Dacă tocmai te-ai mutat într-o casă nouă, atunci cel mai probabil ceea ce te înconjoară este o întindere de gazon. Sau poate nici măcar atât! De aceea, e de înțeles dacă vei dori să îți amenajezi spațiul din jurul casei exact așa cum ai visat dintotdeauna că va arăta curtea și grădina ta.
Există multe decizii pe care va trebui să le iei atunci când începi să planifici fiecare detaliu, iar, dacă ai posibilitatea, atunci trebuie să știi că iarna este momentul ideal pentru a demara operațiunile. Acest lucru, pentru că sunt necesare câteva luni pentru a stabili prioritățile și a elabora un plan perfect și un buget care să se încadreze în posibilitățile tale.
Află care sunt pașii pentru a proiecta grădina pe care ți-ai dorit-o întotdeauna:
Stabilirea obiectivelor
O curte care să fie pe placul tău implică mai mult decât alegerea plantelor și florilor potrivite, căci ea trebuie să fie în aceeași măsură și funcțională. Gândește-te cum vrei să folosești spațiul disponibil și cum îți va afecta asta alegerile:
- Dacă îți place să petreci mult timp cu prietenii sau familia, atunci construiește o terasă suficient de mare pentru a monta o masă și scaune. Dacă nu ai spațiu suficient sau bugetul necesar, rezervă o suprafață de gazon pentru a o amenaja pentru astfel de întâlniri.
- Vrei să petreci serile de vară afară? Atunci descoperă aici cele mai potrivite surse de iluminat pentru exterior.
- Dacă îți dorești intimitate, alege plantele potrivite sau structuri atent plasate ce pot să ți-o ofere.
- Vrei o grădină cu legume? Atunci alocă cea mai însorită porțiune din grădină acestui hobby și asigură-te că există o sursă de irigare în apropiere.
Ține cont de componentele practice
De îndată ce ți-ai stabilit obiectivele, este momentul să te gândești la tot ceea ce ține de latura practică a unei grădini. Astfel că, ia în calcul următoarele aspecte:
- Ai animale de companie și copii? Probabil vei dori să amenajezi un spațiu de joacă pentru cei mici, dar ține cont ca acesta să fie lângă zona de relaxare sau lângă casă, pentru a-i putea supraveghea în permanență de la fereastră. Pentru câini, este recomandat să planifici un spațiu unde pot alerga nestingheriți. De asemenea, un gard înalt poate fi ideal, astfel încât nici unii, nici alții să nu poată părăsi curtea.
- Ai grijă la sistemele de drenaj al apei pluviale și verifică dacă apa rămâne mult timp la suprafață sau lângă fundația casei. Dacă există probleme, este bine să le remediezi cât mai repede.
- Atunci când ai o grădină, trebuie să aloci un spațiu destinat depozitării tuturor ustensilelor și lucrurilor de care vei avea nevoie. Dacă ai un garaj, atunci trebuie să verifici dacă este suficient de mare pentru a intra acolo mașina de tuns iarba, roaba sau scule de grădinărit. O magazie de depozitare poate fi alegerea ideală, iar dacă nu există una, este cel mai bun moment să o incluzi în plan.
Principalul tău scop, atunci când îți planifici amenajarea curții, este să organizezi spațiul astfel încât să îndeplinească nevoile familiei, să se încadreze în stilul casei și să ofere un traseu clar către garaj, stradă sau oriunde altundeva în grădina ta. De aceea, încă dinainte de a planta primele flori, este necesar să iei în calcul fiecare situație și să găsești răspuns la toate cele de mai sus, pentru ca, la final, să te bucuri de curtea pe care ți-ai dorit-o mereu!