Baile Homorod, este o statiune balneara amplasata pe valea Raului Homorodul Mare, in Tinutul Secuiesc, pe drumul national DN13A ce leaga Odorheiu Secuiesc de Miercurea Ciuc, la o altitudine de aproximativ 750 metri, si are un microclimat tipic subalpin.
Descriere Baile Homorod
Dupa cum ii spune si numele, statiunea prezinta o serie de bai de interes local de apa minerala, cu mai multe izvoare de apa minerala, cum ar fi: izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves. Din punct de vedere al compozitiei chimice a apei acestor izvoare, remarcam un bogat continut de minerale (Litiu, Mangan, Brom), cu indicatii curative terapeutice si ca apa de baut.
Atestarea din punct de vedere istoric a acestor izvoare si exploatarea lor terapeutica in statiunea Baile Homorod ar data inca din perioada ocupatiei romane.
Statiunea este recunoscuta pentru tratarea cu precadere a afectiunilor post-operatorii.
Odata ajunsi aici turistii pot admira pitorescul peisajului prin oportunitatea organizarii unor drumetii in zona, la Ruinele Foldvar, amplasate in imediata vecinatate a vechiului drum roman (pe Laz), acestea reprezentand vechi vestigii ale unui castellum roman ce datează din secolul II i.H., iar la aproximativ 200 de metri sud – vest de acestea se afta alte ruine de fortificatii romane care dateaza tot din acelasi secol, acestea fiind declarate rezervatie arheologica.
Statiunea are in dotare si o partie de ski, Partia de schi Logobo, din categoria partiilor usoare ca si grad de dificultate si amplasata fiind la o altitudine relativ joasa.
Turistii mai pot vizita si biserica ctitorita de Contele Lazar Janos in anul 1765. La intrarea în lacasul de cult este amplasata o sculptura de lemn, reprezentand un calugar, fiind considerat cel mai semnificativ exponat al bisericii.
De asemenea, turistii sositi in statiune, la odihna si tratament, dispun de numeroase posibilitati de cazare in functie de gradul de confort dorit.
Accesul turistilor in Statiunea Baile Homorod se poate realiza fie prin Miercurea Ciuc de unde se parcurg aproximativ 36 kilometri ori prin Odorheiu Secuiesc unde sunt de strabatut aproximativ 17 kilometri.