După interviul cu Liviu Alexa, am decis să fac o analiză a programului său electoral. Aș vrea să menționez din start că acest articol nu este unul de susținere a acestui candidat, voi avea materiale similare și legate de alți cetățeni dornici să ajungă primari ai urbei de pe Someș. Însă Liviu Alexa e primul care și-a anunțat candidatura și a făcut publică o listă de proiecte pentru muncipiu.
Încep cu denumirea: spre deosebire de majoritatea concitadinilor, care în studiile de piață preferau Pentru Cluj, eu consider că era mai bună vechea formă – Noul Cluj. De fapt, propunerea mea a fost Cluj 2.0, însă nu te poți limita la cei 20.000 de IT-iști, iar pensionarii probabil n-ar fi prea încântați de idee.
Primul reproș pe care l-aș avea este că documentul constă practic dintr-o colecție de articole, insuficient omogenizată, unele secțiuni cuprinzănd referințe specifice la anumite evenimente din perioada în care au fost publicate și care nu prea își au locul aici. În mai multe locuri apare că el este candidat pentru funcția de consilier local, deși acum candidează pentru cea de primar. Este posibil însă ca acest material să fie doar o primă propunere, menită să „testeze apele”, iar în apropierea campaniei va fi făcut probabil un update.
Din introducere aflăm că Liviu Alexa candidează ca independent, după ce pesediștii au refuzat să se asocieze cu el (fiindu-le teamă probabil că i-ar scoate din letargie). M-a amuzat folosirea expresiei „să ne luăm orașul înapoi”, probabil a parafrazat-o ironic pe cea utilizată de Iohannis, pe care l-a criticat vehement încă dinainte de a fi ales. Liviu Alexa susține că nu a făcut afaceri cu statul, deși Imagistica Advertising are în portofoliul de clienți și instituții ale statului.
Propunerea #1 este transportul public gratuit. Deși pare o idee bună la prima vedere, sunt foarte sceptic că poate funcționa, din motive economice și psihologice, mai ales într-un oraș românesc. După cum arată și acest articol, sistemul merge în orașele mici, iar în cele mari (cum e capitala Estoniei, Tallin) a cam dat rateuri. Numărul de mașini nu scade, ci crește doar procentul celor care folosesc autobuze în loc de a merge pe jos, lucru care are chiar consecințe negative asupra sănătății. În schimb, se va realiza probabil dezideratul de a crește numărul celor cu „buletin de Cluj”. E mai degrabă o msură de protecție socială decât una care să aducă beneficii economice. Sunt de acord insă cu anularea diferitelor subvenții date de primărie, dar și gratuitatea transportului e tot o subvenție…
Propunerea #2 se referă la comunicarea transparentă cu cetățenii prin contracte cu cele mai mari entități media locale (print, net, radio, TV), pe baza unor criterii clar stabilite și a unor date de trafic obiective. Ideea este bună și o susțin. Aș adăuga de asemenea că ar trebui restructurate toate site-urile autorităților locale, pentru mai multă claritate și uzabilitate.
Propunerea #3 privind extinderea și promovarea parcului zoologic Moara de Vânt din Sălicea este foarte bună, e într-adevăr mare păcat că nu sunt susținute mai mult de către autorități astfel de inițiative private care aduc valoare orașului nostru, realizate eficient și cu investiții minime, preferându-se cheltuirea unor sume imense în proiecte haotice și fără finalitate.
Propunerea #4 este ok, nu mă pricep la skateboarding, dar pentru cei pasionați niște parcuri dedicate lor ar fi foarte utile. Vor fi însă foarte greu de găsit terenurile libere pentru construirea acestor parcuri, într-un oraș plin de betoane. Poate dacă s-ar demola niște garaje dintre blocuri…
Propunerea #5 legată de realizarea unor parcuri moderne, în stilul celui de lângă Iulius Mall, este salutară, dar lipsesc detaliile concrete. Vin eu cu niște propuneri: transformarea unor porțiuni din Făget și Hoia în parcuri, realizarea unui parc imens în spatele Iulius Mall care să unească lacurile, Parcul Tulcea, terenurile virane și pepiniera, precum și delimitarea / achiziția de către primărie a unor terenuri în zonele în care se extinde orașul (ex. Borhanci, Lomb) pentru viitoare zone verzi amenajate.
Propunerea #6 cu amplasarea defibrilatoarelor prin oraș este necesară, dar aș încadra-o la „normalitate”, ar trebui să fie ceva ce se face peste tot, nu ca un proiect important pentru un oraș.
Propunerea #7 despre creșa pentru angajații Emerson este în regulă, dar nu văd de ce ar trebui menționată o anumită companie în particular, când sunt multe zone unde este nevoie de creșe, pentru salariații multor alte firme.
Propunerea #8 cu cursele de mașini ar fi utila din perspectivă turistică, dar cred că sunt subestimate costurile. Eu aș merge pe găsirea unui investitor și stabilirea unei concesiuni, sau măcar un parteneriat public-privat care să nu împovăreze bugetul.
Propunerea #9 legată de transformarea ștrandului Sun într-un Aqua Parc este binevenită, aștept cu interes să devin primul client. Liberalul din mine zice însă că ar fi bine ca niște investitori privați să facă asta, pentru ca gestiunea să fie mai eficientă. Aș mai sugera și redeschiderea ștrandului municipal, care are o locație imposibil de bătut, precum și clarificarea situației cu Băile Someșeni și transformarea lor în ștrand termal.
Propunerea #10 privind fuziunea între Cluj-Napoca și Florești o voi susține întotdeauna, cu precizarea că ar mai trebui adăugate și Apahida, Feleacu, Baciu și Chinteni.
Propunerea #11 mi se pare o ciudațenie, nu văd ce treabă ar avea o instituție publică cu clownii, firmele private sau persoanele individuale ar trebui să se ocupe de asta.
Propunerea #12 este destinată hipsterilor care ies în stradă duminca să salveze copacii și să posteze pe Facebook poze făcute cu iPhone-ul produs în fabrici poluante din China. Studiile științifice arată că nu există vreo diferență între produsele agricole obișnuite și cele bio sau eco, doar prețul celor din urmă este mult mai mare. Dacă pentru export nu am nicio problemă să susțin mitul ăsta, că vin niște bani în țară, când e vorba de cheltuirea unor fonduri publice de la bugetul local am obiecții serioase.
Propunerea #13 este foarte bună, am susținut și eu mereu că biserica nu trebuie să primeasca bani de la stat și mă bucur că un politician are curajul să sprijine public această idee. Nu sunt însă de acord ca bisericile să facă protecție socială pe banii statului, ele trebuie să-și folosească propriile fonduri, adică donațiile primite de la credincioși în acest scop. Principiul separării bisericii de stat nu trebuie încălcat, iar combinarea asistenței pentru persoanele aflate în dificultate cu prozelitismul religios nu e deloc ok.
Propunerea #14 este de asemenea binevenită, Clujul are străzi înguste, de oraș medieval, nu a fost sistematizat bine când se putea face asta, în urmă cu câteva decenii, iar acum una dintre soluțiile necesare pentru decongestionarea traficului ar fi construirea a numeroase garaje subterane și supraterane în toate zonele orașului, dar mai ales în centru.
Propunerea #15 este ok, dar nu văd de ce ar trebui ca primăria să facă un proiect special pentru artiști, e suficient să-i lase să se exprime și vor găsi singuri modalități prin care să o facă. Mai puțin cei care mâzgălesc cu graffiti clădirile istorice, ei chiar ar trebui amendați.
Aș remarca că lista cu cele 15 proiecte nu cuprinde propunerile clasice pe care le tot auzim de mulți ani: asfaltări, spital de urgență, filarmonică etc. Presupun însă că Liviu Alexa dorea să se diferențieze de ceilalți candidați, aducând o serie de idei originale, dar că asta nu înseamnă că nu vor mai fi continuate și cele vechi.
În concluzie, susțin majoritatea acestor proiecte, am rețineri la altele, însă pe ansamblu este un program bun, menit să revitalizeze acest Cluj foarte inert, împotmolit în puține idei și foarte puține personaje. Aștept să văd cu ce propuneri vor veni ceilalți concurenți.
Alexa are insa alte probleme mari de moralitate, etica si chiar juridice/penale:
1. vezi procesele de santaj ca redactor si redactor sef la Ziua de Ardeal. Adica santajist – fapta penala!
2. vezi neplata taxelor aferente concertului Iron Maiden care l-a organizat cu Paszkany. Adica evazionist – fapta penala!
3. Vezi bagarea in insolventa a firmei de pe care n-a mai achitat aproape 2 milioane de lei noi catre furnizori!! Smecheria si nesimtirea maxima a fost cand a schimbat numele firmei inainte s-o bage in insolventa, ca sa nu afle creditorii! Adica escroc – fapta penala!
4. Este interfata comunistilor (PSD) din Cluj, candidand ca independent pentru ca, comunistii sunt votati in Cluj de doar 10-15%! Adica perfid si nesincer cu alegatorii!