Presa Locală: Care sunt proiectele dumneavoastră?
Vasile Revnic: Primul proiect este “primul solar”. E vorba de o idee prin care fiecare cetățean de la țară sau de la marginea orașelor să poată avea un solar în curtea casei lui. La sat fiecare gospodărie are deja o mică grădină de legume, pe care o putem transforma într-un solar protejat, acoperit cu folie. În acest fel este mai ușor de întreținut și supravegheat. Apar diverse fenomene vara, cum sunt ploile acide, atmosfera este încărcată, trebuie să existe această protecție.
Omul de la țară cu cultură în aer liber nu are ce face pe timp de ploaie, pe când cu solar poate lucra în interior în orice condiții. Un solar obișnuit pentru o gospodărie nu e nevoie să fie mai mare de 10 metri pe 5-6 metri, deci undeva la 50-60 mp, în care poate să producă tot ce are nevoie pentru el și familia sa, atât pe parcursul verii cât și pentru pus pe iarnă în cămară. Costul unui astfel de solar este în jur de 1000 de lei. La fiecare primărie de comumă ar putea fi un centru unde oamenii să fie instruiți. Nu se vor folosi substanțe chimice în solar. Chiar doresc să promovez rețeta mea pe bază de zeamă de urzică. Oamenii pot astfel să mănânce sănătos.
Presa Locală: Sunteți un susținător al agriculturii bio. Vă opuneți organismelor modificate genetic?
Vasile Revnic: Sunt produse modificate genetic care nu afectează cu nimic și altele care afectează. România are o suprafață de teren suficientă pentru a produce hrană pentru o populație de două ori mai mare și un pământ foarte fertil. De exemplu, grâul românesc are amidon cum nu există în alte țări. Franța a avut anul trecut o producție record la grâu, dar nu l-a putut vinde, fiindcă nu a avut calitate. Solul nostru nu doar că este foarte productiv, dar dă și un produs de calitate. Sunt un susținător al agriculturii, să nu uităm că România a fost grânarul Europei!
Țara noastră se poate poziționa ca un producător de produse bio. E nevoie de o schimbare de mentalitate, trebuie să avem grijă de agricultură. Dacă reușim să acoperim tot necesarul nostru, viața va fi mai ușoară pentru români. Dăm pe alimente cam 30-40% din salariu. Forța de muncă e într-adevăr îmbătrânită, dar și tinerii vor dori să cultive solul nostru fertil.
Presa Locală: Ce soluție există pentru irigații? S-a distrus mult după revoluție și nu au fost refăcute suprafețele irigate.
Vasile Revnic: E o problema dificilă. Să vă dau un exemplu. În 1989, ca șef de stație meteorologică, trebuia să fiu membru de partid. Exact în data de 22 decembrie eram programat la Direcția Apelor Someș Cluj, să devin membru de partid. A trebuit să mă pregătesc din directivele partidului și propunerile congresului pentru următorul cincinal. Structura asta de stat, care făcea planuri pe câte 5 ani, era totuși destul de bine pusă la punct. Cincinalul 1990-1995, pe care nu l-a mai prins Ceaușescu, urma să fie dedicat agriculturii. Trebuiau construite baraje pe Siret și alte râuri din țară, astfel ca suprafața irigată să crească de la 900.000 hectare la 2 milioane. A venit revoluția și s-a stricat tot, avem sub 100.000 ha irigate. Am pierdut mult, dar putem recupera. Sunt și fonduri europene pentru asta.
Guvernele anterioare nu s-au ocupat de asta. Cum ar fi dacă următoarea administrație 2017-2020 s-ar dedica 70% agriculturii? Să vadă cum pot îndruma și ajuta producătorii. M-am confruntat recent cu o problemă. Anul trecut fiul meu cel mic a dorit să intre în proiectul “Tânărul fermier”, împreună cu mine ca specialist. Am început proiectul, urma să primim o subvenție de 40.000 euro. După ce l-am terminat de întocmit ni s-a spus că nu ne pot da acei bani, că trebuie să-i avem noi și îi vom primi la final. Am ajuns până la minister, la București. În aceste condiții nu se va face nimic în țara asta. Dacă omul are inițiativă, trebuie ajutat și supravegheat, sunt echipe care pot merge pe teren.
Presa Locală: Suntem pe primul loc în Europa la număr de proprietari agricoli, parcelele de teren sunt foarte mici, cum credeți că pot fi comasate?
Vasile Revnic: E foarte greu să schimbi mentalitatea omului, să înțeleagă că parcelele trebuie puse laolaltă, pentru a se putea dezvolta. În fiecare localitate, pe lângă primărie, ar trebuie să existe un birou cu specialiști care să explice oamenilor că agricultura modernă nu se face pe suprafețe mici și trebuie făcute asociații.
Presa Locală: Ce alte proiecte mai aveți, pe lângă agricultură?
Vasile Revnic: O problemă importantă cu care se confruntă mulți cetățeni este poprirea pe salariu pusă de bancă. Băncile pot să ia până la 50% din salariu. La un salariu minim pe economie, când omul ia în mână cam 1000 lei, vine banca și-i reține 500 lei. Poate are familie, are 3 copii, ce face cu 500 de lei? Trebuie găsită o soluție prin care această poprire să fie făcută în funcție de venit. La 1000 de lei banca să ia 10%, la 15.000 să ia 30% pentru că acea persoană are de unde trăi.
Un alt proiect este legat de numărul mare de pensionari din zonele rurale. E vorba de salarizarea preoților, un proiect controversat. Preoții ar trebui să primească banii 100% de la stat, să fie eliminată contribuția pe care fiecare familie o dă bisericii. Dacă preotul își primește salariul de la stat se poate elimina acea contribuție de 150-200 lei pe an, le rămâne oamenilor. De asemenea, se poate schimba și percepția față de preoți, dacă nu vor mai fi nevoiți să ceară mereu bani de la credincioși.
Presa Locală: Cum poate fi redusă diferența de dezvoltare între orașele și cele mici și comune?
Vasile Revnic: Depinde foarte mult de administrația locală. Dacă un primar este harnic, știe să facă proiecte și este dispus să se lupte pentru ele, el poate să aducă fonduri și investitori. Dacă ai o echipă de oameni care fac proiecte bune, câștigi finanțarea, trebuie doar să duci acel proiect până la capăt.
Presa Locală: Cum ați colaborat până acum cu administrația locală și cum veți colabora cu persoane numite politic?
Vasile Revnic: Am lucrat foarte bine în trecut. Am și anunțaț autoritățile locale că voi candida și că sunt deschis la colaborare cu toată lumea, iar ei au fost receptivi. Iar în Parlament, sunt convins că partidele au nevoie și de votul meu. Sunt legi care depind de un singur vot. Mă bazez de asemenea pe grupul independenților din Parlament. Dacă opun rezistență, mă voi baza și pe mass media, voi mediatiza proiectele mele și voi cere sprijin pentru ele, iar lor le va fi greu să refuze când există această presiune a publicului. Mă voi consulta și cu populația, voi fi mereu pe teren, voi avea birouri în mai multe orașe, voi discuta cu cei din zonă de câte ori vin de la București. Din păcate, mulți dintre cei care sunt și acum pe liste sunt tot cei care au fost și în trecut. S-au rotit doar între ei. Oamenii noi puși pe liste sunt de umplutură, sunt pe ultimele locuri, iar pe cele eligibile sunt tot cei vechi.
Produs de NAPOBIT SRL, comandat de REVNIC VASILE-MARINEL, Cod mandatar financiar: 14160066
Legea 489/2006 Art 10/ (4) Statul sprijină, la cerere, prin contribuţii, în raport cu numărul credincioşilor cetăţeni români şi cu nevoile reale de subzistenţă şi activitate, SALARIZAREA personalului clerical şi neclerical aparţinând cultelor recunoscute.