Anul trecut, cetățenii au reușit să atragă susținerea europarlamentarilor în două cauze importante pentru România: siguranța șoferilor de camioane în parcările din Uniune și tăierile ilegale de pădure, inclusiv protecția avertizorilor de integritate, a jurnaliștilor și activiștilor de mediu atacați violent. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR și membru al grupului Renew Europe a susținut ambele subiecte în Comisia pentru Petiții și în Parlamentului European. „Consider firesc ca în activitatea noastră să se regăsească propunerile cetățenilor, nevoile românilor din țară și din diaspora – pe ei îi reprezentăm la Bruxelles”, explică Gheorghe, care a preluat mandatul la finalul lui 2020 și își prezintă raportul pentru primul an de activitate.
„Cele peste 50 de discursuri din plenul PE și din comisii, peste 40 de propuneri de rezoluții pe care le-am propus sau susținut, cele peste 20 de scrisori oficiale transmise sunt bazate exclusiv pe aspecte ce privesc siguranța românilor, drepturile angajaților, libertatea de exprimare, viitorul nostru și al generațiilor următoare în țară și în UE”, menționează tânărul europarlamentar USR membru în Comisia pentru Bugete și în cea pentru Petiții, precum și membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism și în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului.
„Dincolo de cifre și voturi, activitatea din Parlamentul European înseamnă să fii vocea celor pe care îi reprezinți acolo unde se iau deciziile. Cazul ursului Arthur, tragedia șoferului de TIR român ucis în Franța, atacurile hoților de lemne împotriva activistului de mediu Daniel Bodnar – sunt subiecte ce ne privesc pe toți, atât în România, cât și în UE, deoarece semnalează probleme sistemice pe care le putem rezolva doar împreună”, insistă europarlamentarul USR.
Amendamentele depuse, precum și cele peste 10 dosare și avize la care Vlad Gheorghe a fost raportor sau raportor alternativ reflectă preocuparea pentru aspecte ce afectează cetățenii români, de la pachetul privind siguranța rutieră și inspecția tehnică a autovehiculelor până la Raportul Comisiei din 2020 privind statul de drept.
„Infracționalitatea și corupția sunt amenințările principale la adresa unui viitor mai bun pentru români în Uniunea Europeană. Peste 80 de miliarde de euro – o sumă record – ne alocă UE până în 2027, dar ca efectele să fie vizibile pentru cetățeni, trebuie să ne asigurăm că fondurile nu sunt fraudate”, punctează europarlamentarul USR, care a solicitat și susținut creșterea bugetului alocat Parchetului European condus de la Laura Codruța Kövesi, precum și deblocarea angajărilor la această instituție.
„Totodată, am propus colegilor mei înființarea Procurorului Verde European, un DNA al Pădurilor care ar urma să folosească structura existentă în EPPO pentru urmărirea penală eficientă la nivel transfrontalier a infractorilor de mediu. Ideea a fost susținută de întreaga Delegație USRPLUS, a obținut sprijinul grupului europarlamentar Renew Europe și împreună am solicitat înființarea unui Procuror Verde European președintei Comisiei Europene și comisarilor de resort”, amintește Vlad Gheorghe.
De asemenea, în primul an de mandat, Gheorghe a adresat peste 130 de interpelări autorităților române privind numeroase aspecte legate de protecția mediului (în special tăieri de pădure și depozitarea ilegală a deșeurilor), stadiul unor lucrări sau exercitarea atribuțiilor de serviciu. Europarlamentarul USR a depus chiar plângeri penale împotriva acelor instituții sau primari care prin activitatea lor au încălcat vădit legislația în vigoare.
„Este important să nu pierdem legătura cu ceea ce se întâmplă la nivel local, național și regional. Prin proiectul România, țară europeană am mers în sate și orașe, le-am vorbit oamenilor despre avantajele României și ale românilor în Uniunea Europeană și am demontat fake-news într-o perioadă în care discursul anti-european prinde rădăcini. Apărarea statului de drept și a apartenenței României la grupul țărilor civilizate este misiunea reală a vremurilor noastre. Mesajele populiste, izolaționiste și conspirațiile găsesc un teren propice să-și împrăștie dezinformarea. Dacă le lăsăm să fie singurele pe care cetățenii le aud, vor întârzia România europeană cu decenii”, susține europarlamentarul român din grupul Renew Europe.