Maia Sandu este lider al PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) din Republica Moldova, neparlamentar încă, dar considerat a fi cea mai pro-europeană (și pro-românească) forță politică de la Chișinău. Ea a fost Ministru al Educației în 2012-2015, iar în 2016 a fost învinsă la limită în alegerile prezidențiale de rusofilul Igor Dodon.
Presa Locală: Considerați că ați pierdut alegerile prin fraudă?
Maia Sandu: În primul rând, nu cred că am pierdut ceva în aceste alegeri. Alegerile prezidențiale au fost un pas important pentru echipa noastră, iar victoria va veni în alegerile parlamentare. Cele peste 766 de mii de voturi de încredere acordate au demonstrat că societatea noastră se poate uni în jurul unei idei comune, a unor altfel de politicieni, se poate mobiliza pentru a determina schimbarea reală în Republica Moldova. În al doilea rând, faptul că Dodon a devenit președinte cu sprijinul lui Plahotniuc și ca urmare a utilizării tuturor resurselor administrative controlate de acesta nu mai este secret pentru nimeni. Diferenţa de voturi față de Dodon a fost asigurată prin implicarea instituţiilor statului (CEC, Ministerul de Interne, MAEIE etc.) care fie au facilitat anumite încălcări, fie nu au împiedicat nişte acţiuni care au influenţat votul (de ex. implicarea Bisericii în campanie). De altfel, ca urmare a contestării noastre depuse la Curtea Constituţională, instanţa a fost nevoită să recunoască indirect aceste nereguli în cele şase adrese trimise Parlamentului.
Presa Locală: De ce ați renunțat să mai faceți contestații sau să organizați proteste de stradă post-electorale?
Maia Sandu: Nu am renunțat niciodată să contestăm și să cerem sancționarea ilegalităților și a fraudelor. În perioada post-electorală nu am organizat proteste, deoarece am depus contestările necesare. În contestația depusă la CC, am detaliat toate abaterile constatate în perioada pre-electorală și electorală și am demonstrat că votul cetățenilor a fost denaturat. Protestele de atunci au fost organizate de societatea civilă şi considerăm acest lucru firesc. Noi vom continua să utilizăm toate pârghiile legale de care dispunem pentru a cere, și în continuare, respectarea legii de către cei aflați la guvernare și sancționarea abaterilor de la principiile democratice.
Presa Locală: Cât de mare a fost influența Moscovei în alegerea lui Igor Dodon ca președinte al Republicii Moldova?
Maia Sandu: Influenţa a fost atât directă, prin transferul de imagine asupra lui Dodon din partea oficialilor ruşi, cât şi indirectă, prin mijloacele de propagandă care i-au fost puse la dispoziţie. Desigur, și aici, instituțiile abilitate au reacționat în mod selectiv. De exemplu, eu am fost sancționată, deoarece Partidul Popular European a postat o fotografie în care apăream alături de Angela Merkel și alți oficiali europeni, însă a trecut cu vederea sprijinul acordat pentru Dodon de cei de la Moscova. Organele de drept nici până astăzi nu au reacționat la solicitarea noastră de a verifica informațiile apărute în presa de investigație despre finanțarea Partidului Socialiștilor din bani rusești transferați prin zone off-shore.
Presa Locală: Cum veți continua lupta? PAS este deocamdată un partid neparlamentar, ce obiective aveți pentru următoarele alegeri legislative?
Maia Sandu: În primul rând, dorim să întărim structura organizatorică a partidului, să ne extindem în teritoriu şi să fim cât mai vizibili în spaţiul mediatic pentru a aduce la cunoştinţă cetăţenilor poziția PAS asupra principalelor probleme cu care se confruntă Republica Moldova. De asemenea, ne propunem ca la următoarele alegeri să fim cea mai importantă forță pro-europeană, să venim cu echipă puternică, profesionistă și incoruptibilă, capabilă să câştige alegerile, pentru a aduce schimbarea dorită de toţi.
Presa Locală: Care este poziția dvs. vizavi de dorința actualului lider de la Chișinău ca Moldova să devină republică prezidențială?
Maia Sandu: Chiar în campania prezidenţială am spus că forma parlamentară este cea mai potrivită pentru Republica Moldova. Cererile lui Dodon de sporire a atribuţiilor prezidenţiale fac parte din acelaşi spectacol mediatic pe care-l joacă împreună cu partenerii săi din Partidul Democrat, care l-au ajutat să câştige alegerile. Deoarece Dodon nu vrea să acționeze în interesul cetățenilor și să transforme instituția prezidențială într-o instituție credibilă, puternică, de contrabalansare a abuzurilor comise de guvernare, își acoperă refuzul și incapacitatea prin lipsa atribuțiilor.
Presa Locală: Cum vedeți discuția privind votul uninominal?
Maia Sandu: Schimbarea sistemului electoral este unica şansă a Partidului Democrat şi a lui Plahotniuc să ajungă la putere după 2018. Anume aceasta este raţiunea de a fi a „reformei” (singura, de altfel, la care sunt capabili) şi nu preocuparea pentru îmbunătăţirea reprezentativităţii sau reformarea clasei politice. Guvernanţii de la Chişinău nu ţin cont nici de experienţa similară a României şi Ucrainei care au renunţat la acest sistem, ce nu a adus la reformarea clasei politice.
Presa Locală: Este România un exemplu pentru Moldova? În acest context, cum au fost percepute protestele de la începutul acestui an, din mai multe orașe românești?
Maia Sandu: Am salutat mobilizarea civică exemplară a românilor, care s-au ridicat în apărarea democraţiei. Pentru noi România a fost şi rămâne model, tocmai pentru faptul că are instituţii capabile şi voinţă politică, necesare să combată corupţia, principalul flagel al ambelor state româneşti. Este şi o lecţie care ni s-a dat: democraţia şi libertatea nu se dăruiesc, ci se obţin în lupta de zi cu zi.
Presa Locală: Poate România să sprijine mai mult direcția europeană a Republicii Moldova? Credeți că ar fi util un Minister al Reîntregirii la București?
Maia Sandu: Partidul Acţiune şi Solidaritate a rămas printre puţinele forţe autentic pro-europene din Moldova, care fără niciun echivoc declară integrarea europeană ca principalul obiectiv al său. De aceea, sprijinul României în acest proces este pentru noi vital. Orice structură guvernamentală care ar facilita acest suport este de salutat.
Comments 1