Atunci când o relaţie de iubire se sfârşeşte, sentimentele imediat după pot fi năucitoare. E frică amestecată cu durere, regrete, bucurie, disperare, speranţă, toate amestecate. Nu e uşor să pui punct şi să o iei de la capăt, chiar dacă aceasta este cea mai bună soluţie.
Oare ce spun descoperirile ştiinţifice din domeniu? Se pare că nu doar relaţiile sunt complicate, ci şi despărţirile şi depinde. De ce anume? Depinde de ce gândim despre relatie, cât de tare ne-a fost stima de sine legată de partener şi depinde…chiar de comportamentul fostului partener online, post desparţire.
Hai să vedem faptele concret.
Despărţirile sunt previzibile
Ţi s-a întâmplat vreodată ca partenerul să îţi spună că relaţia s-a terminat şi tu habar nu aveai ca acesta nu era fericit sau mulţumit? Iar când le-ai povestit prietenilor, acestia ti-au spuns senini că era de asteptat? Hmm, se pare că şi ştiinţa te-ar fi putut avertiza.
Studiile au arătat că dacă partenerul e înclinat să vadă relaţia în termeni negativi, să se plângă des de tine ţie sau prietenilor, şansele să se ajungă la despărţire sunt foarte mari. Chiar şi dacă ţi se pare că le face în glumă! Atitudinea pe care o are faţă de relaţie contează foarte mult.
Despărţirile sunt despre identitate
Cu cât partenerii sunt mai dedicaţi unul celuilalt şi cuplului, cu atât ideea de ,,eu” se amestecă cu ,,noi”. Şi cu cât e mai greu să te defineşti ca persoană în afara cuplului, cu atât va fi mai greu în cazul unei despărţiri şi suferinţa mai mare. Va trebui să te reconstruieşti de la 0, să te redefineşti ca persoană şi individ.
Să obsesionezi puţin despre despărţire s-ar putea să îţi facă bine
Ritualul unei despărţiri e clasic deja: ieşit cu prietenii, alcool, îngheţată, discutii interminabile cu prietenii. Dar ce au descoperit oamenii de ştiinţă este că dacă stai puţin cu sentimentele tale, ce simţi, de ce simţi asta, să ţi le explorezi şi să înţelegi ce s-a întâmplat, toate acestea ajută să treci peste despărţire şi să nu mai ai tendinţa de a te întoarce în trecut.
Dar nu obsesiona prea mult! E bine să vorbeşti şi să te descarci, să reflectezi, dar încearcă să nu te torturezi prea tare. Şi încearcă să stai departe de facebook-ul partenerului. Dacă nu reuşeşti blochează-l. Va fi mai sănătos pentru tine, cel puţin pentru moment. Poate că după ce trece timpul şi aţi procesat toate sentimentele legate de relaţia şi despărţirea voastră veţi putea fi prieteni. Între timp însă, dă-ţi timp şi ai grijă de tine. Altfel îţi vei prelungi suferinţa.
E greu să treci peste, dar nu imposibil
Dacă încă te mai gândeşti la fostul, nu te judeca prea aspru. Să treci peste o despărţire, mai ales dacă nu tu ai ales să îi pui punct, seamănă cu a dificultatea de a învinge o adicţie. Cel puţin studiile din domeniu asta au arătat. Vestea bună e că în timp dispare, oricând s-ar împotrivi creierul şi cât de imposibil ar putea părea acum.
Există diferenţe de gen
Toţi trecem prin despărţiri, dar modul în care le facem faţă depinde dacă suntem bărbat sau femeie. Femeile se luptă mai mult cu durerea emoţională, se chinuie şi pot suferi chiar fizic după o despărţire. Acestea sunt resimţite mult mai tare de femei decât de bărbaţi, indiferent de tara de origine (studiu s-a realizat în 96 de ţări, cu peste 5000 de subiecţi).
S-ar putea să nu fie aşa de rău pe cât îţi imaginezi
Oricum o iei şi oricum o privești, despărțirile nu sunt niciodată uşoare. Dar tindem să supraevaluăm cât de grele sunt. Ne revenim mult mai repede de cât am crede. Cam de două ori mai repede după cum a descoperit un studiu din 2008. În plus, în final, nici nu ni se va părea aşa de imposibilă.
Viaţa pur şi simplu merge mai departe, își urmează cursul cum s-ar spune. Şi cât ai impresia că nu vei putea să îți revii, nu iei în considerare şi lucrurile pozitive care ţi se pot întâmpla.
În final, despărțirea ți se va părea cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat, chiar dacă acum nu îți dai seama.