Dr. Mihai Iepure, membru al Consiliului Județean Cluj din partea USR, ne vorbește despre situația sistemului medical, atât la nivel local cât și național, precum și despre relația dintre opoziție și putere în cadrului instituției care administrează județul.
Presa Locală: Cum au fost primii doi ani și jumătate în calitate de consilier județean?
Mihai Iepure: Primii doi ani și jumătate au fost marcați de faptul că suntem în opoziție în Consiliul Județean și facem eforturi să punem pe agendă nevoile cetățenilor și dorința de reformă ale administrației publice a celor care au votat USR.
Încă din primele zile de mandat mi-am concentrat activitatea pe programul politic pe care l-am construit înainte de campania electorală. Astfel, preluând mandatul în Ianuarie 2021 în plină stare de alertă, am propus ca în Consiliul Județean Cluj să fie prioritizat sistemul de sănătate. Am cerut creșterea alocației de hrană pentru pacienții din spitalele clujene, precum și alocarea de hrană pentru medicii rezidenți care efectuează gărzi neremunerate. Am solicitat implicarea Consiliului Județean Cluj în campanii de conștientizare a importanței prevenției în domeniul medical, precum și de recunoaștere a meritelor cadrelor medicale implicate activ în acea perioadă. Am realizat destul de repede că sunt multe nevoi și flexibilitate puțină la decidenți.
Presa Locală: Care sunt principalele probleme ale sistemului medical clujean și în ce fel poate Consiliul Județean să le rezolve?
Mihai Iepure: Din fericire, Clujul stă bine în ceea ce privește resursa umană în domeniul sanitar. Avem medici buni și dedicați, care se apleacă asupra nevoilor cetățenilor și, precum observăm și din statisticile (parțiale) publicate de Ministerul Sănătății, fenomenul corupției nu este atât de răspândit la Cluj, iar cu intrarea colegilor mei din noile generații acesta va dispărea treptat.
În acest moment principala problemă este infrastructura medicală deficitară. Multe spitale își desfășoară activitatea în clădiri mai vechi de 100 de ani care își arată limitele din punct de vedere al circuitelor funcționale și al posibilității de a implementa tehnologii noi în aceste spații. Acest neajuns afectează activitatea medicală, exemplific doar cu situația în care personalul medical trebuie să transporte pacienții nedeplasabili cu targa pe scări pentru că nu pot fi montate lifturi corespunzătoare.
Din păcate, unele deficiențe se mențin și în proiectele noi de spitale implementate de administrația locală, care rămâne surdă la sesizările noastre. Pot exemplifica cu proiectul Centrului de Transplant Multiorgan, unde în proiectul inițial se prevedea ca deșeurile medicale să fie transportate cu lifturile de personal.
În final, în ciuda insistențelor mele, nu a fost implementat un sistem de management al deșeurilor gestionat de roboți pe trasee complet separate de cele ale personalului și pacienților, astfel crescând riscul apariției Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Sper că până la implementarea efectivă a proiectului se va găsi o soluție.
Consiliul Județean poate și trebuie să facă mai mult. Pentru a realiza asta trebuie să nu se mai degreveze de atribuțiile ce îi sunt date prin Legea nr. 95/2006 privind Reforma în Domeniul Sănătății și să își ia in serios atribuțiile de coordonator al activității spitalelor al căror management a fost transferat Consiliului Județean și nu doar să aștepte cererile managerilor și în parteneriat cu acestea și celelalte instituții medicale din Cluj să lucreze pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, începând cu educația, prevenția și tratamentul primar al afecțiunilor de sănătate.
Toate acestea sunt posibile cu o aplecare mai mare asupra problemelor din sănătate și, bineînțeles, cu bună credință, nu prin creșteri ale unor prețuri de peste 100 de ori a echipamentelor medicale cum am identificat într-un proiect de hotărâre de anul trecut.
Presa Locală: Au existat momente tensionate între președintele Consiliului Județean Cluj și consilierii USR. Cum se prezintă această relație în prezent?
Mihai Iepure: Din păcate, lupta politică a depășit limitele unui limbaj specific administrației publice și a fost coborâtă de multe ori spre grobianism și miștocăreală. Așa vechea clasă politică a ales să respecte votul cetățenilor care au dorit o schimbare a acestor metehne.
La acestă stare de fapt a contribuit și faptul că timp de mai bine de doi ani ședințele de Consiliu Județean Cluj au fost convocate doar în sistem on-line, deși am solicitat în multiple rânduri să se desfășoare măcar în sistem hibrid, cu participarea fizică a celor interesați, dacă majoritatea dorește să rămână surdă la vocea cetățenilor.
Sper totuși să depășim aceste neajunsuri odată cu revenirea la ședințele în format fizic și respectul față de cetățenii pe care îi reprezentăm să ducă la o aplecare mai atentă asupra proiectelor propuse.
Pe această cale fac din nou apel la președintele Consiliului Județean Cluj pentru a reveni la o colaborare loială instituțională în interesul cetățenilor și de a ține cont de propunerile transmise de cetățeni prin vocea consilierilor județeni.
Presa Locală: Liderii clujeni ai PNL spun deseori despre consilierii locali și județeni ai USR că nu ar avea experiență administrativă, vă ridiculizează inițiativele și le resping. Un exemplu recent a fost în cazul propunerii privind construirea unei maternități. De ce credeți că se întâmplă acest lucru?
Mihai Iepure: Actualii decidenți au creat un sistem rigid, fără imaginație, performanță și pretenții. Este un sistem care încurajează să faci minimul posibil și să poți arunca vina la altcineva. Acesta este modul de a face politică din cauza căruia cetățenii au votat „Oameni noi în politică”. S-au săturat de miștouri și grobianisme, vor consilieri care să le asculte nevoile și ideile și să aducă problemele semnalate în forurile decizionale.
Cei din actuala majoritate toxică PNL-PSD-UDMR, nu ne intimidează pe noi, de fapt ignoră o parte a cetățenilor care ne-au trimis să-i reprezentăm în forurile administrative.
Deși suntem noi în politică, am decis să facem politică în interesul cetățenilor și nu al găștilor de partid și asta îi sperie pe cei din vechea clasă politică. Asta ar putea explica comportamentul lor.
Deși noi în marea majoritate a cazurilor am ales să susținem proiectele propuse de executiv, argumentând doar în situația în care propunerile puteau fi îmbunătățite prin completări sau modificări, proiectele propuse de USR sunt în continuare ignorate.
Presa Locală: Ce intenționați să mai promovați în cadrul Consiliului Județean până la finalul anului următor? Doriți să candidați pentru un nou mandat?
Mihai Iepure: Lucrăm la mai multe proiecte, dar pot exemplifica câteva.
1. Vom redepune proiectul pentru construirea unei noi Maternități în Cluj-Napoca pentru că obligația aparatului de specialitate, conform Codului Administrativ, este să găsească soluții ca proiectele să se implementeze și să facă demersurile necesare pentru ca acestea să fie cât mai bune, nu să caute nod în papură. Pe această cale invit toți cetățenii să semneze petiția USR să arătăm actualei majorități că cetățenii își doresc o maternitate nouă în Cluj-Napoca – https://cluj.usr.ro/o-noua-maternitate-la-cluj-napoca/
2. Un alt proiect important este construirea unui Centru de tratare a adicțiilor, proiect care are deja și sumele necesare pentru acest an în Bugetul Municipiului Cluj-Napoca.
Din păcate, în acest moment, numărul de persoane care consumă alcool și substanțe interzise este în creștere, fiind îngrijorător că și numărul minorilor consumatori de droguri este în creștere.
Un astfel de centru oferă soluții ce includ: terapie individuală, terapie de grup, monitorizare și coordonare cu alți specialiști (psihiatri, reprezentanți ai clerului etc.); pentru tratament susținut și menținerea abstinenței.
3. O altă propunere pe care o voi relua este suplimentarea de defibrilatoarelor externe automate.
Stopul cardiac este una dintre principalele cauze de moarte subită la nivel global, afectând aproape 6 milioane de oameni în fiecare an. Rata de supraviețuire sub 5% face ca stopul cardiac să fie răspunzător de mai multe victime decât cancerul de sân, cancerul pulmonar sau bolile asociate HIV/SIDA. Apare de obicei în mod abrupt, fără niciun avertisment și statisticile spun că în peste 84% din cazuri intervine în afara spitalului
Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele laice(fără pregătire medicală) pot interveni în cazul asistării la un caz de stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.
Sperăm că această propunere va fi luată în considerare, având în vedere importanța salvării vieților în cazul unui stop cardiac și a accesului rapid la ajutor în aceste situații de urgență.
M-am implicat în politică pentru că vreau ca sistemul medical să devină pacientul la a cărui însănătoșire să contribui. Pentru a face acest lucru posibil îmi voi aduce contribuția candidând la poziții din care eu cred că pot aduce plus valoare prin pregătirea mea profesională.
Presa Locală: După pandemia de COVID-19 și controversele privind vaccinurile, a scăzut considerabil și intenția de vaccinare în rândul părinților care au nou-născuți. Cum poate fi oprită această tendință și cum pot fi combătute informațiile false din acest domeniu?
Mihai Iepure: Educația este cheia. Este nevoie de educație în toate domeniile, dar în special de educație sanitară pentru ca oamenii să conștientizeze beneficiile prevenției în medicină. Este mult mai simplu să ai un stil de viață sănătos, să previi prin vaccinare afecțiunile care au potențial letal decât să fii nevoit să suferi și să ai nevoie de tratamente dificile și costisitoare.
Presa Locală: Cum evaluați prestația actualului ministru al sănătății, Alexandru Rafila, comparativ cu a celor doi miniștri anteriori, care veneau de la USR?
Mihai Iepure: Din păcate prestația domnului Prof. Dr. Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății este una dezamăgitoare. Erau așteptări mari la adresa lui deoarece în perioada Stării de Urgență s-a erijat într-un specialist, dar după ce a ocupat scaunul de ministru nu a mai confirmat aceste așteptări. În mandatul ministeriatului USR la Ministerul Sănătății s-au pus bazele pentru a începe reconstrucția sistemului de sănătate prin alocarea substanțială de fonduri pentru construcția de spitale noi, amenajarea de ambulatorii de specialitate, dotarea de cabinete de medicină de familie un total de 2,45 miliarde de euro din PNRR.
Cunosc îndeaproape eforturile care s-au făcut la nivelul Ministerul Sănătății în perioada de pandemie și lipsa de personal specializat cu care s-au confruntat. Acesta a fost și motivul pentru care în 2021 am decis să merg să dau o mână de ajutor și am lucrat pentru o scurtă perioadă la Ministerul Sănătății, în condițiile specifice perioadei stării de alertă, când nimeni nu dorea să lucreze acolo, ba mai mult, mulți angajați și-au luat concedii medicale lungi sau s-au suspendat, fiind dificil de acoperit necesarul de specialiști.
Din păcate, după ce PSD a preluat Ministerul Sănătății, prioritatea a fost distribuția fondurilor spre baronii locali, prioritizând proiectele mai mici, nu proiectele de infrastructură sanitară nouă.
Putem exemplifica cu Spitalul Monobloc de Copii din Cluj și a Centrul de Transplant Multiorgan, care au fost scoase din lista spitalelor finanțate din PNRR, fiind prioritizate „secții de spital” din județele roșii. Totodată și alte proiecte sau reforme din PNRR sunt mult întârziate, riscând din această cauză să pierdem finanțarea.