Cetățuia din Cluj este una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului însă reabilitarea stagnează de câțiva ani. Primul și singurul pas s-a făcut acum cinci ani prin modernizarea scărilor de pe aleea principală, dar din cauza că nu au fost realizate cum trebuie acestea s-au distrus.
O parte din ideile înaintate la dezbaterile publice includeau și reabilitarea monumentelor istorice din apropiere și construirea unui teatru de vară.
În prezent, Cetățuia este doar un loc plin de ruine și deșeuri aruncate la tot pasul. Aleile sunt neglijate, iar dealul este plin de vegetație neîngrijită. În unele zone există riscul să fie alunecări de teren, iar copiii se află în cel mai mare pericol și din această cauză, trebuie să fie în permanență supravegheați de părinți, deoarece se pot produce accidente grave.
Cei care doresc să urce pe Cetățuie, trebuie să aibă mare grijă deoarece în loc sa se bucure de peisaj, s-ar putea alege cu răni din cauza lipsei balustradelor, care creează riscul de a cădea în gol, mai ales noaptea, când zona este complet neluminată.
Autoritățile locale au specificat că nu pot să facă deocamdată nimic fiindcă terenurile de pe Cetățuie sunt în mare parte private. Autoritățile nu au ajuns la nicio înțelegere cu proprietarii acestora asupra dreptului de administrare. Terenurile aparțin Unita Turism Holding, BT Leasing și Banca Transilvania. Așadar, Primăria nu poate interveni.
Încă din anul 2013, primarul Emil Boc anunța că Primăria se află în negocieri cu proprietarii terenurilor, iar odată ce se va obține dreptul de folosință asupra întregii zone lucrările de amenajare vor avansa.
De atunci și până acum autoritățile locale tot în negocieri o țin, iar clujenii și turiștii care vin să viziteze zona, nu se pot bucura cu adevărat de priveliște.
Firma SC Dominus Vega, care este beneficiarul și constructorul proiectului, a uneia dintre clădirile istorice din cadrul ansamblului de pe Cetățuie, a tăiat o porțiune dintr-o alee și a mai construit un corp de clădire. Lucrările au fost făcute sub girul unei autorizații de intervenție de primă necesitate. Firma Dominus Vega îi aparține lui Viorel Zaharia, consulul onorific al Republicii Sierra Leone la Cluj Napoca.
În urmă cu aproximativ doi ani, firma ludușană Dominus Vega, patronată de administrată de Viorel Zaharia, a obținut autorizația de construcție 1406/ 11.08.2016 cu titlul de Lucrări de intervenție de primă urgență la Pavilionul C3 – Ansamblul Cetățuia Cluj Napoca.
În mod normal, autorizațiile de construcție pentru aceste situații de lucru sunt acceptate pentru a remedia o serie de probleme urgente care au apărut la un imobil vechi, nu însă pentru construcția unui corp nou de clădire. Iar administrația clujeană nu e efectuat nici un control pentru a verifica modul în care are loc demarajul lucrărilor la o clădire de patrimoniu istoric.
Un al proiect plănuit pentru Cetățuie de câțiva ani este teatrul de vară, pentru care a fost cumpărată o suprafață de 10.000 de metri pătrați, preț fără TVA, cu 100.000 de euro. Însă amenajarea teatrului de vară nu a putut fi pusă în practică din cauza unui credit ipotecar contractat cu ceva vreme de Unita Turism Holding.
Pentru realizarea teatrului de vară s-a organizat în anul 2017 un concurs de soluții, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, iar suma alocata a fost de 88.500 de euro în total.
Într-un proiectul de hotărâre privind organizarea concursului de soluții pentru „Amenajare Cetăţuie Cluj-Napoca”, este motivat faptul că „prin preluarea de către Primărie a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice principale din oraș. Dorința promotorului concursului este ca acest spaţiu să devină unul destinat evenimentelor în aer liber, dar şi un spațiu public de o foarte bună calitate, cu un puternic caracter identitar, reprezentativ pentru întregul oraş”.
Premiului I i-au fost alocați aproximativ 81.000 euro, iar proiectul constă în contractul de proiectare pentru Planul de Urbanism Zonal (PUZ), Planul Urbanistic de Detaliu(PUD), Studiu de fezabilitate (SF),Proiect Tehnic (PT), documentație pentru certificat de urbanism, studiu geotehnic, întocmirea documentațiilor necesare pentru obținere avize și obținerea avizelor, Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), Detaliile De Execuție(DDE) caiete de sarcini.
Premiul II va primi aproximativ 4.400 euro, iar pentru premiul III se alocă aproximativ 2.200 euro.
Juriul selectat prin dispoziția primarului Emil Boc care au stabilit câștigătorii a fost format din Ligia Subțirică (arhitect-șef al municipiului) şi arhitecţii Adriana Matei, Ioana Agachi, Virgil Pop, Sorin Scripcariu şi Adrian Iancu.
„Prin concurs se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru amenajarea din ansamblu urban Cetăţuia din Cluj-Napoca – şanţul cetăţii pe latura nord-vestică în vederea încredinţării contractului de proiectare. Soluţiile de amenajare trebuie să individualizeze şi să îi redea importanţa pe care acesta o are atât în cadrul ansamblului urban din care face parte, cât şi la nivel municipal. Se doreşte crearea unei amenajări contemporane, care să respecte şi să se integreze în contextul ansambului monument istoric. Funcţiunea principală va fi cea de spaţiu destinat evenimentelor şi pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară). Se va urmări asigurarea tuturor spaţiilor conexe funcţiunii principale ca loc de evenimente, dar şi ca spaţiu public, de agrement, între aceste evenimente. Concurenţii au libertatea de a propune şi alte funcţiuni”, se arăta în proiectul Hotărârii ale Consiliului Local (HCL).
Chiar dacă contractul dintre Primărie și Ordinul Arhitecților pentru pregătirea concursului de soluții a fost semnat, tema și regulamentul întocmite, acesta nu a fost lansat până în momentul de față. Ovidiu Câmpean, cel care este responsabil cu derularea concursului, a explicat de ce timp de un an de zile nu s-a făcut nimic.
„Concursul nu a început încă. Am semnat un contract cu Ordinul Arhitecţilor pentru pregătirea concursului de soluţii, iar procedura a constat în pregătirea temei şi a regulamentului. Avem şi Parcul Feroviarilor şi strada Mihail Kogălniceanu, iar acestea se vor lansa pe rând, deoarece nu este oportun să se lanseze mai multe concursuri deodată, deoarece trebuie să avem o participare cât mai mare din partea arhitecţilor din ţară şi din străinătate. Au existat discuţii cu privire la un teatru de vară şi s-a trecut şi în tema de concurs această chestiune, dar în ceea ce priveşte modul de amenajare va fi a atitudinea juriului care va alege soluţia câştigătoare. Am avut şi concursul de soluţii pentru Someş, am avut şi Turnul pompierilor şi așa cum vă spuneam trebuie să le etapizăm”, a declarat Câmpean.
Din anul 2000, încă din campania electorală a fostului primar Gheorghe Funar se discută o altă idee pentru Cetățuie, mai exact amenajarea unei Telegondole. În cadrul proiectului de bugetare participativă început de Primăria municipiului Cluj-Napoca, clujenii au propus acest proiect prin intermediul căruia s-ar putea face legătura între două zone de agrement, printr-o instalație simplificată, cu câteva cabine de transport.
Conectarea celor doua zone de agrement importante, cu punerea în valoare a promenadei de pe Cetățuie, ar asigura automat și un acces facil, pe dealul Cetățuii, în special pentru persoane în vârsta, mame cu cărucior, persoane cu dizabilități și locuitori ai cartierului Gruia.
Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită în perioada Habsburgică în vârful dealului cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.
Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluţiei de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.
Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici