Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane.
În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Ghiurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom.
Praidul se clasifică, ca fiind o aşezare relativ „tânără”, fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul „paraj” cu diminutiv, aşa cum apare în tot bazinul Carpatic, şi înseamnă mic teren cu iarbă, sau păşune mică cu iarbă. Această „păşune” este străbătut de râul Târnava Mică, şi de afluenţii acestuia. Târnava Mică se naşte la km 8 al drumului spre Gheorghieni din cele două pârâiaşe principale: Creanga Mare şi Creanga Mică. Zona dintre cele doua pârâie se numeşte „Botul celor două Crengi” de către localnici. Acolo a fost cândva căsuţa marelui poet maghiar Áprily Lajos – locul preferat al poetului – de care războiul mondial l-a despărţit definitive.
Praidul – ca şi concept – este strâns înrudit cu sarea şi cu tot ce se leagă de aceasta. Dar explicarea formării comunei numai cu sarea ar fi o greşeală. Dacă considerăm numărul de angajaţi la salină, până în anii 1958 – 59, acesta nu atingea nici o sută şi din Praid erau numai 10-15%.
Putem spera, nu fară motive, că atracţia Praidului – şi unicului Ţinut al Sării – va creşte în viitor. Putem afirma că, cel care s-a odihnit odată aici, a beneficiat de frumuseţea naturii şi s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor – s-a îmbogăţit cu amintiri pentru o viaţă.
Salina Praid
Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. Primul document în care apare ocna de sare din Praid, datează din anul 1405.
După cele menţionate de Orbán Balázs, în anul 1861 întreaga zonă locuită de secui şi saşi, a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762.
Tratamentul subteran a început prin anii 60, în mina Doja. În 1980 baza de tratament a fost strămutată la orizontul „50”, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe o distanţă de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coastă. În timpul sezonului de vară numărul persoanelor, care vizitează mina şi a bolnavilor, cine se tratează aici, ajunge până la cifra de 2500-3000/zi.
Zăcământul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă uşor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km şi o adâncime de 2700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani, şi constituie o comoară de nepreţuit în economia Transilvaniei.
Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea a fost denumită „sare secuiască”, după care de altfel s-a şi denumit această zonă („Zona sării” sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit „pâinea” oamenilor din această zonă de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rând a oferit gustul şi „sufletul” mâncărurilor secuieşti şi ardeleneşti.
Tratatament
Tratamentul de speleoterapie şi climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.
Acest tratament subteran se desfăşoară la orizontul „50”, aflat la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe timpul petrecut în subteran se recomandă gimnastică, condusă de un cadru specializat, plimbări şi dozarea efortului fizic. Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, aceştia fiind supravegheaţi permanent de către un personal medical.
După statisticile medicului de specialitate din comună se poate observa că în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori şi reacţionează pozitiv, scade numărul şi intensitatea crizelor astmatice şi creşte capacitatea de rezistenţă a organismului.
Din acest motiv comuna Praid este dotată cu un spital şi trei cabinete medicale.