Odata cu instalarea pandemiei de coronavirus, au aparut schimbari importante in multe domenii ale vietii, munca de acasa fiind din ce in ce mai preferata de angajatori si angajati, datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera. Un obiect esential pentru o astfel de activitate a devenit laptopul, instrument principal de pastrare a legaturii intre clienti si producatori sau intre sefi si subalterni.
Clujenii implicati in munca de acasa au descoperit, uneori, cu surpriza, ca laptopul lor nu face fata orelor interminabile de folosire, supraincalzindu-se semnificativ, ceea ce a avut urmari neplacute, prin incetinirea proceselor laptopului, blocarea unor aplicatii sau chiar prin defectiuni fizice greu de reparat. Cauzele sunt destul de dese, dintre acestea, trei evidentiindu-se prin frecventa aparitiei lor.
Iata care sunt cauzele si solutiile descoperite de clujeni in acest sens!
Supraincalzirea laptopului se manifesta prin caldura intensa degajata de ventilatoarele de racire ale echipamentului, prin functionarea permanenta a acestora, ceea ce duce, de regula, nu doar la un zgomot puternic, ci si la golirea rapida a acumulatorului. De asemenea, probleme vor fi observate si la imposibilitatea rularii unor programe, mai ales acelor care cer o putere de calcul sporita, cum ar fi procesarea video.
-
- Cea mai des intalnita cauza a supraincalzirii laptopului este reprezentata de praf si alte reziduuri usoare (scame, puf), care sunt absorbite odata cu fluxul de aer rece si care, in timp, se depun in interiorul echipamentului. Solutia la indemana este apelarea la un service specializat in repararea laptopului, unde praful va fi indepartat simplu, iar dispozitivul va functiona ca nou. Trebuie stiut ca aceasta operatiune dureaza foarte putin, aproximativ o jumatate de ora, si ca poate fi facuta in fata clientului. Pretul operatiunii este accesibil;
- O alta cauza comuna ce duce la supraincalzirea laptopului este infectarea dispozitivului cu diversi virusi informatici, care obliga procesorul sa functioneze la capacitate maxima, desi, aparent, nu exista programe folosite. Aceasta problema poate sa duca, in timp, la aparitia unor defectiuni fizice, din cauza uzurii premature a pieselor. Solutia la indemana este instalarea unui antivirus performant, care sa elimine amenintarile, iar daca acesta nu reuseste, se vor salva datele esentiale si va fi facuta o formatare, urmata de o reinstalare a sistemului de operare;
- Supraincalzirea laptopului poate sa mai provina din cauza aplicarii unei operatiuni de overclocking, care are drept scop imbunatatirea performantei dispozitivului prin obligarea procesului de a lucra la frecvente cat mai inalte. Aceasta problema a fost intalnita mai des in cazul in care laptopul era folosit si pentru gaming de catre alti utilizatori, cum ar fi copiii, care nu au adus la cunostinta parintilor setarile facute. In aceasta privinta, solutia este renuntarea la overclocking sau instalarea unor componente mai performante in privinta procesorului si a memoriei RAM, care vor face ca dispozitivul sa nu se supraincalzeasca, chiar daca va fi folosit pentru rularea jocurilor de ultima generatie.
In concluzie, problema are, de cele mai multe ori, rezolvari facile, care nu implica investitii importante, asa ca tot ce trebuie sa faca o persoana aflata in aceasta situatie este sa apeleze la un service specializat.