Senatorul USR de Cluj face declarații dure la adresa liderilor din UE. Deși este un europenist și un atlantist convins, parlamentarul Cristian Bordei critică fără rețineri indiferența de care au dat dovadă politicienii europeni în ultimii 20 de ani, permițând renașterea pericolului imperial rusesc, pe banii noștri.
Iată textul integral al declarației politice:
„Se pare că cele aproape opt decenii de pace trăite de continentul nostru odată cu înființarea CECO, devenită ulterior CEE și în final Uniunea Europeană, au avut ca efect colateral apariția unei garnituri de lideri politici foarte slabi.
În ultimii 20 de ani foarte mulți lideri ale unor state europene puternice au avut, în ciuda tuturor semnalelor, o atitudine foarte complezentă față de agresivitatea tot mai fățișă a liderului de la Kremlin. O atitudine complezentă cumpărată parțial cu bani mulți și gaze.
Ce trăim în prezent este într-o mare măsură și vina noastră, a țărilor care am închis ochii în fața acțiunilor și propagandei Kremlinului. Liderii europeni au închis ochii când Rusia a comis atrocități în Cecenia sau Georgia, au impus sancțiuni firave când Rusia a ocupat Crimeea și nu au pus piciorul în prag când aceasta a folosit armament interzis de ONU în Siria. La fel, nimănui nu i-a păsat de originea sumelor imense cu care oligarhii ruși și-au cumpărat vile somptuoase si proprietăți imense în cele mai frumoase orașe ale Europei. Nimeni nu a făcut nimic pentru că gazul rusesc a însemnat liniște și confort și nimeni nu a înțeles că era o liniște care prevestea furtuna.
Ca un dependent de droguri, liderii europeni au dormit anesteziați cu conducta de gaz “în venă” și cu dealer-ul în pat.
Sunt nenumărate exemple de personalități politice europene proeminente sau chiar șefi de servicii secrete care ulterior au ajuns pe statul de plată al companiilor energetice rusești. Cel mai grăitor exemplu este fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, în al cărui mandat a început politica renunțării la energia nucleară în Germania cu imense consecințe privind dependența țării și a Europei de gazul rusesc. Chiar în timp ce vă vorbesc, statele UE pompează un miliard pe zi Rusiei pentru gazele cu miros de sânge.
Evenimentele din ultimele săptămâni ne-au demonstrat un lucru clar: țările democratice nu-și pot permite să ajungă dependente de resurse vitale furnizate de agresori, de cei care nu respectă drepturile omului și valorile democrației. În cazul Rusiei vorbim de gaz, dar am avea surprize mari dacă am afla cam ce procent din materiile prime esențiale produselor pe care se bazează tranziția energetică provin exclusiv din China.
Acum, în ceasul al 12-lea se pare că liderii europeni par a se fi trezit și tocmai a fost anunțată o nouă strategie energetică europeană care să reducă dependența de Rusia și care revalorifică anumite surse de energie la care s-a renunțat cam pripit.
Să sperăm că nu este doar o trezire de moment, o scurtă pauză în somnul rațiunii!