Anul acesta, în premieră, Clujul are două târguri de iarnă: unul în Piața Unirii și altul pe platoul de la Sala Sporturilor. Evenimentele sunt însă organizate de o firmă privată (aceeași care organizează și festivalul Untold), spațiile fiind concesionate de autoritățile locale pentru 5 ani.
Călin Groza, consilier local din partea USR susține însă că suma obținută la bugetul municipal este extrem de mică, comparativ cu profiturile care se estimează că vor fi realizate de compania Fantesia Untold SRL, câștigătoarea licitației:
„Deși a estimat prin studiul de fundamentare venituri de 400 mii euro/an la Târgul de Crăciun din Piața Unirii, Primăria a concesionat organizarea cu doar 9300 euro/an pentru o durată de 5 ani.
Similar, pentru locația de la Platoul Sălii Sporturilor, veniturile au fost estimate la 132 mii euro/an și concesionarea s-a făcut pentru 7500 euro/an.
Redevența încasată de Primărie pentru Târgul de Crăciun va fi în jur de doar 2-3% din totalul încasărilor firmei organizatoare, deși investiția necesară este relativ modestă.
Atribuirea s-a făcut prin procedură proprie de licitație al nivelul Primăriei, deoarece valoarea estimată a contractului este sub limita din Legea 100/2016 care reglementează modul de atribuire a contractelor de concesiune.
Când s-au adus în fața Consiliului local propunerile de HCL, s-a prezentat un raport de evaluare pentru stabilirea redevenței minime prin care suprafața maximă disponibilă pentru concesionarea Târgului de Crăciun era estimată cam la 10.000 mp la Piața Unirii și 5.000 mp la Sala sporturilor.
Prin contractul de concesionare atribuirea s-a făcut pentru o suprafață de doar 1322 mp la Piața Unirii cu o redevență de 0,90 lei/mp/zi și 887 mp cu o redevență de 0,55 lei/mp/zi pentru Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.
Caietul de sarcini prevede și atingerea în proporție de minim 90% a 10 indicatori de performanță, în caz contrar Primăria poate rezilia contractul de concesiune.
Acest tip de disfuncționalități se vor putea corecta începând din ianuarie 2024, când Primăria Cluj-Napoca are obligația să aplice OUG 90/2023 pentru reducerea cheltuielilor bugetare. O soluție ar fi comasarea unor departamente și reducerea numărului de manageri pentru creșterea eficienței activității Primăriei.”