Frumoasa sau Bestia? Roger Federer vs. Rafael Nadal

0

Am să spun ceva ce probabil va enerva pe câțiva, deoarece subiectul este oarecum sensibil, cu opinia generală împărțită în două poluri opuse. Unii argumentează pentru eleganța clasică cu care a dominat sportul. Alții țin cu forță brută, dar fără fler, cu care domină sportul.  Am putea zice că este vorba de Frumoasa sau Bestia, o comparație care mulți spun că nu se poate face deoarece cei doi au stiluri diferite.  Pentru mine, însă, este foarte limpede că Rafael Nadal, cu forța lui brută, n-o să domine tenisul așa cum l-a dominat Roger Federer.

Argumentele sunt simple și mai inteligente decât faptul că nu-mi place comportamentul de junior a lui Nadal sau că este o lipsă de respect față de adversar, spectatori și spiritul sportului să dai vina pe o accidentare atunci când pierzi, fie ea evidentă. Ironia și totodată ceea ce-l face pe Nadal antipatic este că în primul său meci în această ediția a turneului Australian Open, adversarul a continuat să joace după ce s-a accidentat pentru că nu vroia să dezămagească spectatorii care au venit să-l vadă pe Nadal.

Ieri m-am uitat cum sârbul Novak Djokovici l-a învins pe Roger Federer în trei seturi. S-a văzut că nu i-a picat deloc bine să piardă din nou în fața lui Djokovici  într-o semifinală a unui turneu de mare șlem, al doilea consecutiv. Daca una dintre definițiile campionului este modul în care pierde, atunci Federer este cu mult peste Nadal.

Dar mai sunt și alte argumente care mi-ar da dreptate când spun că Nadal nu poate niciodată să devină mai mare decât Federer. Jocul practicat de cei doi vorbește de la sine. În timp ce Federer combină un fizic foarte puternic cu simțul mingii, stăpânind așadar toate felurile de lovi o minge de tenis, filosofia lui Nadal pare a fi: “dă-n minge până crapă ea sau tu”. Nadal este mai tânăr decât Federer și se pare că fizicul lui a început să crape, un fel de răzbunare din partea mingii dacă vreți.

Cei doi pot fi comparați cu două legende ale sportului alb: suedezii Mats Wilander și Stefan Edberg. Diferența între cei doi a fost cam aceeași ca cea dintre Fedex și Rafa. Amândoi au ocupat locul unu în clasamentul mondial, amândoi au câștigat turnee de mare șlem. Apropo, știați că Wilander și Edberg erau membri în același club de tenis din Suedia, în 1988, atunci când Wilander a câștigat turneele de mare șlem din Australia, Franța și SUA în timp ce Edberg a cucerit trofeul din Wimbledon? Clubul sportiv Växjö TS a reușit așadar să câștige un ”Grand Slam” în 1988. În fine, am deviat de la subiect.

Roger Federer este cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile. Rafael Nadal este unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, dar la fel cum Björn Borg nu poate fi considerat cel mai bun jucător din toate timpurile din simplul motiv că nu știa să dea un voleu chiar dacă i-ar fi salvat viața, nici Rafael Nadal nu poate fi considerat mai mult decât cel mai bun momentan.

Pentru a-l întrece pe Fedex, Rafa trebuie să învețe toate aspectele sportului alb, de la înfrângerea campionului până la lovituri altundevă decât din spatele liniei de bază. Pentru a deveni cel mai bun din toate timpurile, Rafael Nadal trebuie să învețe cum să fie mai mult Frumoasa și mai puțin Bestia.

Blogul meu personal este: viatameainstrainatate.blogspot.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here