Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au derulat un studiu care s-a întins pe o perioadă de aproape 80 de ani, pentru a afla ce ne face cu adevărat fericiți. Acest studiu este unul revoluționar în domeniul psihologiei și a urmărit viețile a două grupuri bărbați (participanții inițiali la studiu au fost studenți ai Universității, iar la acea vreme doar bărbații aveau acces la acest tip de educație) timp de peste 75 de ani, iar în prezent continuă să le țină sub observație urmașii, pentru a înțelege modul în care experiențele din copilărie ne influențează sănătatea și starea de bine chiar și după zeci de ani, când ajungem la vârsta mijlocie.
Așadar, ce ne menține sănătoși și fericiți pe parcursul vieții? Dacă v-ați gândit la bani și faimă, nu sunteți singurii – însă, potrivit medicului psihiatru Robert Waldinger, vă înșelați. În calitate de director al studiului derulat timp de peste 7 decenii, Waldinger beneficiază de un acces fără precedent la date referitoare la adevărata fericire și satisfacție a speciei umane.
Deci, care este cel mai important factor pentru fericirea și starea noastră de bine? Waldinger spune că „Cel mai clar mesaj pe care ni-l transmite studiul este acesta: Relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși.”
Da, cel mai bun predictor al fericirii și satisfacției generale în viață este, de fapt, iubirea. Mai specific, studiul a arătat că având pe cineva pe care să ne putem baza, ne ajută sistemul nervos să se relaxeze, ne ajută creierul să rămână sănătos și ne reduce suferința emoțională.
Datele au arătat de asemenea în mod clar că cei care se simt singuri prezintă o probabilitate mai mare de a observa mai devreme deteriorări ale sănătății fizice și de a muri mai tineri.
„Nu este vorba doar despre numărul de prieteni pe care îi ai și nici despre dacă ești sau nu într-o relație serioasă,” spune Waldinger. „Ceea ce contează cu adevărat este calitatea relațiilor apropiate pe care le ai.”
În concluzie, nu contează atât de mult dacă ai un grup foarte mare de prieteni sau dacă ai relația romantică perfectă, ceea ce este cu adevărat important constă în calitatea relațiilor pe care le ai cu acești oameni – câtă profunzime și sinceritate există în aceste relații; măsura în care te poți relaxa și-i poți lăsa pe ceilalți să te vadă așa cum ești tu cu adevărat.
Această descoperire are rolul de a ne reaminti să acordăm prioritate conexiunilor autentice cu ceilalți. Pentru că datele arată clar că, în cele din urmă, poți avea toți banii pe care ți i-ai dorit vreodată, dar, dacă nu ai relații de calitate, pline de iubire și sinceritate, nu vei putea fi fericit.