Recent ales consilier local din partea PSD, Ovidiu Săcară ne vorbește despre cariera sa profesională și politică, obiectivele din actualul mandat, situația urbanismului clujean și relația de opoziție față de actualul primar.
Presa Locală: Cine este Ovidiu Săcară? Cum v-ați prezenta celor care nu vă cunosc încă?
Ovidiu Săcară: Ovidiu Săcară este un clujean de 48 de ani, crescut, educat și lansat profesional în municipiul Cluj Napoca. Traseul meu educațional și profesional a generat o varietate de pregatiri, calificări și aptitudini, fiind la bază profesor de sport și antrenor de baschet, absolvent al Academiei de Lobby și Advocacy Timișoara, salariat al Poștei Române de 28 de ani, pornind de la poziția de oficiant până la cea de director general al acestei companii naționale. Actualmente sunt director al Unității de Afaceri Logistică, la nivel central al Poștei Române. De asemenea, nu pot să uit cei aproape 20 de ani de muncă sindicală în cadrul C.N.S. Cartel Alfa, fiind aproape 11 ani vicepreședinte județean.
Presa Locală: Ce v-a determinat să candidați la funcția de consilier local în Cluj-Napoca și cu ce gânduri începeți acest mandat?
Ovidiu Săcară: Această candidatură a venit având spiritul de solidaritate față de problemele municipalității, de solidaritate față de membrii și simpatizanții PSD, precum și urmare a pregătirii și activității mele în entități cu bugete și responsabilități sociale mari, așa cum sunt Poșta Română și Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa.
Gândurile mele și ale echipei de viitori consilieri locali PSD sunt îndreptate către performanță administrativă, corecția derapajelor actuale, continuarea și dezvoltarea proiectelor benefice municipiului, deschiderea către cetățean respectiv investitori, deschidere către investiții reale și realiste în infrastructură și asigurarea unor condiții prielnice revenirii la un cost corect al vieții în Cluj Napoca.
Presa Locală: Sunteți președintele PSD Cluj-Napoca. Cum comentați scorul obținut pe 9 iunie la nivel de municipiu?
Ovidiu Săcară: Rezultatul obținut de către PSD la nivelul municipiului reprezintă o revigorare și mobilizare a electoratului de stânga față de anul 2020, creșterea fiind de aproximativ 70% iar generatoarea acestui progres fiind echipa existentă în acest moment la nivel municipal și județean.
Desigur, un procent de 12% nu este mulțumitor, ci mai degrabă poate fi unul mobilizator pentru alegerile din toamna acestui an, alegeri pe care PSD trebuie să le câștige, la nivel național.
Presa Locală: Veți face opoziție față de primarul Emil Boc sau coaliția funcționează și la nivel local?
Ovidiu Săcară: Categoric! PSD Cluj Napoca se va afla în opoziție cu primarul Emil Boc, lucru care s-a întâmplat și până acum. Această opoziție va fi una constructivă, dar care va desființa autosuficiența, impostura, incompetența și lipsa dialogului.
Presa Locală: Credeți că actualul primar își va duce mandatul la bun sfârșit sau va pleca mai repede din funcție? Vă pregătiți pentru scenariul unor alegeri locale anticipate?
Ovidiu Săcară: În opinia mea primarul Emil Boc nu-și va putea finaliza următorul mandat de 4 ani, tentațiile fiind mari la orizont. Categoric ne vom pregăti pentru alegeri anticipate.
Presa Locală: L-ați criticat pe Emil Boc pentru aserțiunea că unii candidați ar fi fost dirijați de „mafia imobiliară”. Ce considerați că ar trebui schimbat față de situația din prezent în domeniul urbanismului?
Ovidiu Săcară: Dacă există o mafie imobiliară, aceasta a interacționat până acum cu executivul primăriei, nicidecum cu acești candidați, iar ținerea acesteia în frâu a fost la îndemâna Primarului, lucru care nu s-a intamplat. Categoric trebuie resuscitată și valorizată Instituția Arhitectului Șef al Municipiului cu tot aparatul de specialitate precum și inițierea apropierii de cetățean, prin relaționarea pe teme de urbanism, direct pe cartiere.
Presa Locală: Cum vedeți dezvoltarea zonei de nord a orașului, unde se anunță proiecte imobiliare de mare anvergură? Vor reuși autoritățile locale să construiască infrastructura necesară pentru acestea, în timp util?
Ovidiu Săcară: Zona de nord este predispusă dezvoltării în condițiile în care PUG -ul este funcțional iar PUZ-urile și PUD-urile derivă corect din acesta. Îmi doresc ca toate zonele municipiului să se poată dezvolta, atât prin prisma dezvoltatorilor cât și a persoanelor fizice care visează la o casă proprie, după o viață de munca. Din păcate, politica de până acum a Primariei nu a asigurat o dezvoltare sănătoasă a infrastructurii înaintea declanșării marilor șantiere. Sper să schimbam aceasta optică, începand din septembrie 2024, odată cu instalarea noului Consiliu Local.