Ce vina are clujeanul?

2

Dl. Boc a declarat că salariile de la Ministerul de Finanțe au fost menținute la un nivel minim pentru ca să fie compensate cu stimulente. Această decizie a lăsat un spațiu enorm de manevra șefului instituției.

Ceea ce dl. Boc descrie nu este altceva decât becalismul de pe scena politică din România. Un lider român – de fapt sunt foarte puțini ”lideri”, căci marea majoritate dintre cei care au funcții în România sunt manageri, iar diferența între un manager și un lider este de ani lumină, o dată ce un manager este considerat bun și atunci când implementează decizii proaste – ziceam însă: un așa-zis lider din România trebuie să arate că știe totul, altfel este văzut drept incompentent, sau ”fraier” cum le place multora să zică. Iar această mentalitate croiește drumul pentru becaliștii țări, care sunt specialiști în scandaluri și manevre ascunse.

Am scris mai de mult că un lider trebuie să aibă urmași, deoarece ei, urmașii, definesc liderul, iar în România, marea majoritate a oamenilor în poziții de conducere știu doar să conducă prin datul sau luatul baniilor celor pe care-i conduc și asta nu face un lider. Așadar este normal că un șef de instituție își creează spațiu de manevra, căci fără acest spațiu nu știe cum să-și facă meseria.

Nu trebuie să judăcăm această mentalitate; voi nu știți cât de scump este un Bentley, sau o vilă în Pipera? Sărmanul ministru, cum să-și atingă toate interesele dacă n-are spațiu de manevra? Gândiți-vă oameni buni! Fără Bentley-ul și banii lui n-o să mai fie văzut ca un model de urmat de către restul populației. Și ca să ducem sarcasmul până la capăt; ați auzit că cercetătorii din occident au descoperit că dăcă cumperi un Bentley o să fii sănătos, cei care ti-s dragi o să fie sănătoși și o să fii mereu fericit fără nici o grijă?

Fenomenul este rezultatul ”realismului” românilor. Fenomenul este rezultatul lipsei de idealism din România. Oameni cu idealuri sunt văzuți naivi, fraieri și visători, iar cei precum Becali și alți hoți și scandalagii sunt văzuți ca modelul oamenilor de succes de către majoritatea românilor. Aceeași majoritate care spune ”asta este” sau ”ne merităm soartă”. Bentley pentru popor! Și voi credeați că eu sunt ironic?

Aproape toate problemele României au la bază mentalitatea poporului. Nu degeaba spunea Stuart Mill că o nație de oi merită un guvern de lupi. Iar acum pun pariu că voi, dragii mei cititori, citind acest articol, gândiți ceva de genul: ”păi ce știi tu, Bogdane, dacă ai trăi aici, nu erai la fel de idealist, căci vedeai și tu realitatea”? Punct ochit…și așa mai departe…

O nație de oi? Păi da! Atunci când spuneam că este grețos ce a făcut mass-media în timpul dezbaterilor din parlament, atunci când s-a discutat și votat moțiunea de cenzură, atunci cănd n-au difuzat discursul prim-ministrului Boc, mulți dintre cei cu care am vorbit spuneau că dă-l încolo, că și așa nu-mi place de el și că bine au făcut maimuțele fardete din studiourile Realității și Antenelor că n-au difuzat discursul celui acuzat. Ce-i drept, nu toți au spus asta, însă suficient de mulți au spus-o ca să-mi dau seama că românul are o problemă foarte gravă: el însuși.

Evenitmentele din acea zi de miercuri a fost un caz tipic care mi-a permis să studiez cum ciobanii își conduc turma de pe câmp. Eu mă bucur că l-am putut studia la locul faptei, fiind în București la momentul respectiv. Mi-au dat însă lacrimi (pe bune!) atunci când am văzut interviurile cu demonstranții care mergeau cu capul aplecat spre autocare. În ochii lor s-a văzut că din nou li s-a promis imposibilul și ei, din nou, i-au crezut pe cei care au făcut promisiunile. Și n-am putut să scap de sentimentul că am asistat la revoluția din 1989 – varianta light. Nu este corect să-ți bați joc de oameni în halul ăsta, iar cei care-și bat joc sunt cei din opoziție și cei din trusturile de media, care împart dormitorul cu politicienii din opoziție.

N-are sens să mai dăm vina pe politicieni; ei sunt doar imaginea noastră din oglindă. Atât cât îi lăsăm să ne manipuleze (uitați-vă cine se află în spatele trusturilor de media din România) și nu învățăm să gândim critic, vănzătorii de Bentley-uri sau, mai nou, Ferrari-uri din București, vor avea viitorul asigurat.

România își va reveni atunci când normele succesului sunt altele decât banii, mașinile și pițipoancele. Credeți că asta se va schimba în curând? Și ce vină are clujeanul?

http://viatameainstrainatate.blogspot.com/

2 COMMENTS

  1. Bocc este talpa papucilor lui Base
    Bocc este dictatorul nr. 2 , deoarece dictatorul nr. 1 este Base si dictatorul nr 3 a fost Ceasca.
    Bocc mai este Clujeanul de frunte, doar a fost ales ca cel mai iubit primar.
    Concluziile sa le trageti voi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here