Produs de Napobit SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240009
Actuala majoritate din Consiliul Județean Cluj, condusă de Alin Tișe, a eșuat în ultimii 4 ani în a veni cu ceva major în sprijinul dezvoltării economice a Clujului. Cele mai importante realizări au fost legate de asfaltarea drumurilor județene, în timp ce aeroportul a fost lăsat să se descurce singur. Este puțin, extrem de puțin.
„În ultimii 4 ani, marile proiecte care ar fi trebuit să permită Clujului să treacă la nivelul următor și să intre în competiție cu alte centre importante nu doar din România, ci și de la nivel regional, din Europa Centrală și de Est, au rămas la stadiul de povești sau de studii de fezabilitate. Iar problema pentru Consiliul Județean Cluj nu sunt fondurile. Instituția dispune de un buget consistent, ce a fost suplimentat și prin credite bancare și prin emisiune de obligațiuni. Problema a fost și rămâne lipsa de viziune și de interes din partea majorității și conducerii Consiliului Județean. Mentalitatea lor este că lucrurile merg și așa. Este o mentalitate păguboasă, care riscă să aibă un impact negativ pentru noi toți.” spune Ionuț Florea, consilier județean și candidat pentru un nou mandat din partea Alianței Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie.
Absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Babeș Bolyai”, secția Bănci și burse de valori și deținător al unui master în Bănci și Piețe de capital, Ionuț Florea și-a construit o carieră de succes de peste 20 de ani ca profesionist în domeniul financiar-bancar. El a contribuit la întocmirea programului economic al Alianței Dreapta Unită pentru viitorul Consiliu Județean Cluj.
În opinia sa, Clujul beneficiază de un avantaj major prin faptul că are un mediu universitar efervescent în Cluj-Napoca. Acesta atrage tinerii și formează resursa umană valoroasă în diferite domenii, de la medicină la științe tehnice și economice, care după definitivarea studiilor acordă prima șansă profesională rămânerii aici. Iar resursa umană valoroasă a atras la rândul ei companii care au creat locuri de muncă. „Mediul universitar și cu cel privat de afaceri și-au făcut treaba și împreună au adus economia județului la nivelul la care se află acum. Este târziu, dar totuși nu prea târziu ca și autoritățile județene să își ia în serios responsabilitățile și să întreprindă pași concreți pentru a susține creșterea economiei județului, mai ales în condițiile în care măsurile fiscale din ultimii doi ani de la nivel național și impredictibilitatea fiscală, în general, au un impact negativ pentru multe industrii și afaceri.” subliniază Ionuț Florea.
Restrângerea sau sistarea recentă a activității diferitor companii din Cluj-Napoca este un semnal care confirmă validitatea argumentelor acestei abordări. Absența mai multor poli de dezvoltare economică la nivel județean afectează deja celelate orașe, a căror populație este în scădere, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul acestor comunități.
Clujul concurează, de altfel, pe o piață regională extrem de competitivă, în care decizia de menținere sau de realizare a unei investiții se ia strict pe criterii de afaceri. Tendințele și evoluțiile globale, inclusiv progresul din zona inteligenței artificiale, pun provocări pentru anumite industrii și susțin creșterea sau apariția altora. „În condițiile în care alte țări au sisteme fiscale mai predictibile și mai atractive decât România, iar diferite comunități locale și regionale din acestea oferă și ele o infrastructură și un cadru cât mai bun pentru investiții, Clujul riscă să piardă oportunități importante de dezvoltare. Ca și Consiliu Județean, nu avem control asupra politicilor fiscale de la nivel central, dar trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere la nivel județean pentru ca mediul economic să continue să genereze noi investiții, locuri de muncă și creștere. Iar noi venim în fața clujenilor cu un angajament clar de prioritizare a economiei locale și cu un plan concret de măsuri în acest sens.” adaugă Ionuț Florea.
Alianța Dreapta Unită propune dezvoltarea și implementarea unei strategii de atragere de noi investiții în județul Cluj, în special a industriilor care generează valoare adăugată mare. Trebuie să depășim mentalitatea de a aștepta ca investitorii să vină de la sine în Cluj și să facem trecerea la o mentalitate proactivă, în care îi identificăm și mergem și noi către ei. Este importantă implementarea de proiecte și acțiuni care să aibă ca obiectiv sprijinirea companiilor clujene de a intra și pe alte piețe europene și nu numai. Este crucial să susținem și realizarea unor noi parcuri industriale la nivel județean. În timp ce noi în ultimii ani am închis 2 proiecte, Tetarom 4 și 5, în alte județe, precum Bihor au fost făcuți pașii necesari pentru realizarea de noi parcuri industriale, soluție care își demonstrează beneficiile economice în continuare. Noi parcuri industriale trebuie realizate în Dej-Gherla, Turda-Câmpia Turzii și Huedin.
„Pentru a nu rămâne doar la stadiul de idei, aceste propuneri trebuie asumate ca obiective de viitorul Consiliului Județean. Totodată, implementarea lor e necesar să fie sarcină de serviciu pentru aparatul administrativ, fiind obligatorie înființarea unui compartiment care să aibă ca rol promovarea intereselor economice ale județului și sprijinirea mediului de afaceri. Încă din 2021 am venit cu această propunere în cadrul ședințelor de Consiliu Județean și vrem să fie implementată cât mai curând în beneficiul economiei clujene și al cetățenilor județului. E important, de aceea, ca viitoarea majoritate din Consiliul Județean Cluj să fie una care să înțeleagă și să susțină real dezvoltarea economică a Clujului. Prin votul lor din 9 iunie pentru Oamenii Buni, pentru lista de candidați ai Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Județean, clujenii pot pune umărul la atingerea acestui obiectiv și la susținerea progresului județului nostru.” concluzionează Ionuț Florea.