USR Cluj a susținut o conferință de presă pe tema bugetelor locale, fiind analizate cel al Primăriei Cluj-Napoca, respectiv cel al Consiliului Județean Cluj. Consilierii locali și județeni ai partidului au criticat anumite aspecte legate de alocarea banilor și de modul cum se lucrează la proiecte, prezentând în același timp și propunerile lor de amendamente la aceste bugete.
Alexandra Oană, Lider de grup al Consilierilor Locali USR Cluj-Napoca, afirmă că ea, împreună cu colegii săi, au depus 76 de amendamente la bugetul municipiului. Consiliera susține că autoritățile locale s-au concentrat în mare măsură asupra centrului orașului și au neglijat cartierele, astfel că acum există multe zone din oraș fără parcuri, locuri de joacă, școli, creșe, grădinițe, piețe și cu transport în comun insuficient. Astfel că mulți clujeni, deși contribuie prin taxele și impozitele lor la fondurile strânse de primărie, beneficiază foarte puțin de investiții publice.
Elena Muscă, Consilier județean USR Cluj, s-a concentrat asupra datelor financiare pe care instituția se bazează în acest an. Bugetul de dezvoltare al județului pentru acest an este cu peste 50 de milioane lei (13%) mai mic decât anul trecut. Useriștii au remarcat scăderea intrărilor de fonduri europene și faptul că la unele proiecte întârziate a fost nevoie să se compenseze cu fonduri locale. Față de alte județe, Clujul alocă mai puțini bani per locuitor pentru dezvoltare și mai mulți pentru funcționare. În special în comparație cu Bihor, stăm foarte rău, investițiile vecinilor din vest fiind mult mai mari.
Ionuț Florea, Consilier județean USR Cluj, spune că presupusa creștere a bugetului general județean este falsă de fapt, provenind din împrumuturi, nu din încasări noi sau fonduri naționale ori europene atrase. De asemenea, banii din obligațiunile emise de Consiliul Județean vor fi folosite în mare parte pentru rambursarea altor împrumuturi. Din sumele destinate investițiilor, vasta majoritate se duc pentru repararea șoselelor, iar din cauza calității scăzute a lucrărilor va fi nevoie de noi și noi investiții în această direcție. Bugetul de dezvoltare al Bihorului este de 7 ori mai mare decât al Clujului, deși populația este mai mică.
Viorel Băltărețu, Deputat USR Cluj și Președinte USR Cluj-Napoca, consideră că „bugetul lui Boc” este unul al iluziilor, cu proiecte derulate de instituții centrale pe care primarul și le asumă ca și când ar fi făcute de el. Parlamentarul spune că modul în care sunt prezentate realizările administrației locale îi amintește de propaganda din „Epoca de Aur”. Bolojan, coleg de partid al primarului din Cluj, a fost dat ca exemplu de eficiență, în contrast cu acesta. Ca și în cazul județului, și la municipiu cresc de la an la an cheltuielile de funcționare și scad cele pentru dezvoltare, ca pondere în bugetul total.
Băltărețu s-a arătat foarte sceptic legat de posibilitatea ca metroul să fie realizat la timp, ținând cont de termenele limită din PNRR. Deși există speculații publice că acest proiect ar fi amânat intenționat, deputatul este adept al ideii că autoritățile locale nu sunt capabile să îl gestioneze, la fel cum se întâmplă și în cazul altor proiecte mari de la Cluj, ratate cu totul sau care durează foarte mult. De asemenea, politicianul este îngrijorat de haosul creat în oraș, în special la ieșirea spre Florești, în condițiile în care ar demara simultan lucrările la metrou, centură și spital regional de urgență.
Parlamentarul subliniază că există multe fonduri pe care le-am putea accesa, dar primăria nu este capabilă să le atragă și să deruleze proiectele. El s-a arătat îngrijorat și de situația din zona de nord a orașului, unde proiectele publice pentru fluidizarea traficului, cum este culoarul de mobilitate sau trenul metropolitan, sunt întârziate, iar proiectele imobiliare mari avansează. Șeful USR Cluj-Napoca insistă să existe reguli clare de urbanism și dezbateri publice înaintea autorizării acestor proiecte, altfel riscă să fie blocat traficul și în zona industrială de lângă Someș.
Viorel Băltărețu este potențial candidat la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, el fiind înscris în acest moment în competiția internă din partid care va desemna candidatul la primărie. În următoarele săptămâni, cei trei pretendenți vor avea 4 dezbateri (2 online, 2 live) și întâlniri cu clujenii în 9 puncte din oraș, urmând ca la finalul lunii să fie ales câștigătorul. Cei interesați pot afla detalii aici despre „primaries” din USR Cluj.