În luna iunie 2012, Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER) Nord-Vest Cluj-Napoca prin Asociaţia Amare Prhala organizează activităţile culturale „Ziua Internaţională a Copilului” şi „Ziua Limbii Romani”.
Astfel, în data de 1 iunie 2012 responsabilul activităţi culturale, responsabilul consiliere şi responsabilul PR se vor deplasa la şcoala Traian Dârjan din Cluj. Aici, împreună cu personalul didactic şi elevii claselor primare ai acestei unităţi de învăţământ vor fi organizate activităţi menite să sărbătorească Ziua Internaţională a Copilului. Scopul acestei manifestări este de a-i determina pe copii indiferent de etnie, să relaţioneze şi să interacţioneze, să înveţe să se bucure de ziua lor. Pentru a marca această dată, echipa CISPER, împreună cu reprezentanţii şcolii vor organiza desene pe asfalt cu cretă colorată, ocazie cu care cei mici îşi vor putea demonstra talentul şi simţul artistic.
Activitatea va fi una de tip liber, în cadrul căreia micuţii vor putea da frâu liber imaginaţiei şi vor putea să decidă singuri ce anume vor să deseneze. În cazul vremii nefavorabile, am pregătit şi activităţi de interior, care se vor ţine în clase. Printre acestea se numără scenete de teatru, vizionare de filme şi recitare de poezie. IncreaseSe estimează că peste 100 de copii care aparţin de această unitate de învăţământ vor beneficia şi totodată participa la aceste activităţi. Celor mici li s-au pregătit surprize, sub forma unor mici cadouri, pentru a sărbători Ziua Internaţională a Copilului.
În data de 14 iunie 2012, sediul CISPER Nord-Vest din municipiul Cluj-Napoca, strada Berăriei nr. 6 va găzdui activitatea “Ziua Limbii Romani” din cadrul Unităţii Culturale. Manifestarea va debuta cu un discurs al directorului CISPER N-V cu privire la însemnătatea zilei.
Pentru a celebra „Ziua Limbii Romani”, vom avea invitaţi cu autoritate în domeniu, în principiu profesori de specialitate, printre care inspectorul şcolar pentru minoritatea romă, Margareta Jimba, care va lua cuvântul şi va prezenta o trecere în revistă a originii şi istoriei acestei limbi.
La manifestare vor participa deopotrivă profesori şi elevi de etnie romă ai Şcolii cu clasele 1-8 Cămăraşu, unii dintre ei participanţi şi totodată câştigători ai concursului judeţean cu specific de limba romani „Diversitatea. O şansă în plus pentru viitor”, faza 2012, organizat de ISJ Cluj, care a avut loc la Câmpia Turzii în luna mai . Cu această ocazie, copiii vor recita poezii, vor prezenta scenete sau cânta melodii în propria limbă.
Prin aceste activităţi din cadrul Unităţii Culturale s-a dorit promovarea integrării şi interacţionării copiilor de etnie romă din şcoli cu elevii de alte etnii, şi promovarea culturii şi identităţii romilor, dar şi o scurtă trecere în revistă a istoriei limbii romani.
Ziua Limbii Romani, sărbătorită în fiecare an pe data de 16 Iunie, face parte din Calendarul UNESCO. Limba Romani este de origine indiană şi apropiată de limba Hindi, una din limbile din India. Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limbile persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. De la începutul secolului XX, limba Romani are scrisul în diferite alfabete, care variază de la ţară la ţară. Din 1990, limba Romani dispune de un scris comun, care permite cea mai bună difuzare a literaturii Rome. În anumite ţări, cum este România, limba Romani este predată în şcoli iar în Franţa, Institutul Naţional al Limbilor şi Civilizațiilor Orientale oferă o formare completă cu privire la limba, cultura şi istoria Romilor.