Râul Someș, al cincilea râu ca mărime și debit din România are o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul acestei țări. Râul trece prin mai multe regiuni și împarte unele localități în două părți, iar pentru a fi mai ușor și rapid de traversat este nevoie de poduri.
În acest context s-au luat măsuri acum mulți ani când au fost construite primele poduri, însă pentru a facilita circulația este nevoie de și mai multe. Astfel, au fost făcute planuri pentru noi poduri peste râul Someș.
În prezent municipiul Satu Mare are doar două poduri peste Someș, în scurt timp va fi construit un al treileea, și vor începe lucrările la construirea celui de-al patrulea.
Cel de-al patrulea pod peste râul Someș, cel ce va face parte din șoseaua de ocolire a municipiului Satu Mare, va fi construit, înainte de ce de-al treilea pod, cel de pe strada Ștrandului.
Pentru cel de-al treilea pod în județul Satu Mare lucrările vor începe din primăvara acestui an și va lega localitățile Seini (județul Maramureș) și Pomi (județul Satu Mare) în locul în care în momentul de față se trece cu bacul.
„Lungimea totală a podului va fi de 180 de metri, iar lățimea totală a secțiunii transversale de 15.30 m. Lățimea podului va asigura două benzi de circulație (câte una pe fiecare sens de circulație).Este o investiție majoră și extrem de importantă pentru locuitorii orașului nostru și pentru cei ai Țării Codrului”, a declarat Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.
Gabriela Tulbure a mai precizat că valoarea totală a investiției va fi 3,2 milioane de euro.
„Am obținut după un efort considerabil, urmând toți pașii, finanțarea podului peste Someș, în valoare de 3.2 mil. de euro. Este un succes, devenind o punte economică și de mare interes pentru locuitorii zonei, și benefică celor două județe învecinate. Va fi amplasat pe locul actualului pod plutitor (bacul, cum i se mai spune), termenul de execuție fiind de trei ani de la începerea lucrărilor”, a mărturisit Gabriela Tulbure.
Deputatul Octavian Petric a spus că acest pod este foarte important. Poziția orașului Seini sunt caracteristici care-l clasează ca fiind un punct important, față de cele trei orașe mari din zonă, respectiv Baia Mare, Satu Mare și Negrești-Oaș.
De asemenea, din Seini începe drumul DJ 109 I care asigură legătura cu drumul național DN 19, ce străbate municipiul Sighetu Marmației și ajunge la granița cu Ucraina. Drumul Național DN1C / E58 asigură legătura cu municipiul Satu Mare și de acolo cu granița cu Ungaria.
Viceprimarul Albu a afirmat că în paralel cu podul de beton va fi construit și un pod de pontoane, despre care viceprimarul speră că va rămâne tot la Satu Mare. Acesta mai spune că ambele poduri vor fi construite în zona Dana I. Cererea pentru autorizarea podului de pontoane a fost deja depusă, iar de proiect se va ocupa o firmă din Sicilia cu zeci de angajați din România.
Soluția tehnică pentru podul principal s-a ales de tip hobanat, cu deschiderea centrală de 195 metri și două deschideri adiacente de 100 metri. Structura este susținută de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oțel special, dispuse simetric în sistem semiharpă.
Cele mai apropiate poduri peste râul Someș de orașul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55.3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod. Asta până la finalizarea viitorului pod.
Un alt pod peste râul Someș a fost început în dreptul orașului Ulmeni. Gradul de execuție a investiției este de aproape 80%. Atât constructorul, cât și primarul localității, au dat asigurări că podul va fi inaugurat în acest an.
O mare parte a lucrărilor rămase sunt legate de sudură, care nu se pot efectua decât peste o anumită temperatură, așa că firma constructoare așteaptă o temperatură corespunzătoare.
„Podul peste Someş sperăm să se termine în acest an. Din păcate, când s-a semnat contractul, Ministerul Dezvoltării ne-a limitat valoarea investiției. Dacă o să faceți o comparație a valorii de execuţie a podului de la Ulmeni, aceasta este exact cu 50% mai mică decât a fost licitată o lucrare similară, spre exemplu, la Seini. Deci executantul nostru se confruntă cu probleme legate de a nu pierde în această lucrare. Nici condiţiile meteo nu ne ajută, restricţionându-ne activitatea. Foarte multe din lucrările ce au mai rămas de făcut sunt legate de sudură. Acestea au nevoie de condiţii meteo mai prielnice, în sensul că nu se pot executa pe temperaturi scăzute, negative. Sperăm totuşi ca în cel mai scurt timp să vină vreme bună pentru a relua lucrările şi să finalizăm acest obiectiv în 2018, care este foarte important pentru Ulmeni şi zona înconjurătoare. Gradul de realizare a investiţiei este cuprins între 70 – 80%, ca şi componente, execuţie, doar că aceste operaţiuni de sudură, care sunt foarte multe şi complexe, merg destul de încet. Dacă podul se va inaugura, va fi un mare câştig din punct de vedere economic şi nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga zonă Codru, una mai săracă a judeţului. Vizată este şi zona Chioar, având în vedere că poate se va finaliza şi depozitul ecologic de la Sârbi-Fărcaşa”, a spus, Lucian Morar, primarul din Ulmeni.
Reprezentantul firmei constructoare a afirmat că odată cu venirea temperaturilor mai ridicate se va trece la realizarea sudurilor rămase de executat, dar și la montarea efectivă a structurii metalice peste apă.
„Mai avem de sudat două tronsoane şi de pus arcul, după care vine montată structura metalică peste Someş. Urmează apoi turnarea asfaltului. Partea de viaduct este făcută. Dacă timpul ne ajută, din 15 martie începem din nou lucrul pentru a-l finaliza în acest an. Podul va fi gata cel târziu până la sfârşitul lunii august. Atunci este termenul. Avem toate materialele, aşa că de cum ne permite vremea începem la montatul părţii ce vine peste Someş, după care vom face şi partea de trotuar pietonal, care e din tablă. Dar nici nu se pune problema să nu terminăm în acest an. Cu plăţile suntem în grafic, ce am lucrat ni s-a plătit. Dacă timpul este bun, mai avem de făcut şi devierea traseului ca să nu blocăm accesul maşinilor la podul plutitor, aşa că vom face accesul în altă parte, ca să putem lucra la rampe, de săptămâna viitoare. Am trimis deja utilajele pentru a face devierea pe un drum provizoriu, să nu blocăm nici accesul oamenilor care trec Someşul cu podul plutitor. Se anunţă totuşi ceva îngheţ pe final de săptămână, dar cred că de săptămâna viitoare începem la terasamente şi apoi cu celelalte lucrări de montaj din martie, numai să ne permită vremea”, a spus Ioan Băbuţ, executantul lucrării.
La finalizarea podului, acesta va lega Ulmeniul și zona Codru de Chioar, scurtând traseul șoferilor cu mulți kilometri. În momentul de față aceștia sunt obligați să meargă pe la Ardusat dacă vor să traverseze Someșul, sau să folosească podul plutitor.
Primăria Surduc, județul Sălaj, speră să finalizeze primul pod peste Someș care să le ofere acces rutier sătenilor din Turbuța, până în anul 2020. De când e satul Turbuța, oamenii nu au avut nicio cale de acces în sat pentru mijloacele auto, decât un bac.
Peste 300 de persoane sunt nevoite să traverseze râul pe o punte veche din plăci de fier care stă să cadă. Oamenii și-au făcut garaje pe o parte a Someșului, iar casele pe cealaltă parte. Autoritățile au uitat de localnici de 30 de ani.
„Dacă vine ambulanța, se parchează aici lângă punte și noi aducem bolnavul pe brațe. Dacă e incendiu, încercăm să trecem mașina de pompieri cu podul plutitor, dacă nu, asta e. Să ne ferească Dumnezeu”, a declarat un sătean.
Administrația locală condusa de liberalul Alin Băbănaș a obținut 13 milioane de lei pentru construirea unui pod peste râul Someș însă oamenii vor trebui să mai aștepte cel puțin încă trei ani până podul va putea fi folosit.
Contractul de finanțare între Primăria Surduc și Guvernul României a fost semnat pe data de 22 ianuarie, iar acum urmează să înceapă licitația, care va dura câteva luni.
Primarul Alin Băbănaș a spus că lucrările ar putea începe în toamnă.
„Am semnat contractul de finanțare pentru pod și pentru asfaltarea drumurilor. În total, valoarea contractelor este de 21 de milioane de lei, 13 milioane pentru pod și 8 milioane pentru asfaltări. Pana în 2020 trebuie să fim gata cu lucrările”, a explicat primarul.
Un alt podul de peste Someș, este cel care trebuie să conecteze Autostrada A3 Gilău-Câmpia Turzii de autostrada Gilău-Nădășelu.
Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, a spus că în 2018 se vor finaliza, cu siguranță, lucrările.