Iarna se apropie cu pași repezi, iar zilele devin din ce în ce mai scurte. Soarele nu mai luminează atât de puternic și crește numărul de ore în care ai nevoie de surse de iluminat artificial, ceea ce duce progresiv la creșterea facturilor de energie. Însă, nu doar becurile sunt consumatori ce au nevoie de mai multă energie. În continuare vei descoperi ce practici pot crește considerabil facturile și ce soluții poți aplica.
Cele mai bune soluții pentru optimizarea costurilor de energie electrică
Fie că locuiești la casă sau apartament, energia electrică este o preocupare majoră și din perspectiva costurilor, dar și a confortului. Este adevărat că apariția becurilor LED a redus destul de mult cheltuielile pentru iluminatul casnic, însă poți micșora și mai mult consumul acestora printr-o folosire corectă. În continuare poți descoperi câteva idei de optimizare:
Luminile cu senzor de mișcare – chiar dacă sunt comune spațiilor publice sau iluminatului exterior, luminile cu senzor pot fi folosite și în interior și pot reduce consumul de energie cu până la 20%. Pentru acest tip de iluminat, poți folosi plafonierele cu led, ce au rază mare pentru detectarea mișcării.
Electrocasnicele clasa A++ – atunci când îți cumperi o nouă mașină de spălat sau un frigider, uită-te bine pe eticheta energetică și alege doar produse cu clasă A de consum. Chiar dacă pot fi puțin mai scumpe, economia de energie va fi considerabilă. Un alt truc pentru mașina de spălat și economia de energie este să alegi un produs de capacitate mare 8-10 kg și să pornești mașina doar încărcată maxim, pentru a evita ciclurile multiple de spălare. Nu uita că mașina de spălat poate consuma și 1500 W pe oră, iar la un ciclu de 3 ore, repetat de 3-4 ori pe săptămână, costul energiei este substanțial.
Luminozitatea ecranelor – majoritatea televizoarelor și monitoarelor de calculator au LED-uri care consumă mai multă sau mai puțină energie, în funcție de condițiile setate de luminozitate. Dacă este seara, recomandat este să reduci luminozitatea ecranului pentru a nu crea un contrast prea puternic ce poate dăuna ochilor. În plus, vei face și economie de energie.
Frigiderul – și el este un consumator puternic al casei, iar dacă ai obiceiul de a sta minute în șir cu ușa acestuia deschisă pentru a te decide ce să scoți pentru sandwich, atunci cu siguranță și el va consuma mai multă energie pentru a readuce în interior temperatura presetată de 1-2 grade C. În plus, congelatorul trebuie dezghețat și curățat periodic, minim o dată la 6 luni, pentru a-și eficientiza și el consumul.
Folosește surse pe gaz – diversitatea electrocasnicelor mici, cum ar fi cuptoarele cu microunde, grill-urilor electrice, prăjitoarelor de pâine sau espressoarelor a influențat destul de mult consumul de energie electrică. Dacă locuința ta este branșată la gaz, poți folosi și această sursă pentru micile treburi casnice, cum ar fi să reîncălzești mâncarea, să faci cafeaua dimineața sau să folosești tigăi grill pe aragaz în locul celui electric. Poți testa această schimbare o lună și poți compara cu o veche factură de energie. Diferențele vor fi considerabile, mai ales că de la 1 noiembrie 2020 au crescut taxele și implicit vor crește și facturile.
În concluzie, ideal ar fi ca energia electrică să fie un dar pe care omenirea să îl ducă mai departe, poate doar din surse regenerabile, nepoluante. Există un drum lung până acolo, însă pași mici pot fi făcuți de oricine. O reducere a consumului de energie casnic cu 20% la nivel globalâ ar putea salva sute de tone de CO2 emise în atmosferă. Poți contribui și tu!