Într-o postare elogioasă la adesa șefului său de partid din România și a colegilor socialiști europeni, parlamentarul european Victor Negrescu, ales pe listele PSD, anunță că are șanse să devină vicepreședinte al Parlamentului European, dacă va fi acceptat de către majoritatea de la Bruxelles:
„Sunt onorat de susținerea grupului social-democrat și a colegilor mei din Partidul Social Democrat pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.
Chiar dacă au fost inițial 12 candidați, dintre care 10 au intrat la vot pentru această poziție, am reuşit să obțin votul a 88 de colegi dintre cele 112 voturi înregistrate. Locul 2 după Germania, dar înaintea altor state importante. Urmează votul în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare.
Rezultatul obținut dovedește faptul că transformarea Partidului Social Democrat realizată de președintele Marcel Ciolacu ne-a permis astăzi să fim ascultați și influenți în familia noastră politică europeană. Mulțumesc pentru încredere!”, transmite Victor Negrescu.
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care a fost ales ca independent, anunță la rândul său că a fost desemnat ca reprezentant al Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Ales cu 27 de voturi, Nicu Ștefănuță a concurat pentru acest rol împreună cu europarlamentarul german Damian Boeselager (25 de voturi) și finlandezul Ville Niinistö (9 voturi).
„Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piața imobiliară care nu permite niciunui tânăr să dețină sau să închirieze în mod rezonabil o locuință este un pericol și poate rupe societatea europeană în două: cei care au și cei care nu au. Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European”, declară Nicu Ștefănuță.
Împreună cu președintele Parlamentului European, vicepreședinții și chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituției. În timp ce președintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum și în relațiile externe, acesta poate delega anumite atribuții către vicepreședinți. Vicepreședinții (14 la număr) îl pot înlocui și în prezidarea sesiunilor plenare. Președintele și vicepreședinții Parlamentului European au un mandat de doi ani și jumătate.
Votul pentru vicepreședinții Parlamentului European va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, după alegerea Președintelui Parlamentului.