Furnizorul de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic EnergoBit spune că este „surprins” de investigaţia deschisă de Consiliul Concurenţei privind o posibilă practică anticoncurenţială în derularea unor proceduri de licitaţii publice organizate de Transelectrica. Anunţul acestei investigaţii a fost făcut ieri de Consiliul Concurenţei.
„Referitor la procedura de licitaţie privind Staţia Râureni, după cum inclusiv comunicatul de presa al CNTEE Transelectrica S.A. precizează, nici EnergoBit S.A. şi nici ELM Electromontaj Cluj S.A. nu au participat, neexistând practic niciun indiciu care să vizeze societăţile din Grupul EnergoBit. Decizia de a nu participa la această procedură de licitaţie, ca de altfel şi la multe alte proceduri de licitaţie de pe piaţă, a fost luată în mod independent, în baza unor analize interne, fără a exista o concertare sau coordonare cu alţi participanţi concurenţi.
Nu înţelegem surprinderea autorităţii contractante legată de faptul că ofertanţii au licitat preţuri foarte scăzute, în condiţiile în care tocmai autoritatea contractantă a stabilit preţul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire a contractului. De asemenea, facem precizarea că Asocierea EnergoBit S.A. – ELM Electromontaj Cluj S.A. a acţionat în mod independent, neexistând nicio comunicare sau corespondenţă între Asociere şi Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. referitoare la această procedură de licitaţie” se arată în reacţia Energobit.
EnergoBit a fost fondat la începutul anilor ’90 de trei clujeni – Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal. După aproape două decenii, în 2012, polonezii de la Innova Capital au intrat în afacere şi au controlat compania până anul trecut.