Într-o postare pe rețelele de socializare, parlamentarul USR PLUS de Cluj, care este și membru al Comisiei de politică externă a Senatului, consideră că eșecul guvernului afgan putea fi prevăzut de către cei care urmăresc cu atenție situația din zonă.
„Uluitoare prăbușirea rapidă și totală a Afganistanului. În doar cîteva săptămâni talibanii au recucerit tot ce pierduseră acum 20 de ani și chiar mai mult decît atât. Pentru că acum 20 de ani n-au stăpânit niciodată complet întreg teritoriul Afganistanului ca acum. Și pentru că, foarte probabil, vor avea de acum încolo o parte din armată compusă din oameni instruiți și echipați în stil american.
Însă pentru cei mai inițiați acest deznodământ nu este atât de surpinzător. Poate doar viteza producerii lui care i-a surprins, se pare, chiar și pe talibani. Corupția generalizată, comandanții incapabili, preocupați doar să facă bani din vânzarea muniției și echipamentelor propriilor unități, amploarea halucinantă a fenomenului unităților militare fantomă (unități militare inexistente raportate ca fiind operaționale doar pentru a încasa de la americani banii aferenți dotării și funcționării lor care totalizează, se pare, până la 30000 de soldați fantomă), liderii inepți, erau chestiuni cunoscute de cei cu acces la informații de calitate de la fața locului. Dar probabil amploarea acestor fenomene a fost subestimată chiar și de cei mai informați.
Având în vedere dezinteresul si lipsa de înțelegere aproape totale față de politica externă în rândul publicului larg din România probabil majoritatea se întreabă de ce ne-ar interesa pe noi ce se întâmplă într-o țară îndepărtată?
Dar există o lecție foarte importantă de tras pentru România. Și anume aceea că, indiferent de sistemul de alianțe în care suntem, atât timp căt nu vom lua foarte în serios pregătirea propriilor capacități de apărare și de cunoaștere a mediului extern și construirea unor instituții ale statului solide, populate de la vârf în jos cu oameni serioși și pregătiți nu vom putea aștepta la infinit de la alții să ne apere. Nu va lupta nimeni în locul nostru dacă, în primul rând, noi înșine nu vom arăta că suntem capabili și dornici să o facem.
Avem și în imediata noastră vecinătate un caz similar de prăbușire fulgerătoare a capacității de apărare a unui stat pe fondul corupției endemice și a unor instituții fundamentale slabe și dezorganizate. Mai precis cazul pierderii Crimeei de către Ucraina din 2014. Da, acolo contextul a fost diferit. Dar simptomele și deznodământul au fost aceleași.”
A doua zi, politicianul a revenit cu un alt mesaj, care a generat controverse, în care afirmă că există multe persoane, unii chiar analiști sau politicieni, care-și dau cu părerea despre Afganistan fără să înțeleagă contextul geopolitic și care susțin acum exact opusul a ceea ce susțineau când trupele NATO erau în această țară.
„Şoc! Părerologii pricepuți la orice au intrat din nou în fibrilații pe rețelele sociale, în presa online și la TV. De data aceasta subiectul de discutat este Afganistanul și aceștia se întrec în analize care mai de care mai inepte.
Fără a minimaliza gravitatea subiectului, este și concurs de vărsat lacrimi de crocodil corect politice despre soarta femeilor afgane. Cam aceleași persoane care acum acuză virulent retragerea americană, până ieri vituperau contra prezenței acesteia în Afganistan și o catalogau drept (încă) o conspirație a complexului militar-industrial dornic de îmbogățire.
Inclusiv unii experți cu ștaif ies cu analize și propuneri ciudate. Partea bună este că se vorbeşte şi că un astfel de subiect reuşeşte să ia prim-planul obişnuitelor aventuri ale divelor cauciucate cu interlopii băştinaşi. De aceea, așa cum am scris și ieri, lecțiile care se desprind pentru România din dezintegrarea aproape instantanee a Afganistanului sunt atât de importante încât nu pot fi lăsate să fie trecute cu vederea, îngropate în mâlul trăncănelilor irelevante.
Indiferent de părerile legate de deciziile președintelui Biden, acesta a formulat pe scurt, ieri și astăzi, esența problemei: nicio țară nu poate aștepta ca alții să lupte la nesfârșit pentru ea, atât timp cât propria populație nu o face!
Această idee nu trebuie interpretată strict și exclusiv în contextul afgan, unul extrem de complex de altfel, ci în contextul mai larg al actualelor reconfigurări geopolitice globale. De exemplu, aceasta înseamnă că nu putem aștepta la nesfârșit ca alții să ne tot împingă de la spate pentru a ne consolida și profesionaliza sistemele și instituțiile fundamentale ale statului. Tot așa cum nu putem aștepta de la alții să ne împingă de la spate să ne dezvoltăm infrastructura și să devenim tot mai relevanți economic.
Pentru ca aliații să rămână alături de noi într-un moment critic trebuie, în primul rând, să le demonstrăm noi înșine că merită. Nu e suficient doar să fim parte dintr-o alianță, ca mai apoi să ne culcăm pe-o ureche. De ce instituțiile afgane s-au dezintegrat, de ce armata și populația afgană nu s-au opus talibanilor? Printre altele și pentru că lăcomia patologică, corupția generalizată și iresponsabilitatea majorității conducătorilor de la toate nivelurile nu le-au convins că reprezintă o alternativă câștigătoare, pentru care merită să lupte.
Aceste fenomene nu ne-au fost deloc străine nici nouă în ultimii 30 de ani. Dovada vie sunt milioanele de români care și-au smuls rădăcinile și au ales calea străinătății. De aceea este crucial ca România să iasă din zodia vacii de muls pentru o clasă politică incapabilă și iresponsabilă și să se îndrepte spre normalitatea unui stat așezat și dezvoltat. Indiferent de anumite stângăcii și naivități, USR PLUS este singura formațiune politică care a dovedit că dorește cu adevărat să aducă această transformare.”
În ambele declarații, Cristian Bordei avertizează că ceea ce se întâmplă acum în Afganistan trebuie să fie o lecție pentru România, statul nostru trebuie să fie capabil să se apere singur și trebuie să aibă instituții democratice solide, acceptate și susținute de populație.