Doar cei mai norocoși dintre noi nu s-au confruntat niciodată cu acneea, pentru că studiile arată că în jur de 80-90% dintre adolescenți și aproape jumătate dintre adulți întâmpină această problemă într-o măsură mai mare sau mică.
Deși nu este o boală periculoasă sau contagioasă, pe lângă disconfortul estetic pe care îl cauzează, acneea poate avea și urmări mult mai grave, afectând starea psihică a celor care se confruntă cu această afecțiune și ducând la scăderea stimei de sine și chiar la apariția stărilor anxioase sau depresive.
Ce este acneea
Acneea este o afecțiune dermatologică care afectează în principal pielea feței (dar nu numai) și se manifestă prin apariția coșurilor (comedoanelor) sau a pustulelor, a punctelor negre și a punctelor albe. Deși cel mai adesea acneea apare la vârsta pubertății, vindecându-se odată cu trecerea spre maturitate, nu sunt rare nici cazurile în care aceasta se manifestă și în cazul adulților.
De ce apare acneea
Cel mai adesea, acneea este cauzată de secrețiile în exces ale glandelor sebacee, ce produc atât de mult sebum încât acesta ajunge să astupe și să blocheze porii, ducând la apariția inflamațiilor. De aceea, pe lângă pielea feței, coșurile apar de cele mai multe ori pe piept și pe spate, acolo unde se găsește un număr mare de glande sebacee.
Alte cauze ale apariției acestei probleme la nivelul epidermei sunt bacteriile, folosirea anumitor medicamente, fluctuațiile hormonale, imunitatea scăzută sau stresul.
Se estimează că în 80% dintre cazuri, apariția acneei are o componentă genetică. Anumite comportamente precum alimentația bogată în carbohidrați sau fumatul au de asemenea un rol declanșator, agravant sau de întreținere a manifestării acestei afecțiuni.
Cum se tratează acneea
Deși există o serie de tratamente medicamentoase (cum sunt antibioticele) și proceduri medicale (terapia cu laser) țintite pentru tratamentul acneei, astăzi dorim să ne concentrăm asupra metodelor naturale, prietenoase cu organismul uman și cu mediul înconjurător, blânde cu pielea și fără efecte secundare pe termen lung.
11 sfaturi pentru a trata acneea în mod natural
- Pentru curățarea feței, folosește doar produse adecvate tipului tău de ten. Deși anumite remedii au funcționat în cazul altor persoane, este posibil să fie ineficiente pentru tine sau chiar să agraveze problema.
- Deși poate părea contraintuitiv, curățarea prea frecventă a tenului cu impurități poate avea efecte inverse decât cele așteptate. Prin spălarea prea deasă a feței vei stimula și mai mult secreția de sebum, ducând la agravarea acneei. Două ritualuri de curățare și îngrijire pe zi, dimineața și seara, sunt suficiente. Dacă pe parcursul zilei simți nevoia să îndepărtezi excesul de sebum de la nivelul tenului, folosește un șervețel absorbant din hârtie.
- Evită să folosești scrub-uri agresive sau bureți și perii de față aspre, care rănesc epiderma sensibilă de la nivelul feței și pot agrava leziunile cutanate favorizând extinderea inflamației. Pentru o curățare blândă și eficientă, Încearcă buretele negru de konjac, ideal pentru pielea tânără, grasă, acneică și cu puncte negre. Conține cărbune activ din bambus și minerale ce îndepărtează excesul de sebum, este un antioxidant natural și combate bacteriile care cauzează acneea. Acesta provine dintr-o plantă originară din Asia, unde crește la altitudini mari, în mediu nepoluat. Bureții konjac sunt 100% naturali, biodegradabili, alcalini (normalizează aciditatea tenului). Exfoliază pielea în mod delicat, stimulează circulația la nivelul pielii, are efect regenerant și curăță celulele moarte. Pe lângă buretele negru, poți găsi în gama Bio Essenze încă trei bureți konjac potriviți pentru diferite tipuri de ten:
- Burete alb de konjac – recomandat pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă și delicată a copiilor și bebelușilor.
- Burete verde de konjac – ideal pentru pielea mixtă și grasă.
- Burete portocaliu de konjac – dedicat pielii mature, pielii sensibile și cu predispoziție la iritații.
- Abține-te să spargi sau să storci coșurile. Pe lângă faptul că acest obicei poate favoriza răspândirea infecției, agravarea acneei și prelungirea perioadei de vindecare, în urma acțiunii agresive asupra pielii delicate a tenului pot rămâne cicatrici pe termen lung sau chiar permanente. De asemenea, ai grijă să te speli temeinic pe mâini înainte de a atinge pielea feței, pentru a evita transferul bacteriilor dăunătoare.
- Exclude produsele uleioase din ritualurile de îngrijire a pielii. Din cauza hipersecreției de sebum deja prezente la nivelul tenului, acestea nu vor putea fi absorbite de piele și vor spori astuparea porilor, favorizând astfel inflamația și crescând riscul de agravare a acneei. Încearcă gamele de remedii antiacneice de la producători care folosesc ingrediente naturale. Iată două variante recomandate:
Producătorul italian Erbasol a conceput o serie de produse destinate tenului afectat de secreția excesivă de sebum și de apariția acneei, dezvoltând remedii pe bază de ingrediente naturale și extracte din plante .
Crema purifiantă pentru ten acneic și impur reprezintă un tratament intensiv pe bază de extracte vegetale dintr-o serie de plante cunoscute pentru efectele lor benefice asupra problemelor tenului, precum salvia, brusturele, lichenul de piatră, castanul, coada-șoricelului, podbalul sau levănțica. Crema are o acțiune profundă purificatoare, cu efecte vizibile în îndepărtarea semnelor acneice și a punctelor negre, refăcând în același timp ph-ul fiziologic al tenului.
Masca activă sebo-reechilibrantă cu componenta oil control, a fost concepută pentru curățarea în profunzime a tenului gras și impur. Înlătură excesul de sebum, curăță porii, îndepărtează celule moarte, hidratează și reface pielea, conferindu-i un aspect sănătos și proaspăt. Pe bază de extracte naturale de Lămâie, Grapefruit, Papaya, Propolis, Salvie și altele.
Loțiunea sebo-echilibrantă pentru curățare este un tonic special destinat tenului gras care prezintă impurități, ține sub control secreția de sebum, combate bacteriile ce duc la apariția acneei și calmează inflamațiile de la nivelul pielii. Elimină aspectul de piele lucioasă, lăsând-o hidratată și revigorată.
Gama Day by Day de la Bioearth conține de asemenea o serie de produse destinate tenului gras ce prezintă impurități și este predispus la apariția acneei. Ingredientele active din conținutul produselor sunt uleiul esențial de arbore de ceai bio, extractul de salvie bio, extractul de plamier dințat, uleiul de argan, uleiul de susan, extractul de rozmarin bio, vitamina E, acidul lactic și acidul glicolic.
Spuma de curățare pentru ten impur și gras – o spumă demachiantă ideală pentru tenul mixt și gras cu impurități. Cu o acțiune delicată, îndepărtează machiajul și impuritățile, lăsând tenul proaspăt, luminos și conferindu-i elasticitate. Stimulează regenerarea la nivel celular, astfel încât pielea capătă un aspect mai tânăr.
Crema purifiantă pentru ten acneic și gras – reglează secreția de sebum, matifiază, hidratează, purifică și netezește tenul. Reduce aspectul gras și matifiază tenul fiind ideală și ca bază de machiaj.
Gel concentrat pentru ten impur și gras – conceput pentru tratarea coșurilor, ideal pentru adolescenți și adulți ce prezintă impurități la nivelul pielii. Cu o formulă concentrată, bogată în extract bio de arbore de ceai, prezintă proprietăți antibacteriene care ajută la tratarea acneei.
- Protejează-ți pielea de soare cu produse neuleioase, potrivite pentru tipul tău de ten și evită expunerea îndelungată la razele ultraviolete, mai ales la orele amiezii și pe timp de arșiță. Faptul că expunerea la soare și bronzarea „usucă” coșurile este un mit.
- Adoptă o alimentație sănătoasă, evitând alimentele cu un conținut crescut de zahăr și carbohidrați. Suplimentează mesele zilnice cu cantități generoase de fructe și legume bogate în vitamine și antioxidanți – excelente pentru sănătatea tenului! De asemenea, ai grijă să te hidratezi corespunzător. Bea mai multă apă și ceaiuri neîndulcite pe bază de plante, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
- Aplică măști de curățare potrivite tipului tău de ten. Iată câteva variante dintre care poți să alegi:
Masca cu vetiver Khadi pentru ten gras, impur, acneic – o mască purificatoare 100% naturală folosită în medicina ayuverdică ce detoxifiază, curăță porii, previne apariția coșurilor și a punctelor negre, reglează secreția de sebum și îmbunătățește considerabil aspectul pielii. Conține ingrediente esențiale pentru îngrijirea optimă a pielii acneice: argilă Fuller, oxid de zinc, lemn de santal, majistha, neem, coriandru, curcuma și alte extracte naturale ce acționează țintit asupra problemelor pielii.
Masca Dermasel cu cărbune activ și minerale de la Marea Moartă – cu pudră de cărbune medicinal ce absoarbe excesul de sebum, oxid de zinc cu acțiune antiinflamatoare, panthenol (provitamina B5) și alantoină cu un rol esențial în procesele regeneratoare ale tegumentului. Masca curăță și purifică tenul în profunzime, încurajează regenerarea tegumentului, conferindu-i catifelare și elasticitate.
Masca peel-off anti-acnee Organique – pe bază de alge, nămol marin, salcie și extract din arbore de ceai, normalizează secreția de sebum, eliberează tenul de toxine, calmează iritațiile, hidratează și catifelează.
- Încearcă să diminuezi factorii de stres din viața de zi cu zi. Cortizolul (hormonul stresului) duce la stimularea glandelor sebacee, care vor secreta și mai mult sebum, ducând la agravarea problemelor dermatologice. Pentru ameliorarea dificultăților emoționale și creșterea stării de bine, optează pentru plimbări în natură, exerciții fizice ușoare, băi relaxante, timp de calitate petrecut cu persoanele dragi.
- Oricât de obosită ai fi, nu te culca niciodată fără să te demachiezi. Produsele de machiaj, praful și impuritățile adunate pe suprafața pielii de-a lungul zilei se vor amesteca cu sebumul secretat în timpul nopții și vor bloca și mai mult porii, ducând la agravarea simptomelor acneei și la extinderea zonelor cu probleme.
- Nu ignora acneea apărută pe spate sau pe piept doar pentru că nu este la fel de vizibilă sau deranjantă ca cea de pe pielea feței. Este important ca și pentru aceste zone să respecți aceleași recomandări de igienă și îngrijire și să folosești produse adecvate pentru combaterea afecțiunilor dermatologice. Încearcă nămolul spumant Seaderm preparat din argilă verde, Ghassoul și namol de la țărmul Mării Moarte, special formulat pentru curățarea pielii grase cu predispoziție la acnee sau pielii afectate de psoriazis. Bogat în magneziu, calciu și potasiu, nămolul are un efect calmant asupra pielii, având în același timp rol purificator și exfoliant, restabilește și reglează excesul de sebum.
Toate produsele recomandate în acest articol pot fi comandate foarte ușor printr-un mesaj pe pagina Greencosmetics, unde vei găsi o echipă dedicată, mereu pregătită să te consilieze și să-ți recomande produsele potrivite pentru tine, cosmetice și produse de igienă cu ingrediente naturale și bio, pentru consumatorul conștient de propria sănătate și de importanța protecției mediului înconjurător.