1. Cu se ocupă firma dvs. şi ce a adus nou pe piaţa românească?
Coaching4you este o firma de business coaching, adica de antrenori de afaceri. Lucram in programe de coaching si training cu firme care isi doresc sa se dezvolte mai repede si mai sanatos decat concurenta lor.
Ce am adus nou? Suntem singura firma din Romania care foloseste sistemul de dezvoltare a unei afaceri bazata pe un “sasiu” care este folosit de cea mai mare firma de business coaching din lume. Pe langa aceasta suntem singura firma de business coaching din Romania care ofera garantie 100% pentru serviciile oferite… adica, daca nu esti multumit de ce primesti, iti dam banii inapoi.
2. Cum aţi început să fiţi atras de acest domeniu, al business coachingului?
Nu pot spune ca acesta a fost visul meu de mic copil.. “cand o sa cresc mare vreau sa fiu antrenor de afaceri”. J Pe cand eram copil nici nu stiam ce sunt afacerile.
In urma cu 8 ani am plecat in Portugalia cu speranta de a gasi un trai mai bun si promitator. La inceput am lucrat in tot ce se putea, de la gradinarit la gatit si de la spalat vase la secretariat. Dupa 3 ani de munca in diferite job-uri mi s-a oferit ocazia sa lucrez ca si asistent manager in cadrul unei firme de business coaching. Stiind ca este vorba de cea mai mare firma din lume in acest domeniu nu am stat pe ganduri, am acceptat oferta si asa a inceput “aventura mea in business coaching”. In putin timp am trecut de la asistent manager la manager de dezvoltare iar mai apoi la business coach. Dupa cativa ani de munca in acest domeniu si dupa experienta castigata cu clienti de top din Portugalia am decis sa revin in Romania si sa deschid o afacere in acest domeniu in Cluj. Deci as putea spune ca nu am fost atras de acest domeniu ci domeniul m-a atras pe mine.
3. De ce v-aţi stabilit sediul în Cluj? Nu există mai multe oportunităţi în Bucureşti?
M-am nascut langa Reghin (jud. Mures), am crescut acolo, la 10 ani ne-am mutat in Zalau, de acolo in Dej si dupa aceea am venit la liceu in Cluj unde am facut si cativa ani de facultate. Cand am hotarat sa revenim in Romania (impreuna cu sotia mea) nici nu ne-am pus problema orasului.
Clujul fiind al doilea oras ca si dezvoltare economica (parere personala) nu cred ca este vreo problema de oportunitati. Au fost (si cu siguranta vor mai fi) firme care au demonstrat ca poti sa ajungi departe chiar daca esti in provincie.
Mi-am pus de multe ori aceasta intrebare si eu… si nu exclud ca in viitor sa avem un punct de lucru si in Bucuresti dar in acest moment linistea din provincie este mai pretioasa decat oportunitatile din capitala.
4. Aţi acumulat o experienţă bogată în Portugalia, cu clienţi din mai multe state; care consideraţi că sunt diferenţele între concepţiile managerilor români şi ale celor occidentali?
Daca comparam managerii portughezi cu cei romani as putea spune ca nu sunt diferente mari. Daca comparam managerii portughezi cu oportunistii romani, acolo da, sunt diferente de conceptii foarte mari. Am cunoscut foarte multi manageri romani care se ridica la nivelul celor din Portugalia sau orice alta tara dar am cunoscut si multi asa numiti oameni de afaceri care sunt doar niste oportunisit sau “bisnitari”.
Ce e interesant ca atunci cand eram in Portugalia managerii de acolo imi spuneau: “Lorand, chestiile astea nu merg in Portugalia, poate in America”. M-am intors in Romania si aici aud ceva de genul: “Lorand, chestiile astea nu merg in Romania, poate in Portugalia”. Conceptiile limitative exista peste tot, intr-o masura mai mare sau mai mica.
Poate cea mai mare diferenta de conceptii este faptul ca in Portugalia din ce-n ce mai multi manageri au constientizat ca nu au cum sa isi dezvolte afacere fara sa investeasca in cresterea lor personala si profesionala. In Romania suntem la inceput de drum din acest punct de vedere.
5. Credeţi că mediul de afaceri românesc în general şi cel din Cluj în special sunt pregătite pentru firme de consultanţă de business?
Raspunsul este categoric “da”. Obsinuiesc sa spun ca fiecare afacere are nevoie de ABC-dar pentru a se putea dezvolta: A=Avocat, B=Business Coach si C=Contabil. Din ce-n ce mai mult prezenta unui coach in afacere se transforma dintr-un lux intr-o necesitate.
6. Cum poate un consultant să ajute, concret, o firmă?
As prefera sa raspun la intrebarea “cum poate un coach sa ajute o firma?” Doresc sa profit de intrebare ca sa subliniez diferenta intre coach si consultant. Din nou ma folosesc de comparatia cu fotbalul. Atunci cand jocul nu merge bine antrenorul nu intra pe teren ca sa joace in locul jucatorilor. Un antrenor nu ii invata pe jucatori cum sa dribleze ci ii invata strategii de joc si ii ajuta sa “marcheze” mai mult si mai des. Consultantul in schimb intra pe teren sa joace. Problema aici este ca firma poate deveni “dependenta” de un consultant (ceea ce nu e deloc rau pentru el).
Unul din avantajele principale ale unui coach este faptul ca are o imagine de ansamblu asupra afacerii. Probabil ca ati auzit des propozitia “nu vezi padurea din cauza copaciilor”. Proprietarul fiind implicat in afacere nu reuseste sa aiba o viziune detasta si lipsita de subiectivism.
Un alt avantaj este faptul ca un coach nu este (sau cel putin nu ar trebui sa fie) dragut. Stiti ca americanii fac acronimie cu orice cuvant posibil. NICE (dragut) inseamna “Not Interested to Care Enough”, adica “nu sunt destul de interest ca sa imi pese”. In alta ordine de idei, un coach este aceea persoana care de “sacaie” in fiecare saptamana spunandu-ti “ai facut?” “e gata?” “ai terminat strategia?” Uneori este neplacut dar este foarte eficient! Ai pe cineva care sa te “ia la rost”.
Metoda pe care o folosesc eu pentru a ajuta o afacere este una foarte simpla. Este bazata pe sasiul afacerii, un concept deja folosit in multe afaceri de succes in jurul lumii. Acest sasiu al afacerii este construit din: nr. de contacte x procent de conversiune = nr de client x nr. de tranzactii x valoare medie pe tranzactie = cifra de afaceri x marja de profit = profit. In acest sasiu sunt cinci aspecte care se pot imbunatatii. Impreuna cu proprietarul afacerii gasim acele strategii care se potrivesc cel mai bine domeniului si locului respectiv, dupa care il ajutam saptamanal in aplicarea acestor strategii. Simplu si eficient. J
7. Au nevoie chiar şi firmele mici şi mijlocii de business training sau le poate ajuta doar pe marile companii?
Serviciile noastre au fost gandite pentru IMM-uri. Ele au cea mai mare nevoie de ajutor. Companiile mari pot sa aiba deja un coach si trainer interni. Deci, da, firmele mici si mijlocii pot fi ajutate foarte mult.
8. Cum vă afectează criza economică afacerile? Credeţi că e normal ca într-o perioadă de recesiune o firmă să reducă cheltuielile cu promovarea şi consultanţa?
Criza… cuvantul acesta care il aud atat de des, prea des, as putea spune. Imi place semnificatia cuvantului criza in mandarina. Ei folosesc doua simboluri pentru a desena cuvantul criza, separat aceste doua cuvinte inseamna pericol si oportunitate. Unii vad in aceasta criza numai lucruri negative, concedieri, falimente, somaj si alte stiri negative de la ora 17:00. Altii se concentreaza pe oportunitatile pe care le aduce o criza. Este vorba doar de o chestiune de optica. Sa nu ma intelegeti gresit, nu imi place ca oamenii raman fara slujba si firme intra in faliment, dar piata economica din 2007-2008 era ceva ireal. Criza a facut “curat” pe piata. Deci raspunsul meu la prima intreabre este: criza ne-a ajutat.
Cat despre reducerea cheltuielilor, pot spune ca este unul din cele mai gresite strategii pe timp de criza. Imaginati-va urmatoarea situatie. Sunt 10 firme concurente pe piata din Cluj, vine criza si noua din aceste firme isi reduc bugetul de marketing, pentru ca este la moda sa tai cheltuieli, iar o firma isi mareste bugetul. Care firma credeti ca va fi observata de clienti? Despre care firma vor crede clientii ca o duc bine si ca sunt o firma sigura care va exista si peste 10 ani? Raspunsul este destul de clar.
Un alt motiv pentru care e mai bine sa investesti in marketing in criza e pentru ca e mai ieftin!!! Poti sa faci contracte de publictitate la jumatate de pretul de dinainte de criza. Acum este momentul sa semnezi contracte de publicitate pe 5 ani, la preturile de acum.
9. Au existat escroci care promiteau reţete-minune de îmbogăţire peste noapte şi multe persoane şi firme din România au fost păcălite; cum poate un client să facă diferenţa între un consultant serios şi un şmecher care doreşte să-l înşele?
Nu exista retete-minune, deci daca cineva va spune ca are o metoda prin care sa castigi bani fara sa trebuiasca sa muncesti mult, te minte. Cred ca cea mai buna metoda de a stii daca un coach sau un consultant este bun, este sa te uiti la rezultatele pe care le-a obtinut cu alti clienti. Aceasta este cea mai buna carte de vizita in acest domeniu.
10. Reţelele MLM (Multi-Level Marketing) au devenit tot mai populare în ţara noastră, fiind chiar ajutate de criza economică; ce părere aveţi despre ele, credeţi că pot fi modele de succes?
Sistemul MLM in sine este unul bun si eficient. Ce a fost ignorat de multi lideri din aceste firme in Romania este ca la fel ca si intr-o firma clasica succesul depinde de oamenii pe care ii ai la “bord”. Ei au vrut sa se imbogateasca lasand sa intre oricine in sistem, dar acest lucru nu a dus decat la distrugerea imaginii pe piata a sistemelor de tip MLM. Este un model de succes pentru ca sunt oameni care castiga foarte multi bani, dar trebuie stiut ca in timp ce 5% castiga, 95% investesc, se retrag si pierd.
11. Există o legătura între business coaching şi dezvoltare personală?
Sigur ca da. La sfarsitul fiecarui seminar pe care il sustin termin cu fraza: “investeste mai mult in tine decat in afacerea ta”. Acest lucru este important deoarece nivelul de dezvoltare a unei firme nu o sa fie niciodata mai mare decat nivelul de dezvoltare a omului de afaceri. Stiu ca suna dur daca esti proprietar de afacere, dar adevarul e ca afacerea ta este la nivelul de dezvoltare la care esti tu. Iti doresti o afacere mai buna, incepe sa investesti in cresterea ta.
12. Care sunt planurile dvs. pentru anul următor?
Planul pentru Coaching4you este consolidarea pozitiei pe piata locala si nationala a firmei, respective in a doua parte a anului dorim sa ajungem cu seminarii si traininguri in tarile vecine (Moldova, Ungaria si Bulgaria).
Pentru bizz.club (un alt brand pe care il detin) este dezvoltare pe plan local a 4 grupe de networking si consolidarea brandului ca si cel mai eficient si profitabil club de afaceri din Romania.
Pe langa aceste planuri ar fi lansarea unei afaceri noi, de aceasta data intr-un domeniu cu totul diferit. Domeniul ramane surpriza deocamdata.