageriale ale tinerilor.
Acest centru va pune la dispozitia tinerilor o imagine de ansamblu a posibilitaților de a activa ca voluntar, a avantajelor voluntariatului ca activitate complementară la activitațile școlare sau a activităților remunerate, dar și un spațiu de activitate alternativă pentru tinerii șomeri sau în căutarea unui loc de muncă”, transmit inițiatorii proiectului.
În acest moment, proiectul care prevede amenajarea Centrului de Tineret se află pe locul trei în topul preferințelor clujenilor, cu puțin peste 1100 de voturi, la o diferență de doar 300 de voturi față de primele două proiecte clasate: Amenajare mansardă Școala „Ion Creangă” (1437 de voturi) și Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” – complex educațional (1430 de voturi). Lista completă a proiectelor poate fi consultată aici.
Reamintim că la sfârșitul lunii octombrie s-au afișat public cele mai votate 30 de proiecte depuse de clujeni, care au intrat în etapa finală de vot (primele 3 proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu calificându-se automat). Acestea mai pot fi votate până pe 19 noiembrie a.c., în următoarele moduri:
- online – prin crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro și selectarea a câte un proiect din cele șase domenii în care au fost depuse propuneri de proiecte;
- la biroul special amenajat aflat în clădirea Casino Centru de Cultură Urbană, care este deschis de luni până vineri, între orele 13:00 – 17:00.
După etapa finală de vot, se vor selecta cele 15 proiecte (primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat) pe care Primăria le va implementa începând cu anul 2018.
Mai multe detalii despre procesul de bugetare participativă găsiți aici.