Viorel Băltărețu candidează pentru un loc în Camera Deputaților pe poziția 2 a listei alianței USRPLUS la Cluj.
Presa Locală: Cine este Viorel Băltărețu? Spune-ne despre tine, unde te-ai născut, cum a fost copilăria ta, părinții tăi? Spune-ne despre educația ta? Ce evenimente speciale ai avut de-a lungul copilăriei până la terminarea liceului și cum te-au motivat acestea s-au te-au ghidat către o cariera politică?
Viorel Băltărețu: Sunt născut în București, într-o familie ceva mai mare. Suntem trei frați, acum răspândiți în lume. Cel mic locuiește în Germania, fiind absolvent de Conservator; eu sunt de mai bine de 25 de ani în Cluj, iar fratele cel mare a rămas în București, unde este profesor universitar. Mama mea a fost inginer și mă tot mândresc cu faptul că, pe baza proiectelor făcute de ea, s-au construit marile combinate petrochimice din România: Arpechim sau Complexul de la Borzești. Tata este și el inginer la bază, dar în ultimii ani de muncă a fost cadru universitar la Facultatea de Construcții.
Am avut o copilărie fericită, eram curios și doream să știu cât mai multe despre toate. Îmi aduc aminte cum, cu gașca mea de la bloc, explorăm terasele sau subsolurile blocurilor (de acolo probabil pasiunea pentru speologie), cum intindeam fire între balcoane să ne facem sisteme de comunicații electronice. Pasiunea pentru montaje electronice mi-a insuflat-o tatăl meu împreună cu care, pe măsură ce găseam scheme noi și mai ales, piese (acelea se găseau greu), construiam diverse aparate electronice.
Îmi mai aduc aminte de câte ori, tot împreună cu tata, reparam Skoda noastră din 1978 în parcarea din spatele blocului. Da, copilăria mea a fost altfel, am învățat multe lucruri practice, și în același timp, am învățat că trebuie sa muncești ca să obții ceva. Nimic nu vine de-a gata.
Am urmat o școală generală de cartier unde am avut norocul să am profesori competenți și exigenți, și ulterior, am reușit să intru la Colegiul Mihai Viteazul, unul din cele mai prestigioase din București. Revoluția m-a prins aici în clasa a IX-a.
De aici am început să merg cu colegii de clasă, dar și cu părinții, în Piața Universității în 1990, acea faimoasă zonă ‘liberă de comunism’. Spiritul acelor manifestații, mesajele și ideile ce s-au născut și au crescut acolo, acel faimos Punct 8 al Proclamației de la Timișoara, toate mă ghidează încă în viață, cred că, de fapt, mi-au modelat într-o mare măsură personalitatea.
Presa Locală: Ce au însemnat pentru tine anii de facultate? Care este evolutia ta profesională și cum s-a derulat ea?
Viorel Băltărețu: În 1993 am intrat la Facultatea de Electronică și Comunicații, într-o competiție de 5 pe loc. Aici am combinat orele de studiu cu pasiunea mea pentru munte și speologie, activități pe care le practicam încă din liceu, alături de colegii mei.
Am și acum jurnalul de activitate din 1995, când am avut 105 zile de ‘dus de acasă’, fie pe munte, fie în peșteri. Și acum mă mir de cât de mare era pasiunea noastră, ca să depășim toate obstacolele, trenuri, autobuze, ocazii, doar ca să ajungem să intrăm într-o peșteră sau aven pentru 8-10 ore, să explorăm sau să forțăm o galerie în care nu mai fusese nimeni, sau să facem fotografii în locuri în care numai noi am ajuns.
În cursul acestor excursii mi-am cunoscut soția și, după un an de plimbat între Cluj și București, am decis să ne căsătorim. Atunci când majoritatea clujenilor doreau să meargă la București, eu m-am mutat la Cluj alături de soția mea. Și nu regret nici un moment. Ultimii doi ani de facultate i-am făcut la Universitatea Tehnică din Cluj.
Presa Locală: De ce ai pornit pe cont propriu profesional?
Viorel Băltărețu: Nu pot spune că acesta a fost visul meu din copilărie. Pe vremea copilăriei mele, de fapt nici nu exista conceptul de antreprenor. Mi-am început prima afacere tot ca o prelungire a pasiunilor mele. În speologie există o ramură anume numită TSA (Tehnica Speologiei Alpine). Eu am avut șansa să mă dezvolt aici și să devin monitor în cadrul Școlii Române de Speologie, organism cu rol de educare și ghidare a viitorilor speologi.
Am învățat tot ce era necesar atât aici, cât și în Franța, și am folosit tehnicile învățate pentru a construi prima firmă împreuna cu alți doi prieteni speologi/alpiniști. Eram trei care munceam de dimineața până seara pe blocuri sau pe stâlpi vopsind, lipind, spălând. O făceam cu plăcere și asta cred că e foarte important când faci ceva: să o faci cu pasiune.
A fost prima mea experiență ca antreprenor. Apoi, din anul 2000 am avut șansa să lucrez pentru doi ani în România și Germania pentru un investitor german într-o firmă de mobilă. Au fost anii în care am fost angajat și am învățat ce înseamnă mentalitatea germană despre muncă și respectul pe care trebuie să îl arăți angajaților. Au fost niște lecții importante care stau la baza a ceea ce sunt astăzi.
Din 2002 am redevenit antreprenor; la început în calitate de consultant pentru companii din Olanda, Anglia și Germania pentru piața românească, iar din 2003, în paralel cu această activitate, ca producător de mobilă pentru export. Odată intrat pe această piață și înțelegând nevoile clienților, a fost simplu să construiesc relații și parteneriate.
Din 2003 și până în prezent, compania pe care am fondat-o s-a dezvoltat, ajungând astăzi la peste 30 de angajați și o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane de euro. Și asta, plecând de la zero, cu multă muncă, ceva noroc și dorința de a reuși.
Presa Locală: Cand ai luat decizia de a intra în politică si de ce?
Viorel Băltărețu: Interesat de viața politică am fost de când mă știu. La fiecare patru ani, speranța renăștea din nou, apoi murea după scurt timp. Guvernarea tehnocrată din 2016 mi-a arătat că se poate guverna și altfel, cu bun simț, onestitate, cu măsuri corecte.
Deja credeam că nu o să îmi mai consum timpul pe politică. Am zis că acum are cine. Dar a venit 2017, cu vestita ordonanță 13 și atunci m-am trezit. În primul moment m-am gândit că se va întâmpla ceva similar cu perioada 1945-1947 cand comuniștii au pus stăpânire totală pe România timp de 45 de ani.
USR a fost o primă rază de speranță, dar declicul final l-am avut atunci când Dacian Cioloș a hotărât să facă un partid. Am hotărât atunci că nu mai las să treacă și această șansă pe lângă noi. În decembrie 2018 m-am înscris în PLUS. Credeam că eram printre primii, dar valul de entuziasm a fost atât de mare, că la doar cateva zile de la lansarea partidului la Cluj, am primit numărul de membru cu ceva peste 16.000.
Șansa pe care o are România acum este similară cu cea pe care a avut-o imediat după 1990 , pe care Iliescu și minerii au distrus-o. România poate profita acum de fondurile deja alocate de la UE pentru următorii șapte ani, poate profita de situația geopolitică și de o consolidare a relațiilor cu SUA, poate beneficia de experiența celor 3-4 milioane de români care sunt acum plecați și care ar putea veni să ajute la construcția țării, cu condiția să vadă o perspectivă și o speranță corectă și onestă.
Știu că echipa Alianței USR PLUS poate schimba percepția și, împreună cu toți cei ce își doresc, putem schimba România. Mă bucur că am șansa să fiu în prima linie și o voi face cu toată responsabilitatea, onestitatea și priceperea mea.
Presa Locală: Ce crezi că are nevoie România și cum îți vei aduce tu aportul la a satisface aceasta nevoie?
Viorel Băltărețu: Are nevoie de multe, de foarte multe. Dar, înainte de a ne apuca să schimbăm ceva, trebuie să oprim hemoragia. În acest moment, dacă e să o compar cu o companie, România are costuri foarte mari de operare și produce foarte puțin.
Întâi, va trebui să combatem corupția prin transparentizarea în primă instanță a tot ce se cheltuiește. Apoi, vom continua printr-un audit al tuturor agențiilor, comisiilor și instituțiilor și identificarea supapelor prin care se scurg banii. România nu este o țară săracă, chiar dacă 30 de ani s-a furat “ca-n codru” (inclusiv codrul, din păcate), dar banii nu sunt folosiți eficient. Pentru a face acest lucru e nevoie de decizie politică, decizie pe care noi la USR PLUS o avem.
În al doilea rând, România are nevoie de oameni profesioniști în funcțiile executive, nu de politicieni. Vom aduce acei profesioniști din două locuri: din mediul privat și, foarte important, din afara țării. Foarte mulți români capabili au plecat, au învățat în străinătate cum am făcut-o și eu și sunt sigur că, dacă direcția în care merge țara va fi cea corectă, vor veni să sprijine schimbarea și să o producă.
Îmi voi aduce contribuția la toată această schimbare în parlament, prin votarea unor legi (sper și a Constituției) care să schimbe din temelii modul în care funcționează statul român. Este nevoie de curaj, onestitate și verticalitate pentru a face acest lucru.
Experiența mea de antreprenor și faptul că am trăit la ‘firul ierbii’, acolo unde legile își produc efectele, acolo unde birocrația sufocă orice inițiative, mă vor ajuta în elaborarea de legi simple și clare, ușor de aplicat și neinterpretabile. Voi lupta pentru debirocratizare, pentru transparentizare și pentru digitalizarea instituțiilor statului în relația cu cetățenii și antreprenorii.
Presa Locală: De ce ar vota lumea USR PLUS și de ce-ti dorești tu votul concetățenilor tăi?
Viorel Băltărețu: Alianța USR PLUS este o formațiune nouă la care au aderat foarte mulți oameni ce nu au mai făcut politică până acum, așa cum sunt și eu. Oameni ce au stat în bula lor, au muncit din greu pentru fiecare ban. USR PLUS privește spre viitor, vrea să construiască, nu să perpetueze aceeași stare de mocirlă în care ne zbatem de 30 de ani.
Presa Locală: Ce mesaj ai pentru cetățeni?
Viorel Băltărețu: Vin înaintea voastră cu încrederea că putem schimba România. Sunt conștient că numai într-o echipă puternică și cu oameni competenți putem reuși acest lucru. Va fi nevoie de experiența tuturor pentru a reuși. Valorile în care cred – integritatea și onestitatea – sunt fundația tuturor proiectelor pe care le vom construi. Mă bazez pe sprijinul vostru, al celor care se regăsesc în valorile mele și în modul meu de gândire și acțiune.