Municipalitatea Cluj-Napoca va anunţa public în doar câteva zile licitaţia pentru achiziţionarea a şase tramvaie noi, care vor circula din 2012 pe tronsonul modernizat Mănăştur – gară. Bombardier, Alstom, Siemens, CAF sau Skoda sunt în pole position.
„Am stabilit care sunt condiţiile pe care vor trebui să le îndeplinească noile tramvaie care vor fi achiziţionate odată cu modernizarea liniei. În acest moment pregătim caietul de sarcini, iar procedura va fi publicată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) până la sfârşitul săptămânii acesteia” a comentat viitoarea licitaţie Sorin Apostu.
„Noile tramvaie trebuie să fie silenţioase şi cu suspensie performantă, confortabile, cu scaune ergonomice, dispuse încât să asigure o circulaţie bună a călătorilor atât la interior, cât şi în timpul urcării sau coborârii din tramvai, cu un ambient modern, trebuie să aibă podeaua complet coborâtă, să aibă facilităţi (rampă) pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi al cărucioarelor pentru copii.
Ele vor fi dotate cu calculatoare de bord pentru controlul funcţionării tramvaiului şi a echipamentelor electronice din dotare, asigurând astfel şi controlul consumului energetic, mai mic cu 50% faţă de cel actual. De asemenea, vor avea facilităţi pentru informarea călătorilor, vizuală şi vocală, afişarea numărului şi denumirea liniilor, pentru anunţarea şi afişarea staţiilor de pe traseu, alte informaţii specifice – vor exista minim două monitoare pentru informaţii specifice pentru călători” este reclama pe care edilul o face noilor tramvaie.
Consultantul politic independent, Adrian Avarvarei consideră că de 7.200.0000 de euro plus costul reabilitării liniei de tramvai se putea cumpăra zeci de autobuze ce ar fi fluidizat circulaţia călătorilor la Cluj:
„Propunerile autorităţilor sunt uneori aberante, dar nici măcar presa nu reacţionează. Ultima idee este cheltuirea câtorva zeci de milioane de euro pentru refacerea completă a infrastructurii şi schimbarea garniturilor de tramvai. Ce sens are acest lucru? Nu se ştie exact, Clujul nu are o tradiţie în domeniu, tramvaiul fiind introdus în anii ’80, pe un singur traseu, dintr-un cartier-dormitor spre zona industrială, cu linii pe mijlocul şoselei, fără spaţii special amenajate. Circulaţia este îngreunată, zgomotul deranjant, iar clădirile istorice din centru, degradate. Se spune că ar fi mai ecologic, dar nu sunt oare şi troleibuzele tot electrice şi mult mai simplu de operat?
Cu banii daţi pe această investiţie s-ar putea cumpăra vreo 150 de autobuze noi, adică mai multe decât are regia autonomă în dotare acum. Dar probabil sunt persoane care ar avea de câştigat de pe urma acestei afaceri, astfel că populaţia este prostită cu importanţa fundamentală a tramvaiului în oraşul nostru. În alte oraşe (cum ar fi Braşovul), tramvaiul a fost eliminat şi n-a fost nicio tragedie; dar se poate şi mai rău: în Oradea s-au cumpărat garnituri la preţuri exorbitante, de peste 1 milion de euro bucata” susţine consultantul politic.