Sorin Platon este un clujean activ, în prezent vicepreședinte ALDE, de profesie medic veterinar oficial, cu masterat în „Controlul si expertiza produselor de origine animală”, doctor în Ştiinte Medicale – Medicină Veterinară cu specializarea „Tehnologie şi expertiză sanitar veterinară”.
Având în vedere că în iunie va candida pentru președenția Consiliul Județean Cluj dar și pentru anii în care a susținut asocierea de idei Cafeneaua Politică, redacția Presa Locală vrea să-l cunoască pe omul Sorin Platon și planurile sale de viitor.
Oana Pop: Cine este Sorin Platon? Cum te-ai caracteriza?
Sorin Platon: Sunt un cetatean onest, o mica rotita dintr-un angrenaj de rotite, ce impreuna pun in miscare conceptul de Romania. Educatia primita in familie cu referire la bunul simt, la binele colectiv, la nevoia asigurarii unei alternative echitabile a viitorului, m-a adus in postura de a mi se lua azi interviul.
Oana Pop: Ai fost membru PSD în trecut. Ce te-a făcut să treci de la un partid social-democrat la unul liberal?
Sorin Platon: Contrar aparentei, nu sunt un transfug. Am cautat sa-mi maximizez sansele, ca sa ma pot apoi implica activ in viata cetatii. Pentru aceasta am considerat util sa ma integrez intr-un vehicul doctrinar mulat pe principiile mele, mai exact intr-un partid progresist. Progresismul, in acceptiune nord-americana cel putin, este asociat stangii politice. In aceasta logica sunt considerate miscari progresiste atat socialismul, ce vizeaza dezvoltarea societatii centrat fiind pe valorile umanismului, pe evolutia resursei umane, cat si liberalismul, curent ce se concentreaza majoritar pe libertatea si dezvoltarea capitalului. Foarte tanar fiind am abordat pentru inceput social-democratia, sau cel putin necesitatea unui partid reprezentativ al maselor. Abia pe parcurs am sesizat, ca in interesul superior al cetatenilor, trebuie mai intai creata plus valoarea aceea, ce mai apoi sa poata fi redistribuita pe calea diverselor politici sociale. Astfel am considerat util la un anumit moment dat sa ma reorientez catre liberalism (ALDE), cu un mic intermezzo in neo-conservatorism. Ei bine, in acest moment ma consider suficient de pregatit teoretic si practic, pentru a-mi aduce valid contributia la bunul mers al societatii.
Oana Pop: Cât de mult contează doctrinele politice în prezent?
Sorin Platon: Desi oamenii si societatea in sine, minimalizeaza rolul si influenta doctrinelor politice, pe fond nu e chiar asa. Toata societatea, politicul inclusiv, functioneaza pe baza unor doctrine, a unor fundamente ideologice. Totul din jurul nostru este amorsat pe baza unui cumul de idei de scop unitar. Astfel desi preotii nu simt nevoia sa se explice, totusi religia isi promoveaza mesajul, ancorata fiind intr-o anumita ordine de idei ce se materializeaza in diverse doctrine intra-religie. Armata la randul sau prezerveaza statalitatea, pe baza unei doctrine specifice de aparare. Apoi politica insasi, isi desfasoara activitatea de administrare a societatii pe calea promovarii unor valori si principii distincte, asimilabile unor doctrine sau a altora. Iar raspunsul este da: doctrinele conteaza la fel de mult azi, ca si maine, sau ca si in trecut, iar asta chiar daca nu sunt exhaustiv constientizate pe toate treptele de dezvoltare sociala a piramidei lui Maslow.
Oana Pop: Care sunt principalele probleme ale județului Cluj și ce soluții propui pentru rezolvarea lor?
Sorin Platon: Orasul Cluj, judetul Cluj, se subscriu unui trend de regiune, care daca nu ar fi fost, s-ar fi cerut de la sine inventat. Pe de-o parte trebuie pus in ecuatie potentialul local, iar apoi, trebuie vazut daca realizarile concorda cu nivelurile de asteptare. Acum nu este momentul sa se produca procese de intentie, cat este nevoie de evaluarea exacta a pre-obiectivelor ce au si fost realizate. Regiunea a evoluat relativ unitar pe diferite paliere, partial si datorita inspiratiei sau ingeniozitatii administratorilor, a factorului politic in definitiv. Dar in acest moment nu se mai cere din background un nou regim, unul care sa stearga ca si in trecut totul cu buretele, apucandu-se apoi de construit de la zero, cat se cere o noua viziune, o nou atititudine, ce sa genereze o noua paradigma de dezvoltare. Problemele judetului Cluj sunt multidisciplinare, unele sistemice, ultracunoscute via mass media, in timp ce altele au fost generate de coruptie, de neprofesionalism si din lipsa de implicare. Consider insa ca adevaratele probleme ale judetului tin de o incapacitate de organizare la nivelul necesitat, de lipsa unei colaborari interdisciplinare, de lipsa de motivatie sau de competenta a diriguitorilor, dar poate ca tin si de interese mult prea ingust-meschine. Un masterplan multidecadal, conceput sau perfectionat pe baza evolutiei necesitatilor si a dezideratelor zonei, simultan cu o reforma profunda a resursei umane politico-administrative, ce sa-l si poate transpune in practica, cred ca este solutia strategica a inscrierii judetului pe o curba viguroasa de crestere.
Oana Pop: Care este viziunea ta asupra Clujului? Cum ar trebui să arate orașul și județul în 20 de ani?
Sorin Platon: Dupa cum spui si tu, in primul rand se cere o viziune, ori desi relativ dezvoltat, in general judetul si orasul omonim au evoluat haotic. Se inregistreaza discrepante intre nevoi si oferta, cu lipsa unei strategii de dezvoltare pe termen lung, produsa pe baza unor analize valide de impact. Pe de alta parte viziunea creativa iti permite sa accesezi obiective aparent inabordabile, desi poate justificate prin interesul local. Pentru a nu divaga, dupa cum ai putut constata, in proiectul de oferta politica prin care imi propun sa candidez pe o functie de consiler judetean pentru judetul Cluj, am propus un proiect de dezvoltare a regiunii prin transformare sa in megalopolisul „Napocensis”, pornind concentric din jurul orasului Cluj, si evoluand in timp, centrifug, pe directiile oraselor Huedin, Turda, Dej, si in sfarsit, mai departe, spre Targu-Mures si Alba Iulia, inglobandu-le intr-un orizont temporal de circa 40 de ani. Apoi in perspectiva proiectatului megalopolis, subsumat se vor produce campanii de urbanizare a actualelor centre comunale si satesti din areal. Detalii si desfasurator veti gasi in proiect.
Oana Pop: Ce te diferențiază de alți politicieni locali?
Sorin Platon: Cu riscul sa ma repet, in primul rand viziunea, apoi creativitatea, dar si nonconformismul si bunul simt. Totusi principala calitate de viitor om politic va reprezenta o medie intre spiritul antreprenorial pragmatic, competenta, vizionarism, determinare si principialism.
Oana Pop: Cu cine ar putea forma ALDE o majoritate în Consiliul Județean Cluj după alegeri?
Sorin Platon: Desi se fac si se desfac calcule, formatiunii liberale ALDE rezervandui-se apriori rolul perdant, de cel mult locul trei, totodata anticipand putin evolutia pietei politice in care PNL prin actualul Primar Boc, isi maximizeaza punctele acumulate in actul de administrare locala, consider ca fezabila o alianta post-electorala de „guvernare locala”din ALDE-PNL-UDMR.
Oana Pop: Ai fost activ în cadrul societății civile în ultimii ani. Ce rol crezi că ar putea avea organizațiile non-guvernamentale pentru dezvoltarea Clujului?
Sorin Platon: Eu insumi sunt un produs al societatii civile, fiind format in Asociatia Cafeneaua Politica si in ThinkTANK-ul CRPS. Totusi la un mod echidistant si nesubiectiv, consider societatea civila clujeana, la care poate fi aditionata si resursa umana produsa de corporatiile multinationale din regiune, ca si factori catalizatori si intens potentatori ai revolutiei binelui, ai lucrului bine facut, parafrazand presedintele Romaniei.
Oana Pop: Consideri că electoratul clujean are un anumit specific, există o mai mare inerție aici decât în alte zone ale țării?
Sorin Platon: Am mare incredere in calitatile intriseci, in polivalenta si multiculturalismul societatii civile clujene, pe care o consider formatoare de opinie si trend pentru restul tarii. Procentul mare de intelectuali pe metru patrat, raportat la intrega populatie locala (judeteana), nu ma face decat sa fiu optimist in legatura cu capacitatea de transcendere a iluminarii, constiintei si expertizei catre cei ce poate le au mai in deficit.
Oana Pop: Cum vezi discuția despre regionalizare și ce rol crezi că ar fi potrivit pentru Cluj în acest context?
Sorin Platon: In cadrul ALDE vedem, iar eu insumi voi promova exclusiv, o regionalizare pe principii de competitivitate economica, si nu una etnica sau de alta natura. Interesul zonei este unul comun, de bunastare durabila pentru toti cetatenii, indiferent de origine etnica, sex, sau alti determinanti. Propun asadar o egalitate si o competitie in bine!
CV – Oferta politică – Evaluare psihologică
Sorin Platon este un profesionist desăvârșit, un om de un mare caracter, o persoană care merită toată încrederea. Un aspect care nu a fost prezentat în interviu este faptul că este căsătorit și este tatăl a doi copii minunați. Cu un program de guvernare locală îndrăzneț, dar realizabil, sunt convins că își dorește să creeze un mediu mai bun în care sa crească copiii noștri. Mult succes!