Ultima competiție din acest an pentru sportivii de la Cluj Crusaders a fost Campionatul național de powerlifting – împins cu bara din culcat 2023, ce a avut loc între 30 noiembrie și 2 Decembrie, la Beiuș (jud. Bihor). Competiția a aliniat cei mai puternici români într-un weekend de sărbătoare, iar cei 14 sportivi clujeni s-au afirmat în compania unor sportivi titrați, unii chiar cu experiențe internaționale notabile. Rezultatele detaliate pot fi consultate aici.
Putem spune că cea mai bună clasare i-a aparținut tânărului sportiv Mihai Pișta. Acesta a obținut locul al III-lea în clasamentul open la juniori 1, clasament ce ia în considerare greutatea ridicată raportată la greutatea corporală. Juniorul de la Crusaders a ridicat 137.5 kg, ceea ce i-a conferit medalia de bronz la open, locul I în cadrul categoriei Juniori 1 (19-23 de ani), -83 kg și locul al IV-lea în clasamentul seniorilor.
Barna Kakucs a avut o perioadă de pregătire bună și a stabilit un nou record pentru Crusaders în astfel de competiții. A reușit să ridice cu succes 200 kg de la piept, ceea ce l-a plasat pe locul al IV-lea în categoria +120 kg, la egalitate cu sportivul de pe locul al III-lea (care a fost cu două kilograme mai ușor). De-asemenea, Barna a concurat și „la echipat”, unde a urcat pe a treia treaptă a podiumului. Clubul clujean a avut încă un sportiv la categoria +120 kg, Călin Rus, ce a ocupat locul al VI-lea la finalul competiției.
Pe lângă Barna Kakucs, încă un sportiv a reprezentat cu succes Crusaders „la clasic” și „la echipat”. Veteranul Petru Borbely-Coroban, originar din Turda, a ieșit campion național în ambele zile, la categoria Masters 4 (peste 70 de ani), -105 kg.
La categoria feminin, pentru clubul clujean au concurat două sportive. Cea mai bună performanță i-a aparținut Zsuzsannei Kasa, care a luat medalia de argint în categoria -69 kg feminin cu 70 kg împinse. Andra Bârsoianu a avut de-asemenea un parcurs bun și a obținut locul al treilea la categoria -76 kg, feminin, cu 55 kg ridicate.
Lista de medalii a fost întregită de juniori. Astfel, Theo Recalde a devenit campion național la categoria Juniori 2 (sub 18 ani), -74 kg, Denis Filaton a cucerit medalia de argint la categoria Juniori 2, -93 kg, Eduard Ștreangă a terminat competiția pe cea de-a treia treaptă a podiumului la categoria Juniori 1, -105 kg, Rareș Cozea s-a întors cu bronzul categoriei Juniori 1, -93 kg, iar Călin Nemeș a obținut locul al III-lea la categoria Juniori 1, -74 kg.
Rezultate notabile întâlnim și la ceilalți seniori: Dragoș Copădineanu – locul al IV-lea la categoria -120 kg, Eduard Ștreangă – locul al VI-lea la categoria -105 kg, Mario Molnar – situat în prima jumătate la categoria -93 kg, iar Andrei Popovici – locul al IV-lea la categoria -74 kg.
A fost o competiție acerbă, iar performanțele sunt bune și foarte bune. Clujenii adresează felicitări tuturor membrilor clubului, atât pentru rezultate, cât și pentru modul în care au reprezentat Cluj Crusaders la acest campionat național, dar și celorlalți sportivi participanți, precum și celor implicați în bunul mers al competiției! Evenimentul a fost organizat sub egida Federației Române de Powerlifting (afiliată International Powerlifting Federation – IPF), condusă de Președintele Ovidiu Pănăzan, iar o contribuție semnificativă a avut-o Ionuț Florin Lupaș (Lupaș Power Gym/CS Crișul Oradea).
Powerliftingul este cel mai reprezentativ sport de forță și reunește trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Acest campionat național s-a concentrat doar pe proba de împins cu bara din culcat, iar fiecare sportiv a avut la dispoziție 3 încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare. În timp ce sportivii care concurează „la echipat” (equipped) poartă un costum special de powerlifting care duce la ridicarea unor greutăți mai mari, cei care participă „la clasic” folosesc doar un echipament uzual sălilor de sport. Din echipamentul obligatoriu fac parte singletul (un costum simplu, similar celor folosite la haltere sau lupte), un tricou și pantofi sport; permise (și recomandate) sunt wrist wraps (feșe pentru încheietura mâinii), iar unii sportivi folosesc și centura sau chiar o gutieră dentară.