Unelte de piatră descoperite recent în Emiratele Arabe Unite redeschid controversa privind momentul în care oamenii au părăsit continentul african. Până în prezent se considera că oamenii moderni au apărut în estul Africii în urmă cu aproximativ 200.000 de ani, dar din cauza deşertului şi a altor specii humanoide primitive (cum ar fi Neanderthal) nu au plecat de pe acest continent decât acum 50.000 de ani.
Echipa de arheologi condusă de Hans-Peter Uerpmann de la Universitatea din Tübingen, din Germania, au raportat găsirea unor unelte de piatră în situl Jebel Faya, în estul Peninsulei Arabe, în apropiere de intrarea în Golful Persic. Dacă se confirmă faptul că aceste instrumente au fost confecţionate de oameni moderni, se poate afirma că plecarea din Africa s-a produs mult mai devreme.
Descoperirea publicată în revista Science atestă importanţa Arabiei în domeniul antropologiei umane, deşi naşte numeroase întrebări. Se pune problema dacă cei care au produs respectivele unelte au fost într-adevăr oameni moderni şi dacă au călătorit mai departe sau a fost doar o incursiune izolată. De asemenea, se poate specula că a fost nevoie de trecerea peste o etapă importantă în evoluţia socială sau culturală pentru a determina această migraţie.
Datele bazate pe studiul ADN confirmă faptul că toate populaţiile umane de pe glob au ca strămoşi comuni un grup relativ restrâns care a plecat din Africa în urmă cu mai puţin de 60.000 de ani. Cercetătorul german consideră însă că aceste informaţii nu sunt suficiente şi este nevoie de noi studii pentru a determina cu exactitate traseul primilor oameni moderni, din vatra lor ancestrală spre restul globului.