Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, marchează ziua de 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, prin intermediul mai multor acțiuni desfășurate în cadrul centrelor de îngrijire și asistență pentru persoane adulte aflate în subordine.
Astfel, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Gherla, beneficiarii vor viziona un film documentar “Cum este marcată ziua vârstnicului în diferite zone de pe glob”, apoi se va organiza un concurs de bingo cu premii.
În după amiaza zilei de 1 octombrie 2024, rezidenții Căminului pentru Persoane Vârstnice Recea Cristur vor fi vizitați de reprezentanții echipei de fotbal CFR Cluj, vor socializa și vor primi cadouri.
Totodată, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Aghireșu, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice va fi marcată prin audiții de muzică populară, un grup de informare privind semnificația Zilei de 1 octombrie și o masă festivă.
Manifestări dedicate “Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice” vor fi organizate de asemenea, în data de 3 octombrie 2024, la sediul Complexului Servicii Sociale Câmpia Turzii. Astfel, alături de preotul Sebastian Zahan și beneficiarii Centrului de Zi Turda din cadrul Primăriei Turda, se va desfășura un program artistic, cu dans, cântece și masă festivă.
De asemenea, Centrul de Îngrjire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cluj-Napoca va organiza în data de 10 octombrie 2024 un recital de poezie și sceneta “Doctorul și pacientul”, unde protagoniști vor fi beneficiarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Amintim faptul că, DGASPC Cluj, prin serviciile oferite persoanelor vârstnice, urmărește să promoveze echitatea, respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului, respectarea demnității persoanelor vârstnice, prevenirea izolării acestora, lupta împotriva abuzului şi a neglijării. Totodată, datoria societății, și a indivizilor care o formează, e aceea de cultivare a unei atitudini și percepții corecte față de persoanele vârstnice, prin crearea de punți de solidaritate între generații, capabile să asigure păstrarea demnității umane pe tot parcursul vieții.