Fiecare persoană se confruntă, măcar o dată, cu momente dificile care îi aduc provocări semnificative în ceea ce privește echilibrul psihic și emoțional. Dacă greutățile se acumulează, în timp acestea pot duce la apariția depresiei și a altor afecțiuni care-ți afectează viața pe multiple planuri.
Ca să treci cu bine peste dificultăți, este recomandat să apelezi la psihoterapie. În ciuda unei preconcepții, nu doar persoanele cu anumite afecțiuni grave, precum schizofrenia sau tulburarea bipolară ori borderline pot apela la psihoterapie.
Oricine poate avea nevoie, din cauza stilului de viață alert, de consilierea unui psihoterapeut la un moment dat, pentru a preveni accentuarea depresiei și anxietății care pot apărea din pricina stresului de la locul de muncă și din viața de familie.
Iată când poți apela la psihoterapie, pentru a-ți recăpăta echilibrul psihic și emoțional
Dificultăți în relația de cuplu
Uneori, când problemele din viața ta țin de relația de cuplu, nu le poți rezolva pe cont propriu, ci este nevoie de aportul ambilor parteneri pentru soluționarea neînțelegerilor.
Ca în cazul psihoterapiei individuale, ședințele de specialitate sunt bazate pe cercetarea din domeniu și pe cele mai recente dezvoltări, precum cele legate de empatie, care permit o înțelegere adecvată din punct de vedere psihologic a relațiilor de cuplu și a problemelor care pot apărea.
Copilul tău are dificultăți psihice și emoționale care îi afectează starea de bine
Mai ales când în familie au loc evenimente dificile, precum un divorț sau un deces, copilul se poate simți copleșit de noua situație în care se găsește. Aici este utilă și, uneori, obligatorie intervenția psihoterapeutului, pentru că altfel problemele pot să se agraveze pe măsură ce copilul tau crește sau dacă se află la vârsta adolescenței.
Ești afectat de stres sau anumite evenimente din viața ta care te influențează negativ
Poate părea greu, uneori, să împărtășești anumite gânduri și griji cu cei apropiați, mai ales dacă acestea țin mai degrabă de propria persoană, decât de o situație exterioară. În acest caz, prin ședințele de psihoterapie individuală poți să găsești, împreună cu terapeutul tău, cele mai bune căi de a înțelege mai bine situația în care te afli și de a o gestiona prin forțe proprii.
Psihoterapeuții, de exemplu cei de la Clinica-Hope.ro, cunosc cele mai recente dezvoltări în domeniu, pentru a putea găsi mereu metode adaptate de relaționare cu pacienții și de a le da ajutor în depășirea dificultăților pe care le întâmpină.
Apar neînțelegeri în familie
Unele probleme sunt specifice relațiilor care se stabilesc între membrii familiei și modului în care aceștia relaționează. De aceea, psihoterapia individuală, de cuplu sau pentru copii nu este suficientă.
În cadrul ședințelor de psihoterapie de acest fel, toți membrii familiei pot învăța să identifice mai bine unde apar probleme și cum le pot îndrepta, pentru o mai bună relaționare între părinți, dar și între aceștia și copii.
Acestea sunt principalele tipuri de ședințe de psihoterapie la care poți apela, într-o varietate de circumstanțe ale vieții tale. Indiferent că este o problemă individuală, în relația de cuplu sau în familie, terapia specializată îți poate oferi soluțiile pentru a depăși tu însuți obstacolele.